2024. április 29., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Foto-1-kicsi2010 végén egy egyedi irodaépület készült el Dortmundban. Az esseni Köbl und Kruse építtette a „Dortmunder U" területén, a hageni Bahl + Partner építészek és wuppertali BSS kert- & tájépítészek tervei alapján a BIG-Direkt egészségpénztár igazgatási épületét. További döntésthozó résztvevők voltak a generálkivitelező Freundlieb Dortmundból és a zöldtető-építő cég Thüer & Wolf Hammból.

Az épületen összesen kb. 2.300 négyzetméteren különböző zöldtetőket integráltak, elosztva három épületszíntre. Ezáltal a tetőn létre jöttek a munkaszünetekben is igénybe vehető zöld felületek. 

Projekt adatai

Építési év: 2010

Építtető: Kölbl Kruse GmbH, Essen

Generálkivitelező: Freundlieb Bauunternehmung GmbH & Co.KG, Dortmund

Építész: Bahl & Partner, Hagen

Tájépítész: BSS Garten- & Landschaftsarchitekten, Wuppertal

Terület méretei:
extenzív zöldtető: 2.000 m²

intenzív zöldtető: 260 m²

Alkalmazott rétegrend:
Optigrün-rétegrendmegoldás természetes tető

Optigrün-rétegrendmegoldás kertes tető
Optigrün-rétegrendmegoldás tájtető
Optigrün-rétegrendmegoldás közlekedési tető

Kivitelező: Thüer & Wolf GmbH, Hamm (Optigrün partnercég)

A zöldtető design és igénybevehetőség koncepciója meggyőzte a 2013 elején Hamburgban tartott konferencia körülbelül 120 résztvevőjét, és nagy többséggel választották a Dortmundi U iroda épületét a 2013. év Optigrün zöldtetőjének. Christian Wolf, az Optigrün-partnercégeként működő, projektkivitelező Thüer & Wolf cég képviselője büszkén vehette át az Optigrün-kitűntetést.

A Dortmunder U igazgatási épület

A Dortmunder U egy műemlekvédelem alatt álló iparépület az egykori Union-sörgyár székhelyén, a dortmundi belvárosban. Az egykori sörgyár az átépítést követően kulturális központként működik. A sörgyár megszüntetése után az úgynevezett U-toronyt körülvevő egész területet áttervezték. Az áttervezés része a Richter Rogers mesterterv, amely szerint a városi vasút kelet-nyugati vonalát alagútba helyezték át, és az egykori sörgyári pinceházat művészeti és kreativitási centrumnak építették át. Az U-torony, mint új dortmundi „jelkép" igazi belvárosi látványossággá vált.

Foto-3-kicsiErre a területre a Bahl + Partner építészek irodaházat terveztek. A hét emeletes épület az egykori Union-sörgyár területén blokkstrukúrában épült, a nyugati olalon átriummal és egy udvarral a dél-keleti oldalon. Az udvaron található a főbejárat valamint egy gyalogos átjáró, ami lehetővé teszi a közlekedést a vasút és a "Dortmunder U" előtere között. A régióhoz és a szomszédos épületekhez illően a főépület perforált homlokzatot kapott klinker mellvéd elemekkel és falsávokkal. Az épület egyes részein üveg homlokzatot alakítottak ki, amely betekintést enged az épület belsőbe. A felső tetőfelületek extenzív zöldtetőként, a két köztes tető munkaszünetben igénybe vehető, járható tetőkertként funkciónál.

