2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2013 06 b1-ujlapszamTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Útvesztve

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

MŰEMLÉKVÉDELEM

  • Terény, az élő műemlék

ÉPÜLETGÉPÉSZET

  • Innovációs eredmények a hőszivattyús rendszereknél
  • Hungarotherm-díj: ismét magasra tették a mércét
  • Kompakt passzívház gépészet

KITEKINTÉS

  • Biometán: a jövő energiaforrása

IRÁNYTŰ

  • Közbeszerzés uniós alapokon
  • A teljesítménynyilatkozat magyarországi bevezetése
  • A normák teljes körű adatbázisa

NYÍLÁSZÁRÓ VILÁG

BETON

  • Korszakváltás a szálerősítésben

 

rogton-jovok-logo-kicsiLezárult Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Rögtön jövök! címmel, az üres üzlethelyiségek kezelésének témájában kiírt, másfélmillió forintos díjazású ötletpályázata. Az eredményeket a belváros Kossuth Lajos utcai egyik üres üzlethelyiségben hirdették ki.

Ughy Attila, a főváros városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka az eredményhirdetésen szólt arról, hogy a régen virágzó, ma üresen álló kirakatokat szerették volna újra benépesíteni. Mint mondta, az ötlet Kolozsvárról származik, ahol az üres kirakatokat 100 évvel ezelőtti városképekkel takarják el.

Bővebben...

uzleti-etikus-demcsak-kicsiHangsúlyozni a tisztességes, felelős, a környezetre, a szűkebb tágabb közösségre, az üzleti partnerre, a munkatársra, a rászorulókra tekintettel élés fontosságát? Hogyan befolyásolhatjuk etikus üzleti jelenléttel, döntésekkel, gondolkodásmóddal a fenntartható fejlődés esélyét a fenntarthatatlannal szemben? Mivel tartozunk egymásnak (tulajdonos, menedzsment, munkatárs, üzlet partner, kormányzat) az eredményes, profitot termelő üzleti célokon túl?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Piac & Profit által 2013. június 13-án megrendezett Üzleti etikus cégek fóruma. A fórum résztvevői a gazdasági életben már érdemeket szerzett etikus cégek voltak, az építőipar részéről idén a Mapei Kft. kapott megszólalási lehetőséget.

Bővebben...

epitoknapja-kicsiAz építőiparban már látszik az élénkülés, az utóbbi időben emelkedett az ágazat teljesítménye, bár a termelési érték még mindig alacsony – mondta dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára június 7-én, az Építők Napja 2013. központi ünnepségén Budapesten.

Az építőipari szakmai, tudományos szervezeteinek, érdekképviseleteinek közös ünnepségén dr. Szaló Péter köszöntőjében kiemelte, hogy az építőipar az idei évtől új jogszabályi és szervezeti környezetben működik: életbe lépett az új építési törvény, az államigazgatásban pedig kialakult az önkormányzat és az állam közötti munkamegosztás. Új építésügyi hatóság kezdte meg működését, és ezzel egy időben bevezették az elektronikus ügyintézést.

Bővebben...

konyv3-kicsiNem lehet elég korán kezdeni a környezeti nevelést, így örömmel tapasztaltuk, hogy az idei Ünnepi Könyvhét kínálatában két kötet is megtalálható volt az épített környezeti nevelésről. A pécsi kultúrAktív Egyesület célja, hogy az épített környezeti nevelés elméletét és gyakorlatát megismertesse a hazai szakmai közönséggel. A „Gyermek – Város – Építészet" című sorozatuk első két kiadványa a „Gyerek szemmel – Építészet gyerekekkel és gyerekeknek" című tanulmánykötet, valamint az „Épített környezeti nevelés" című könyv.

Bővebben...

ferency-muzeum-kicisJúnius 19-től, szerdától látogatható az új Ferenczy Múzeum Szentendrén. A múzeum régi épülete az egyházi kárpótlás keretében visszakerült a Szerb Ortodox Egyház tulajdonába, ezért új helyet kellett találni a múzeumnak. Végül Szentendre legnagyobb világi műemlékére, az úgynevezett Pajor Kúriára esett a választás.

