2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2017 11 B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Panelprogram

FÓKUSZ

SZIGETELÉS

ÉPÍTŐANYAG

  • A természetes kőburkolat kulisszatitkai
  • A technológiaváltás pótolhatja a munkaerőhiányt az építőiparban
  • Háromszínű sakktábla a homlokzaton
  • Betonfelületek javítása és védelme

GÉPESÍTÉS

  • Építőgépek arzenálja

GÉPÉSZET

INNOVÁCIÓ

  • Roto NX – Mindig a megfelelő döntés
  • „Lépéselőnyben" – BIM konferencia

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Megrepedt kőzetgyapotos THR-(ek)

TECHNOLÓGIA

  • Természeti megoldások átültetése az építőiparba

FAANYAGVÉDELEM

 

 

A 2017-es bányászati tenderen benyújtott eredményes pályázataik alapján a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. három (Őrség, Somogybükkösd és Somogyvámos), míg a HHE GR OUP Kft. (Drávapalkonya) és a Vermilion Exploration B.V. (Békéssámson) egy-egy területre köthet koncessziós szerződést szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére.

A nemzeti fejlesztési miniszter a koncesszióról és a bányászatról szóló törvények rendelkezései szerint, a minősítő bizottságok értékelése és javaslata alapján döntött a koncessziók megadásáról. A 2017 júniusában megjelent kiírásokra összesen hét pályázat érkezett, melyek közül formailag hat minősült érvényesnek. Fedémes, Gádoros, Hatvan, Körösladány és Tab területek pályázati kiírásai beérkezett érvényes ajánlat híján eredménytelenül zárultak.

Bővebben...

Támogató eljárást indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknál a mikrovállalkozásoknál, amelyeknél az adóhatóság a rendelkezésére álló és a bevallási adatok között jelentős eltérést talált – mondta Tállai András, a NAV vezetője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI -nek.

Az államtitkár elmondta, hogy a kockázatelemzők felhasználták többek között az online pénztárgép, illetve az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) adatait is.

Bővebben...

A fejlesztési tárca Agenda 2030 céljaihoz kapcsolódó, eredményes tevékenységének hatásairól számolt be Mernyei Ákos európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az Agenda 2030 az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségében című eseményen 2017. november 17-én, Zalaegerszegen.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a megújuló energiák felhasználásának és az energiahatékonyság növelésének érdekében. Ezek közül is kiemelendő a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia támogatási rendszer (METÁR) bevezetése és az Otthon Melege Program, amelynek célja a lakossági energiafelhasználás hatékonyságának javítása, a hazai szén-dioxid kibocsátás csökkentése.

Bővebben...

75-ev-cimerA Lábatlani Vasbetonipari Zrt. idén ünnepli alapításának 75. évfordulóját. Az ez alkalomból szervezett rendezvényen együtt ünnepelt partnereivel, beszállítóival, régi és jelenlegi dolgozóival.

VISSZATEKINTÉS

Galler Károly vezérigazgató ünnepi beszédében foglalta össze az elmúlt 75 év eseményeit.
1942-ben kilenc bátor és elszánt részvényes 250 ezer pengő alaptőkével Lábatlanon megalapította a betonelemgyárat, ahogy a környék lakói ismerik, a Vasbetont, mely munkásszállót és lakótelepet is épített az idetelepülő munkavállalóknak. A megalakulás után 6 évvel, 1948-ban, államosítás történt, mely után a név Vasbeton Rt.-re változott. 1963-ban az Építési Minisztérium létrehozta a 12-es számú Betonelemgyártó Igazgatóságot, amihez a lábatlani egység is tartozott. Újabb átszervezések következtek, a név ismét változott: Beton és Vasbetonipari Művek Lábatlani Gyára lett. Az 1991-es átalakítás során a BVM vállalatai közül szinte elsőként vált független állami vállalattá a Vasbeton Részvénytársasággá alakult át, Lábatlani Vasbetonipari Rt. néven, 100 százalékos állami tulajdonnal. Rá két évre megtörtént a privatizáció, egy német cégóriás, a Pfleiderer lett a tulajdonos, majd miután a német cég 3 különböző részre szakadt, a vállalat többségi tulajdonosa a RAIL.ONE GmbH. lett."