Foto-6-kicsiExtenzív zöldtető készült a legfelső, a dolgozók által nem belátható kb. 2.000 m2-es tetőfelületen. Az „ökológiai védőréteg" egyszerű és könnyen fenntartható zöldtetőként lett kialakítva. Figyelembe kellett venni, hogy a tető fordított rétegrendű, méghozzá nagyon exponált fekvéssel. Ez azt jelentette, hogy a zöldtető rétegrendet szél biztosan kellett kivitelezni. Az Optigrün-alkalmazástechnika által végzet szélszívószámítások segítségével kiválasztották az Optigrün-rendszermegoldást a projektre vonatkozóan módosított formában:

  • RS Szűrőpfátyol fordított tetőkhöz
  • Gyeprácskövek
  • FKD 25 Optigrün-drénlemez
  • Optigrün 105 szűrőfátyol
  • 8 cm Optigrün extenzív ültetőközeg, E-könnyű típusú
  • Előkultivált Optigrün növénypaplan

Foto-7-kicsiSzintén érdemes megemlíteni a zöldtető súllyal rögzített leesés elleni biztonsági rendszert (Optisafe Liner), ami a kényelmes és biztonságos tetőbejárást teszi lehetővé a zöldtető ápolási és fenntartási munkák elvégzéséhez. A személyi védőfelszereléssel ellátott személy a védőkötélen lévő karabinerrel csatlakozik a sodronyhoz, és úgy biztonságosan dolgozhat párhuzamosan a tetőszéllel.

 

Foto-4-kicsiIntenzív és igénybe vehető tetőteraszok

Az épület szemet gyönyörködtető, és egyben „üdülő"- területe a két „zöld" tetőterasz. Egyszerűen lenyűgöző a felső körülbelül 260 négyzetméteres tetőkert nagyvonalúsága, lineáris elrendezése és a térelválasztó, színpompás növényágyások. A különböző magasságú, előre gyártott elemekkel kialakított zöld oázisoknak belátásgátló és térelválasztó funkciói vannak, körül veszik a kültéri asztalokkal és padokkal ellátott pihenő helyeket. A két szomszédos épületet járólappal lefedett rész köti össze (Optigreen „közlekedési tető" rendszer), ahol egyes pihenőterületeket fateraszként alakítottak ki.

A virágágyások feltöltése a bevált Optigreen „kertes tető", a magasabb területek feltöltése a „táj-tető" rendszerrel történt a következő felépítéssel:

Foto-2-kicsi

  • Optigrün védő- és vízmegtartó geotextília: RMS 500 típusú
  • Optigrün drénlemez FKD 60, feltöltött Perl 8/16-al
  • Optigrün szűrőfátyol: 105 típusú
  • helyenként 45 cm-ig Optigrün altalaj: U könnyű típusú
  • 30 cm Optigrün intenzív ültetőközeg: I könnyű típusú
  • Növényzet: évelők, bokrok és fák

A rétegrend felépítésének előnyei az egymásra egyeztetett rendszerkomponensek, a multifunkciónális drénréteg (víztárolás + vízelvezetés) és a könnyű, külön az intenzív zöldesítéshez gyártott ültetőközeg.

Foto-5-kicsiA virágágyásokba ültettek többek között: fanyarkát, tiszafát, cserjés pimpót, rózsát, levendulát, Waldstein pimpót, kúpvirágot, és sarkantyúvirágot.

A másik igénybe vehető tetőterasz a tárgyalóterem felett található, amelyre egy nagy üvegfelületen keresztül lehet rálátni. Az növényzetet itt meghatározza néhány évelő- és fűféle (rendszermegoldás „kertes tető"), amelyek virágágyásokban a tetőablakok körül kerültek elhelyezésre.

Összefoglalás

A tervezők határozott koncepciójának, az Optigrün helyi területi képviselőjének, Carsten Rollfingnak és a zöldtető-kivitelező Thüer & Wolf cég együttműködésének eredménye a szó legszorosabb értelmében egy kitűnő tetőkert. Az ott dolgozóknak gyönyörű kilátás nyílik az irodából a tetőkertekre, és munkaszünetekben igénybe vehetik pihenés céljára.

A legfelsőbb tetőfelületek sem egyszerűen csak kaviccsal terítettek, ott szintén érvényesül a zöldtetők ökológiai-ökonómiai pozitív hatása extenzív zöldtető formában.

További információk a zöldtetőkről: www.optigreen.hu, www.faszination-dachbegruenung.de

Forrás: Optigrün

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web