2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-Eptech 2017 06-tartalomTartalom

JEGYZET

  • Infrastruktúra

FÓKUSZ

BETON

  • Víz, víz, víz – és a beton
  • Zsalu több generációra: horganyzott acélkeret és műanyag zsaluhéj
  • Különös elegy: az Elbphilharmonie Hamburgban
  • Nemzetközi aranyözön a FIABCI 68. Kongresszusán
  • Biztos alapok
  • A beton reneszánsza

FELÚJÍTÁS

  • A szegedi Új zsinagóga kupolafelújítása

KIVITELEZÉS

  • Készülhet garázs padlóbevonat egyszerűen és olcsón? Természetesen!

IRÁNYTŰ

KITEKINTÉS

 

 

Varga-foto2012-ben még minden 48., ma már minden 3. építőipari cégvezető szerint a legnagyobb fenyegetettség az ágazatra nézve a szakképzett munkaerő hiánya. Várhatóan hosszú távon növekszik a fejlesztések száma, ugyanakkor rövidülnek a határidők, drágulnak a technológiák és az alapanyagok. Ezek a problémák nemcsak a projektek megvalósításában, de már azok előkészítésében is megmutatkoznak. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, itthon is meg kell teremtenünk a korrekt építőipari árazás alapjait, és el kell fogadnunk, hogy a bérek is emelkednek. Létezik-e korrekt árazás? Mi szükséges ahhoz, hogy ez létrejöjjön? Varga Mihály, a KÉSZ csoport elnöke igyekszik megadni a választ.

Az építőipar alappillérei a hatékonyság, a munkaerő-megtartás és -képzés, valamint a szakmaiság. Növekszik az építőipari teljesítmény, tömegesen jelentek meg közcélú beruházások, előreléptek a magáningatlan-fejlesztések is az elmúlt időszakban és a lakásépítés terén is élénkülés várható – foglalta össze a helyzetet Varga Mihály, aki ezek alapján kijelentette: vélhetően emelkedni fog az építőipari termelés, sok projekt van előkészítési-tervezési fázisban, ahol szükség van képzett szakemberekre, erőforrásokra mind a megrendelői, mind a vállalkozói oldalon.

Bővebben...

1 kep-wAz új Crafter: ideális munkahely egy sofőr számára? Van benne 16 vezetőasszisztens-rendszer? Praktikus, gazdaságos, innovatív? – Ezek a jól megfogalmazott üzenetek fogadtak, amikor először megláttam az autót a Porsche Hungária Kft. Frangepán utcai telephelyén. Na persze, gondoltam magamban, jó a marketing, a puding próbája az evés, majd meglátom én azt...

SZEMÉLYAUTÓS ÉRZÉS

Már amikor az autóba beültem, elfogott egy személyautós érzés, de valahogyan még jobb is volt, mert magasan ültem a vezetőülésben. Igazi, kissé kiemelt szerepben, légrugós vezető ülésben, kétoldali kartámasszal. Minden elsőre kézre áll, a váltó is könnyen elérhető, az érintőképernyős konzollal együtt.

Bővebben...

1 3Veszprém kulturális élete új, impozáns létesítménnyel gazdagodott. A városközpontban az egykori Séd mozi épületét magánberuházás során multifunkcionális épületegyüttessé alakították át, amely alapvetően a zenei életnek ad helyet, innen ered a „hangvilla" elnevezés is. Először a mozi vasbeton szerkezetét kellett átalakítani, ügyelve arra, hogy állékonysága ne gyengüljön. Ezt utófeszítéses eljárással oldották meg, majd a régi épületet 13 méter magas acél- és üvegszerkezetekkel vették körül úgy, hogy a két függőleges héj között födémeket építettek be. Az épületet a különböző szögben dőlő oszlopok és a közéjük befüggesztett terek teszik különlegessé. Azért, hogy az előadásokon kívül is becsábítsák a nagyközönséget, étterem és kávézó kapott helyet az intézményben. A Hangvilla megépítésével megváltozott a városkép, a patinás város modern arculattal gazdagodott.

1 9APPENDIX

Nagyon jó érzés elmenni a ház mellett, amit a városban autózva naponta többször megteszünk. A megvalósítási folyamat koordinációinak küzdelmei során ennek érdekében csak azokat a kompromisszumos megoldásokat támogattuk, amelyektől nem lett szegényebb a ház. Furcsán is néztek ránk eleinte a kivitelezők, amikor az olcsóbbítási javaslatokra azt válaszoltuk, hogy szeretnénk úgy elmenni a ház mellett, és úgy beülni a kávézóba, hogy büszkén nézhessünk rá.

Bővebben...

