2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

A november 29-i Magyar Közlönyben megjelent több, a Magyar Mérnöki Kamara tagjait érintő kormányrendelet.

Ilyen a Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, az egyes kormányrendeleteknek az egységes elektronikus közműegyeztetés megvalósításához szükséges módosításáról szóló 369/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, valamint az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályairól szóló 246/2014. (IX. 29.) Korm. rendelet és a hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 374/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet.

1. A Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet

A rendelet Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki eljáró hatóságként, nemzeti külkereskedelmi államigazgatási, hadiipari gyártás- és szolgáltatásfelügyeleti, kereskedelmi hatósági, meghatározott tárgykörökben piacfelügyeleti hatósági, közraktározás-felügyeleti, nemesfémvizsgáló és –hitelesítő hatósági, másodfokú mérésügyi hatósági ügyekben.

Ugyancsak e kormányhivatalt jelöli meg a rendelet másodfokon eljáró műszaki biztonsági hatósági, másodfokú építésügyi hatósági szervként.

Budapest Főváros Kormányhivatala mérésügyi hatóságként országos illetékességgel rendelkező szervként ellátja a
„a) mérőeszköz és szerencsejáték eszköz tekintetében hitelesítési engedélykérelem, közösségi típusjóváhagyási engedélykérelem elbírálásával,
b) zajszintmérők hitelesítésével,
c) az E1, E2, F1 pontosságú súlyok hitelesítésével,
d) a sűrűségmérő eszközök hitelesítésével – az areométerek kivételével –,
e) a sugárvédelmi és gyógyászati alkalmazású dózismérők és felületi szennyezettségmérők hitelesítésével,
f) a légzési alkoholmérők hitelesítésével,
g) a sorsoló programok és eszközök, rulettkerekek és közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérők hitelesítésével,
h) – az üzemanyagmérők kivételével – a víztől eltérő folyadékok mérőrendszereivel,
i) nagyfeszültségű és nagyáramú mérőváltók hitelesítésével,
j) játékkaszinókban üzemelő pénznyerő automaták hitelesítésével,
k) hitelesítést helyettesítő minősítő laborok (szervezetek) engedélyezésével és ellenőrzésével kapcsolatos mérésügyi eljárásokkal" kapcsolatos feladatokat."

A rendelet elsőfokú eljárások lefolytatására, mérésügyi hatóságként, műszaki biztonsági hatósági eljárásokban, valamint építésügyi hatóságként első fokon fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát jelöli ki.

A rendelet tartalmazza a Kormányhivatal piacfelügyeleti hatósági, műszaki biztonsági hatósági feladatainak részletszabályait, továbbá kijelöli a Kormányhivatal eljárásaiban igénybe veendő szakhatóságokat.

2. Az egyes kormányrendeleteknek az egységes elektronikus közműegyeztetés megvalósításához szükséges módosításáról szóló 369/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet

A kormányrendelet több korábbi kormányrendeletet módosít.
a) A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet módosítása során kitér arra, hogy „vízjogi létesítési engedély csak abban az esetben adható, hogy ha a 3. § (1) bekezdése szerinti kérelmező a kérelemhez csatolja az e-közműt üzemeltető szervezet tanúsítványát arról, hogy az érintett víziközmű üzemeltetője regisztrált e-közmű adatszolgáltató."
b) A távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról szóló 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet módosítása során kimondja, a vezetékjogi engedély dokumentációjának része „az e-közműt üzemeltető szervezet tanúsítványa arról, hogy a tárgyi vezeték üzemben tartója regisztrált e-közmű adatszolgáltató."
c) A villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 382/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása előírja, „az építési engedély iránti kérelemhez csatolni kell az e-közműt üzemeltető szervezet tanúsítványát arról, hogy a közcélú, magán-, termelői és közvetlen vezeték üzemeltetője regisztrált e-közmű adatszolgáltató."
d) A bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes sajátos építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások szabályairól szóló 53/2012. (III. 28.) Korm. rendelet módosítása kimondja, az építési engedély iránti kérelemhez csatolni kell „az e-közműt üzemeltető szervezet tanúsítványát arról, hogy a szénhidrogén-szállítóvezeték, továbbá a földgázelosztó és célvezeték üzemeltetője regisztrált e-közmű adatszolgáltató."
e) Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet módosítása a rendelet 2.§-ában fogalom-meghatározásokat tartalmaz. A rendelet módosítása alapján változnak az e-közmű tájékoztató rendszerére, az e-közmű közműegyeztető rendszerére, vonatkozó szabályok, valamint az új 5.§ (1) bekezdése meghatározza az e-közmű részére adatszolgáltatásra kötelezettek körét.

 

 

Forrás: www.mmk.hu

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web