Bővebben...

KESZ-kepA KÉSZ International Kft. valósítja meg az egyik legnagyobb azerbajdzsáni mezőgazdasági beruházást.

Bakutól mintegy 55 km-re, a Sumqait térségben, Khizi régióban épít üvegházat a KÉSZ Csoport. A projekt során 2 darab 10 hektáros üvegház (összesen 206 ezer négyzetméter) és az azokat összekötő szervizterület (8640 négyzetméter) tervezése és kulcsrakész kivitelezése történik. A felépült üvegházakban paradicsomot fognak termeszteni. A szerkezet és a technológia holland eredetű.

Bővebben...

kep1Az elmúlt évtizedek legjelentősebb tudományos beruházása a szegedi ELI-ALPS, melyhez hasonló kutatóintézetet Magyarországon korábban nem hoztak létre. Az öt épületből álló, mintegy 24,5 ezer négyzetméteres épületkomplexumot az Artonic Design Építészeti Kft. tervezte, az építési-kivitelezési munkákat pedig a Strabag–Swietelsky konzorcium végezte.

Az ELI-ALPS szegedi megvalósítása – az ELI másik két közép-kelet-európai létesítményével együtt – az Európai Unió kutatás-fejlesztési, versenyképességi, foglalkoztatási és kohéziós céljainak elérését segíti. Hozzájárul a közép-kelet-európai régió Európai Kutatási Térségben (ERA) játszott szerepének erősítéséhez. A nemzetközileg is egyedülálló, élvonalbeli kutatási központ létrejötte és működése elősegíti a legjobb tudósok, fiatal kutatók itthon tartását, mozgósítja a kutatási kapacitásokat, ösztönzi a tudástranszfert, a szinergiák kihasználását, biztosítja Európa vezető szerepének hosszú távú megőrzését a lézerkutatásban.

Bővebben...

DSC04840A LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárának három, alacsony hőfejlesztésű termékét is felhasználták a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont vizsgálatokra szolgáló épületének felhúzásához.

Egy európai lézeres kutatóközpont megépítésének ötlete először 2006-ban vetődött fel, végül Magyarországon, Romániában és Csehországban kerül sor három kisebb lézerfizikai kutatóintézet telepítésére. E három központ együttműködéséből egy egyedülálló tudományos kutatóintézet állt össze. Szegeden a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálják.

Bővebben...

ELI-forditott-teto-RAVATHERM-XPS-2Ahogy múlnak az évek, úgy vastagodnak a hőszigetelések az épületeinken. A padlóban, a falakon és természetesen a tetőkön is. 2018 január 1-től az épület lapostetejének U értéke a 0,17 W/m2K értéket nem haladhatja meg.

Ahhoz, hogy a követelményérték a gyakorlatban megvalósuljon, legalább 20 cm vastag hőszigetelésre van szükségünk. Ám ez még csak az ideális esetet jelentené, de a lapostetőnek nemcsak egy általános pontján kell teljesíteni ezt az értéket, hanem a teljes felület átlagában, azaz számolni kell a különböző gyengítő tényezőkkel, figyelembe kell venni a hőhidak hatásait, ami például jelentős mértékben függ a tető tagoltságától, alakjától, a felépítményektől és még sorolhatnánk, mi mindenre kell figyelni a hőtechnikai ellenőrzés során.

Bővebben...

1A lábazatok elhanyagolása csak első látásra tűnik megtakarításnak, évekkel később már olyan komoly problémákat okoz, amelynek rendbetétele az eredeti munka árának sokszorosára rúghat.

Régi épületeknél komoly problémát jelent a vízszigetelés hibájából származó felszívódó nedvesség hatása. Ez nemcsak vakolathibákat eredményez (vakolatmállás, sókivirágzás), hanem jelentősen csökkenti a falazat hőszigetelő képességét is.

Bővebben...

Keresés