Zoldhomlokzatok-boritoA „Zöldinfrastruktúra füzetek" második köteteként jelent meg a Zöldhomlokzatok című kiadvány, amely jelentősen hozzájárul Budapest készülő zöldinfrastruktúra koncepciójának megvalósításához. A gazdagon illusztrált, a témát remekül összefoglaló kötet célja az, hogy a zöldfal, a zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba, a döntéshozók pedig minél szélesebb körben alkalmazzák településfejlesztési stratégiájukban és a gyakorlatban.

A téma elismert szakemberei által jegyzett kötetet 2017. május 31-én, a „Klímastratégia és Éghajlat-változási Platform létrehozása Budapesten (KEHOP-1.2.0-15-2016- 00020)" című projekt nyitórendezvényén mutatta be a kötet főszerkesztője, Pataky Rita okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék mestertanára.

Bővebben...

Kiss-GyulaA cikk megírására két dolog sarkallt: egyrészt egy nagy visszhangot kiváltó előadás a „KÉSZ MESTER UDVARHÁZ" címmel, melyet az Ybl akkori tartószerkezeti tanszékének vezetője – Dr. prof. Garai József – elnökletével és meghívására tartottam a MET tudományos műhely felkért előadójaként. Másrészt egy műhelybeszélgetés* sorozat a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar 2017 szeptemberében induló megújult – immáron kétéves – építész-mesterképzések apropóján a képzési tematikáról és azon belül is a hangsúlyokról, az oktatás filozófiájáról.

Nos ezen inspirációk és a címben szereplő téma állandó napirenden léte okán íródik ezen bemutató cikk, amely eredményekről és tapasztalatokról számol be, de talán legnagyobb tanulsága a szerkezetek architektúrahordozó szerepének nyilvánvalóvá tétele.

Bővebben...

3 6499A vizes sportok világbajnokságának közeledtével külön öröm tölti el a CRH Magyarországot, hogy hamarosan szurkolókkal, versenyzőkkel és nyertesekkel telik meg a Duna Aréna, melynek építése során több ezer köbméter betonnal alapoztuk meg az épületben születő nemzetközi sikereket.

A beton – mely a víz után a világon a második leggyakrabban használt anyag – mindennapi életünk része: az utak, amelyeken közlekedünk, az épületek, amelyekben dolgozunk, az óvodák és otthonunk biztonságát és stabilitását is a jó minőségű beton garantálja.

Bővebben...

DJI 0031-wAz építészek és a design világa imádja, sokan mégis idegenkednek tőle, pedig a beton már régen nem az a durva és erőteljes elvakolandó monstrum, ami régen volt. Ma már lényegében bármi készülhet és készül is a stabil, nagy teherbírású, időtálló betonból.

A beton a 20. században vált egyre finomabbá, plasztikusabbá, amikor az építészek és a technológia a maga saját valósághű felületével az építészeti esztétika részévé emelték, ami végül a látszóbeton megjelenéséhez vezetett. A beton a design egyéb elemeibe is beszivárgott: bútor, ékszer, dísztárgyak, köztéri installációk formájában világszerte hódítani kezdett. Bár még sokan nem így gondolnak a betonra, de ma már akár kizárólagosan használt építőanyaga is lehet egy háznak, hiszen az alapozás, tartószerkezet, födém, külső és belső falak – maghőszigetelt vasbeton technológia felhasználásával –, burkolatok, bútorok és tető is készülhetnek belőle.

Bővebben...

LestyanAz egyszerű bejelentési eljárásra vonatkozó szabályozások egy év leforgása alatt már közel 8 alkalommal változtak meg. A legújabb, ezt a területet érintő szabályozás a 2017. június 12-i Magyar Közlönyben jelent meg: 144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelet egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról.

Az egyszerű bejelentési eljárással kapcsolatos jogszabály-módosítások érintették például az általános esetben használt kiviteli tervek tartalmára vonatkozó követelményeket is.

Bővebben...

kep1Májusban mindkét szakmai kamara megalkotta és honlapján közzétette azokat a kiviteli tervdokumentációra vonatkozó szabályzatokat, amelyek elkészítését a 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet írta elő.

Mint ismeretes, az elmúlt év utolsó napjaiban látott napvilágot az egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürok-ráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet, amely több vonatkozásban is újraszabályozta az építőipari kivitelezési tevékenységnek a 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendeletben meghatározott folyamatát. Ennek részeként hatályon kívül helyezte annak 1. számú mellékletét, amely a kivitelezési dokumentáció tartalmáról szólt, és helyette azt írta elő, hogy „a kivitelezési dokumentáció munkarészeit a felelős tervező a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara szabályzatainak figyelembevételével határozza meg".

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240