2024. április 29., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

Dijak-w20 pályázat, 10 döntőbe jutott pályamű, 800.000 Ft összdíjazás az építészek számára – 15 pályamű és 5 díjazott, 300 000 Ft összdíjazás az építészhallgatók versenyében. Ezek a második alkalommal meghirdetett „Az anyag természete" – EQUITONE szálcement burkolatok az építészetben pályázat számszerű adatai. Nézzük a szakmai eredményeket!

„Izgalmas megoldások a hallgatói munkák között..."

Ferencz Marcel a hallgatók munkájának értékelése során emelte ki ezt: a fényjáték a homlokzaton, a valódi kortárs megfogalmazások és a kiegyensúlyozott, józan anyaghasználat jellemezte az idei pályaműveket. A jutalmazott épületek itt is megmutatták az anyag felhasználásának sokrétűségét, de azt is, hogy az EQUITONE homlokzatburkolatok megfelelő hozzáállással az építész kreativitását és a mértéktartó szemlélet egységességét is szolgálhatják.

EQUITONE epiteszhallgato ny

Az építészek versenyében nyertes Mészáros Erzsébet, Stiebel Rita és Szepesi János építészek munkája, Budapest XVIII. kerületének Felnőtt és Gyermek Háziorvosi rendelőjének felújítása. A terv szinten pályázó épületet a zsűri tavaly nem jutalmazta, idén viszont megvalósult formájában a legjobbnak ítélte.

A pályázat értékeléséről álljanak itt Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész szavai.

Második alkalommal került sor e pályázat lebonyolítására. Két alkalom alapján hagyományról beszélni korai volna, megerősítésről azonban már szabad. Megismételni valamit, és azonos nívóra törekedni: elköteleződés. Kinyilatkoztatás, tanúságtétel a szándék, az építészeti minőség mellett. Esetünkben annak a kifejeződése, hogy a gyártó hisz termékének építészeti értékeiben, és hisz bennünk, építészekben.

A nárcisztikus zsűrik elmaradhatatlan mondata: „A Bíráló Bizottságnak nehéz dolga volt." Csakhogy a Bíráló Bizottság nehéz dolga senkit nem érdekel, nagyon helyesen. Az ilyen mondatokat ki kell nevetni. Nehéz dolguk nem az ítészeknek van igazán, hanem akiket megítélnek.

EQUITONE epitesz legjobbak

Fontosabb beszélnünk arról, hogy a második pályázat kikényszeríti az összevetést az elsővel. A 2016-os év mezőnye a szálcement burkolatok alkalmazása terén talán kevesebb bátor, újszerű, megújító megoldással kényeztetett bennünket, ezzel szemben magabiztosabb, rutinszerűbb alkalmazások között válogathattunk. Ugyanakkor erősödik a polarizálódás: míg az alacsony költségvetésű, takarékos épületeken alig jelenhet meg minőségi homlokzatburkolat, felütik fejüket házak, amiken már a tobzódás teher. Számomra a pályázat hitelességéhez hozzájárul, hogy egyetlen olyan elismerés sem született eddig, aminek értékét a mennyiség adta volna.

S ha már felvállaljuk a megnyilatkozást, szembe kell néznünk azzal is, hogy a csak terveken virtuálisan létező, és a már megépített épületek összemérése nem lehet elég tárgyilagos. Még akkor is nehézségeket rejt magában, ha a látványok olykor manipulatívan meghaladják az elérhető valóságot – a virtuálisban olykor a lehetőséget látni, a valóságban viszont a bizonyosságot, s nem tudni előre, mikor, melyik jár előnyökkel. A legjobb példa erre, hogy az idei első díjas egyöntetű sikere a tavalyi versenyben tervként még nem végezhetett az élmezőnyben – pedig a tárgya nyilvánvalóan már akkor is egy jó épület volt. E pályamű szerzője számára méltó elégtétel lehet az idei siker. Részünkről pedig önkritika.

Két év alapján még nem tudunk tendenciákat jósolni. Kíváncsian várom, mire mutat rá majd a jövő évi pályázat. Bízom abban, hogy előbb-utóbb a minőség, a kreativitás és a rutin szépen, lassan, és észrevétlenül egységbe olvadnak, és abban, hogy a pályázat újabb önvizsgálattal, felismerésekkel jár."

 

Az építészeknek kiírt pályázat bíráló bizottságának tagjai:

  • Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész
  • Tima Zoltán, Ybl Miklós, Pro Architectura és Prima Primissima díjas építész
  • Cságoly Zoltán, okl. építészmérnök, Homlokzati üzletág regionális műszaki vezetője

 

Az építészhallgatók számára kiírt pályázat bíráló bizottságának tagjai:

  • Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész
  • Ferencz Marcel, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész
  • Figeczki Péter, okl. építészmérnök, Equitone Homlokzati üzletág munkatársa

 

A pályázatot a cég 2017. év tavaszán ismét kiírja. Beadási határidő: 2017. október vége.

 

További információ: www.equitone.hu, www.creatonteto.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web