2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 12 B1 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

ÉPÍTŐIPARi NÍVÓDÍJ

JEGYZET

  • Megtérülő idő

FÓKUSZ

AKUSZTIKA

SZIGETELÉS

  • Különleges épületformák csapadékhatások elleni védelme

NYÍLÁSZÁRÓ

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS

IRÁNYTŰ

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Homlokzatok algásodásáról

 

 

A DVM group bejelentette, hogy projektmenedzsment részlege vezetésével Schüller Márkust bízza meg. Az új vezető 2016 őszétől irányítja az építőipari szolgáltatások teljes skáláját nyújtó hazai cégcsoport projektmenedzsment csapatát. Márkus 2015-ben csatlakozott a DVM grouphoz, jól ismeri a cég ügyfeleit, munkatársait és működését.

Schüller Márkus a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. Korábban a generálkivitelezés és az üzemeltetés területén is jelentős tapasztalatokra tett szert mind itthon, mind Németországban. Többek közt olyan vállalatoknál dolgozott, mint a Strabag Zrt., a Market Építő Zrt. vagy az Audi új járműgyárát üzemeltető Voith Industrial Services Kft. Átfogó szakmai ismeretei segítik a komplex fejlesztési projektek lebonyolításának megtervezésében, projektmenedzsereinek irányításában.

Bővebben...

Fenntartható építészeti pályázat a LafargeHolcim Alapítvány gondozásában

lafargehocim awards stamp webA LafargeHolcim Awards a fenntartható építészet legjelentősebb világversenye, a városok és az épített környezet okos megoldásait díjazza. A LafargeHolcim Fenntartható Építésért Alapítványa szervezésében megvalósuló versenypályázat azokat a projekteket választja ki, melyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek korunk növekvő urbanizációs kihívásainak megválaszolására, valamint az életminőség javításának vonatkozásában.A 2017. március 21-én záruló, 2 millió dollár összdíjazású megmérettetésre online nevezhetőek projektek és tervek az építészet, tájépítészet, városrendezés, tervezés, technológia, építőmérnöki és anyagvizsgálati területekről.

Bővebben...

DSC 001Több mint tízezer négyzetméter alapterületű iskola épült Szombathelyen, melynek megvalósítását uniós és egyházi források biztosították. A kivitelezésre 13 hónap állt rendelkezésre, az eredmény az együttműködő cégek mesterségbeli tudását dicséri.

A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium új épületének felépítésére egy sikeres pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség. A projekt támogatott részének összege 2,2 milliárd forint, amelynek száz százalékát az Európai Unió és a magyar állam biztosította. Sor került emellett a szalézi kollégium épületének oktatási célú átalakítására is, amit a Szombathelyi Egyházmegye saját forrásaiból finanszírozott. A komplett kivitelezési munka elvégzésére a megbízást a West Hungária Bau Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. kapta.

Bővebben...

kep1A Közép-európai Egyetem (CEU) meglévő épületrészek felújításával és újraépítésével a legkorszerűbb minőségi elvárásoknak is megfelelő épületegyüttes létrehozására törekedett. A nyilvánvaló építészeti értékeken túl a létesítmény akusztikai minősége is példaszerű.

Az akusztika szerepe az oktatásban

Az oktatás körülményeinek minőségébe fektetni biztos megtérülést jelent, nem csak hosszabb távon. Mivel a kommunikáció alapvetően verbálisan, azaz „akusztikusan" történik, nagyon sok tanulmány igazolta, hogy az oktatás minőségében milyen fontos és azonnal érzékelhető szerepe van az akusztikai minőségnek is:

Bővebben...

FMI 7716A nem kívánt zaj lassú méregként gyilkolja az idegrendszerünket, befolyásolja a teljesítményünket, hatékonyságunkat, éppen ezért fontos törődni a helyiségek zajszintjével. A budapesti 19. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola egyik tantermének akusztikai felújítása után érezhetően javult a gyermekek koncentrációja.

Az épületek vagy épületrészek megfelelő használhatóságához sok tényező járul hozzá. Ilyen többek között a megfelelő méret (alapterület és belmagasság), elrendezés, bútorozás, esztétika, fényviszonyok (természetes és mesterséges világítás), hőmérséklet, páratartalom, tűzvédelem, akusztika. Ezek közül a legtöbbet valamilyen szabvány vagy jogi előírás szabályoz, ám sajnos olyan is akad, amely a mai napig nem kap megfelelő hangsúlyt, pedig komoly élettani, egészségügyi és teljesítménybeli következményekkel jár. Az akusztika ilyen terület.

Bővebben...

Knab-JanosMiért válasszák a Merkbau-t?

Hogyan épül fel egy cég, és válik stabillá a változó gazdasági körülmények között? A Merkbau Kft. elmúlt huszonöt évének története erre a kérdésre ad választ. Knáb Jánossal, a cég ügyvezető igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan lehetséges a hullámzó gazdasági viszonyok között egy ma már közel négyszáz főt foglalkoztató, sikeres magasépítő cégcsoportot létrehozni és működtetni.

 

Epitestechnika logo transparent-webA cég árbevételét figyelve, figyelemre méltó az az adat, hogy míg 2006-tól számos építőipari cég ment tönkre, addig a Merkbau eredményei folyamatos növekedést mutatnak.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240