2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Rudas-furdo-kicsiA Rudas fürdő déli irányba történő bővítésével egyidejűleg elkészült a fürdőkomplexum energiahatékonysági korszerűsítése, a fejlesztés eredményeként a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési költségei jelentősen lecsökkennek.

A tájékoztatás szerint a létesítmény a beruházást megelőzően jelentős mennyiségű fosszilis energiát használt. A fürdő funkciójából adódóan hatalmas mennyiségű termálvizet használ fel, azonban az elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására korábban nem volt lehetőség.

A fővárosi projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be. Az eddig kihasználatlan, elfolyó termálvizet medencékben tárolják, hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergiaellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát. Közölték, az új hőtermelő berendezések energiatakarékos üzeműek, ezért a fejlesztések hatására az épület üzemeltetési költségei várhatóan mérséklődnek.

A beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény üvegházhatású gázkibocsátása is. A korszerűsítést az állam és az Európai Unió támogatásával valósította meg a fővárosi önkormányzat. Az épület melegvíz-ellátásának és fűtésének felújítását a SZETT Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. végezte.

 

Forrás: MTI

Keresés

mehi-banner-media 120x240