2024. május 2., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

PM-1523-Bild-2-webA funkcionalitás, a kényelem és a dizájn mellett a garázskapuk esetében különösen fontos szerepet játszik a biztonság kérdése. A meghajtással felszerelt garázskapuknál ez elsősorban magától a felszerelt meghajtástól függ.

A frankfurti Legfelsőbb Tartományi Bíróság közelmúltban meghozott ítéletében úgy fogalmazott, hogy mostantól a meghajtások gyártásával foglalkozó félnek is be kell vizsgálnia a garázskapu és a meghajtás egységes biztonságát. Az ítélet alapján nemrégiben további meghajtások értékesítését tiltották be, mert ezek nem tettek eleget a biztonsági követelményeknek.

KORÁBBI GYAKORLAT

Azok a meghajtásgyártók, akik meghajtásaikat garázskapu nélkül kínálják, vagyis kínálatukban kizárólag garázskapu-meghajtások szerepelnek, eddig azon a véleményen voltak, hogy nekik nem kell ezeket a biztonsági követelményeket vizsgálniuk.

Emiatt nem volt garantált, hogy ezek a meghajtások a kereskedelemben kapható garázskapukon az előírt erőket képesek betartani. A telepítést végző szakember vagy építtető/felújító saját maga is megváltoztathatta a meghajtás beállításait, minek következtében előfordulhatott, hogy a biztonsági követelmények nem teljesültek. A frankfurti ítélet értelmében ez most változik.

MEGFELELVE AZ ÚJ KÖVETELMÉNYEKNEK IS

PM-1523-Bild-1-webA biztonsági követelmények betartása szempontjából minden Hörmann garázskapumeghajtás be van vizsgálva az összes Hörmann garázskaputípussal. Sőt a Hörmann garázskapu-meghajtások nemcsak arra képesek, hogy önmaguktól beállítódnak a kapuhoz, hanem a változásokra is automatikusan reagálnak. Kaput és meghajtást mi egymásra hangoltan kínálunk" – hangsúlyozta a Hörmann-termékek előnyeit Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezető igazgatója.

A biztonsági követelmények esetén mindenekelőtt arról van szó, hogy a meghajtás a kapu záródásakor gondoskodik az előírt erők betartásáról, így a kapu akadálynak ütközésekor nem okozhat sérülést (különösen becsípődést) vagy károsodást. Ráadásul akadályba ütközés esetén a kapunak ellenirányba kell elmozdulnia, azaz automatikusan vissza kell nyitnia. Amennyiben a telepítés során a meghajtás nem a garázskapunak megfelelően van beállítva, akkor előfordulhat, hogy egy akadálynak ütközéskor nem lesznek tarthatók az előírt erők (maximálisan 400 Newton engedélyezett, mely kb. 40 kg súlynak felel meg), vagy a kapu nem nyit vissza, azaz az akadály nem lesz tehermentesítve. Ez komoly balesetek okozója lehet.

2015. október 2-3-ánországos nyílt napunkon Önt is várjuk szeretettel! Részletek: www.hormann.hu, illetve ingyenes infovonalunkon: 06-80-88-75-75

 

Hormann-logo-honlapTovábbi információ a Hörmann termékeiről: www.hormann.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240