2024. május 6., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

sellye1-kicsiOktóber 30-án Sellyén átadták Magyarország jelenlegi legnagyobb naperőművét. A Tamási Naperőmű Kft. beruházásaként 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű, napkövető rendszerű erőmű 250 háztartáséves szükségletéhez elegendő.

Németh Attila, a 2011-ben alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság ügyvezetője közölte: eredetileg a Tolna megyei Tamásiban építkeztek volna, de mivel a kiszemelt területet nem sikerült megvásárolniuk, az Ormánság központjára, Sellyére esett a választásuk. A döntésben szerepet játszott a napsütéses órák magas száma, és az is, hogy itt 60 százalékos európai uniós és hazai pályázati támogatást kaptak tervük megvalósításához – mondta.

Az ügyvezető kitért arra, hogy a cég 13-15 éves megtérülési idővel és évi 25-26 millió forint árbevétellel, valamint 2,5-5 millió forint éves nyereséggel számol. „A megtérülési idő a zöldenergia átvételi árának emelkedésével rövidülhet. Ez az ár jelenleg 32 forint kilowattóránként, amely lényegesen kevesebb, mint a környező vagy a nyugat-európai országokban – jegyezte meg.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy minél több, megújuló energiákra alapozó fejlesztésre van szükség, mert ezek egyszerre teremtenek munkahelyeket, szolgálják a környezetvédelmi érdekeket, és növelik az energiaellátás biztonságát. Hozzátette: biztos abban, hogy a jövőben egyre
több helyen kezdődik a sellyeihez hasonló beruházás, mert az ösztönzőrendszerek arra irányulnak, hogy a megtérülési idő ne másfél évtized, hanem annak a fele, harmada legyen.

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos arról szólt, hogy az ország egyik legszegényebb térsége, a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatásában fontos szerepe lehet a megújuló energiákban rejlő lehetőségek kihasználásának.

Forrás: MTI

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240