2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 7-8-B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei
  • Mire számíthatunk?

JEGYZET

  • Együttműködünk?

FÓKUSZ

VIDÉKFEJLESZTÉS

  • Vidékfejlesztés – másképpen
  • A Leszner-présház felújítása

ZÖLDHOMLOKZAT

NYÍLÁSZÁRÓ

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

  • Energiatudatos új épületek energetikai kritériumrendszerei – 1.

HOMLOKZAT

FELÚJÍTÁS

  • Fenntartható épületfelújítás mindenkinek

BETON

IRÁNYTŰ

  • Építésztervezői teendők az egyszerű bejelentési eljárással megvalósuló épületeknél
  • Épületes adózás – IV.

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Elhibázott úsztatott padló

 

 

IMG 8593Az ÉVOSZ a Nemzetközi Visegrádi Alapnál elnyert támogatással megvalósított projektben a cseh, lengyel és szlovák partnerekkel együttműködve a szárazépítő szakma V4 országokban megvalósuló oktatásának helyzetét térképezte fel. A téma „Visegrád specifikumát" az adja, hogy a szárazépítő szakma oktatása jelenleg mind a négy visegrádi országban különböző módon történik. Van ahol már régóta önálló szakmaként oktatják, van ahol csak nemrég lett önálló szakmaként elismerve. De van, ahol más építőipari szakma keretében csak érintőlegesen említik meg ezt a technológiát.

Bővebben...

IMG 1744Az energetika és automatizálás területén globálisan vezető szerepet vivő ABB bemutatta a világ első 3D-nyomtatású irodaépülete, a dubaji „Office of the Future" számára szállított intelligensépület-technológiáját. Az ABB biztosítja a világítás-vezérlést; a földelési rendszert, a villám- és túlfeszültség-védelmet; a fő- és alelosztókat; a villamos szerelvényeket; valamint a kábelrendező rendszert. Az Emirates Towers egyedi épületében kap majd otthont a Dubai Future Foundation ideiglenes irodája.

Bővebben...

Szell-kalman-panoramaA Széll Kálmán teret közel másfél év megfeszített munkával gyakorlatilag teljesen átépítették. A közel negyvenöt évig elhanyagolt terület mára modern, rendezett, akadálymentes, zöld közösségi térként Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja.

Puskas-ImreAz átalakított tér a budai fonódó villamoshálózat kialakításának köszönhetően új, átszállásmentes közlekedési kapcsolatot nyújt az észak-, közép- és dél-budai területek között. A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. mély- és vízépítési igazgatója, Puskás Imre és a mélyépítés létesítményfelelőse, Tápai Árpád mutatta be az elkészült teret.

Bővebben...

2 kep-webEgy legendás műtárgy helyére újat készíteni: igazi kihívás volt a projektben részt vevő alkotók, így az óratömböt gyártó cég, a Szebeton szakemberei számára is.

Ez év januárjában az S39 Hybid Design Manufacture kreatív csapata egy megkereséssel fordult gyárunkhoz a Széll Kálmán térre tervezett új óra kivitelezése kapcsán. A különleges megoldásokat igénylő feladat nem csak a precíz gyártás-, és betontechnológiai szempontok, hanem a közreműködő cégek munkájának összehangolása miatt is magas követelményeket támasztott cégünkkel szemben, melynek több évtizedes szakmai tapasztalatunkra támaszkodva tudtunk megfelelni.

Bővebben...

P3022339-webMagyarországon először a Széll Kálmán téri megálló átépítésekor alkalmazták az új fejlesztésű szerelt rácsostartót, amelynek nagy előnye, hogy kis elemekből, különböző méretekben összeszerelhető.

A Széll Kálmán tér Budapest egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontja. Itt található több nagy forgalmú busz és villamosjárat megállója, vagy végállomása, és itt található az M2 metró egyik legnagyobb forgalmú állomása is. Nem meglepő tehát, hogy a leromlott állapotú metrókijárati épület felújításánál alapvető elvárás volt, hogy a rekonstrukciós munkálatok alatt is folyamatos maradhasson az utasforgalom. Ez tette szükségessé egy olyan, állványzati anyagokból építendő, utasforgalmi oldal felől burkolt védőtető készítését, mely egyben alkalmas a védőtető feletti munkálatok munkaszintjeként is funkcionálni.

Bővebben...

IMG 6971Ugyan Budapesten ez a mondat több térre vonatkozóan elhangozhatott volna, ám ezúttal a Széll Kálmán tér tervezői érezték úgy, hogy a tér nem a régi az emblematikus obeliszk nélkül. A teret igazán kedvelő emberek nagy örömére a tér felújítási munkálatai során elbontott ikonikus vas óraoszlop helyére MEVA zsaluk segítségével új került. Az S'39 Hybrid Design Kft. tervezte innovatív és modern köztéri elem méltó utódja a tér egykori, közkedvelt vas oszlopának.

A tér felújításának tervezői Hőnich Richárd és Fialovszky Tamás, az Építész Stúdió vezető építészei voltak, akik az új óra megfogalmazására az S'39 Hybrid Design Kft. munkatársait kérték fel. A fiatal építészeket, formatervezőket tömörítő csapat Baróthy Anna művészeti vezető irányításával kezdte el a munkát, majd egy 6 méter magas, modern és innovatív vasbeton óraoszlopot hoztak létre, amelynek kivitelezési munkáihoz a MEVA Zsalurendszerek Zrt. műanyag zsaluhéját használták.

Bővebben...

BAU logo2-webA BAU 2017, a világ vezető építőipari vására 2017. január 16–21. között várja a látogatókat a müncheni vásárközpontban.

A BAU 2015 vásáron több mint 2000 kiállító vett részt 42 országból 183 000 négyzetméternyi területen. A kiállítást több mint 250 000 látogató tekintette meg 156 országból.

Bővebben...

pataky rita-webAz évszakok körforgásában ismét elérkezett a nyár. A forró napokon sorban dőlnek meg a melegrekordok, a kereskedelmi létesítményekben nő a különböző beltéri hűtést biztosító gépek iránti kereslet. A települések és elsősorban a sűrű beépítésű belvárosok utcáin járók még inkább kitettek a kellemetlen időjárási feltételeknek. Ezen csak egy természetes légkondicionáló segíthetne.

Egy ilyen természetes légkondicionáló [9, 10, 12] elsődleges elemei lehetnek a biológiailag aktív felületek (azaz a zöldfelületek és a vízfelületek összessége), a vízáteresztő burkolatok, árnyékolók és légmozgást megindító berendezések. Minél kiterjedtebb ezen elemek hálózata, annál hatékonyabb a rendszer. Jól illeszthetők ehhez a gondolathoz a települési zöld infrastruktúra alapelvei is.

Bővebben...

talicska-webA nyár nemcsak a pihenésről, a kirándulásról szól, sokak számára ez a lakásvásárlás vagy éppen a nagyobb felújítások ideje. A Hörmann Hungária szakembere összegyűjtött néhány hasznos tippet, amelyek segítenek a megfelelő garázskapu kiválasztásánál, vásárlásánál.

A garázskapu egy hosszú távú beruházás, általában évtizedekre választjuk, éppen ezért fontos, hogy ne kapkodjunk, alaposan tervezzük meg a vásárlást, az ár mellett a minőség legyen a mérce, és mindenképpen kérjünk megbízható szakmai segítséget. Egy garázskapu befolyásolja többek közt az otthonunk biztonságát, a házunk esztétikáját és a kiadásainkat. A kínálat széles, előbb-utóbb mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt, de van néhány olyan szempont, amelyre figyelnünk kell.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240