Az épület az idők folyamán sokféle funkciót töltött be: legutóbb működött benne földhivatal, művészeti iskola, korábban a református egyház leánykollégiuma is volt. Történetének sötét időszakát jelenti, hogy itt szállásolták el munkaszolgálatosként Radnóti Miklóst 1942 júliusában. Az ingatlan igen rossz állapotban volt, ám a felújítást követően az alatta lévő pincerendszerrel együtt mintegy 3000 négyzetméter kiállítótér jött létre, amelyben három állandó kiállítás kap helyet, de rendelkezésre áll egy 150 négyzetméteres időszaki kiállító tér is – emelte ki Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató.

Bővebben...

energetikai-tanusitvany-kicsiBár az energetikai tanúsítvány már a tavalyi év elejétől kötelező a használt ingatlanok adásvételénél, a tanúsítvány megszerzését továbbra is elsősorban adminisztratív teherként élik meg az eladók. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az energetikai tanúsítás az adásvétel utolsó mozzanatához kapcsolódik, az eladók általában a szerződéskötés időpontjára készíttetik el a tanúsítványt.

Ez azt is jelenti, hogy az ingatlan besorolása egyelőre szinte alig játszik szerepet a vevői döntési folyamatban, illetve az alkuban, holott a tapasztalatok szerint a besorolás összefüggésben van a lakás fenntartási költségeivel, amit pedig a vevők igyekeznek figyelembe venni a döntési folyamatban. Az energetikai minősítés hirdetésekben való feltüntetése nem hozott változásokat, az eladók csupán néhány százaléka készítteti el előre a tanúsítványt.

Bővebben...

sanyo-kicsiSzeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelem­gyá­rában, az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják – közölte a Sanyo anyavállalata, a Panasonic. A gyárat márciusig felszámolják, az ott található eszközöket pedig a Panasonic másik két, malajziai, illetve japán gyárába fogják átszállítani. A dolgozók elbocsátása szeptemberben a „magyar jogszabályoknak megfelelően" fog megtörténni – mondták az MTI kérdésére a Panasonic oszakai központjában.

A Nikkei üzleti napilap cikke szerint a komoly pénzügyi gondokkal küzdő Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt.

Bővebben...

Az épületek energetikai követelményeit az EU-szabályozás fényében időről időre felül kell vizsgálni. A szakmában sokan nagy várakozással tekintettek a követelmények 2012-ben történő szigorítására.

A kormány 2012-ben úgy döntött, hogy a szigorítással nem terheli az építtetőket, tartva attól, hogy az egyébként is tőkeszegény építőipar helyzete tovább romlik. Ennek ellenére egyre többen döntenek a magas energiahatékonyságú épületek építése mellett, amivel jó szolgálatot tesznek mind a környeztük védelmének, mind az ország gazdasági helyzetének, mind pedig az épületüzemeltetők érdekeinek. Ezen szemlélettel szoros összefüggésben a 2010/31/EU irányelv rendelkezik arról, hogy a követelményeknek mind a komponensekre, mind az épületre vonatkozóan költség-optimum szinten kell lennie.

Bővebben...

A királyegyházi cementmű madártávlatbólNem gyakori, hogy dicsérő szavakat olvashatunk egy ipari létesítményről. Épp ezért fontosnak tartom, hogy írjunk egy nagyszerű épületről, mely bebizonyítja, hogy egy cementgyár is lehet szép. Talán különös ez a kijelentés, de a királyegyházi cementgyár alkotóinak sikerült bebizonyítani, hogy a gyár attraktív látványával és méreteivel egyaránt lenyűgözi a szemlélőt. Ez az épületegyüttes túlmutat a Magyarországon megszokott ipari beruházásokon: impozáns, futurisztikus, érdekes formai és esztétikai megoldásokkal fűszerezett, ugyanakkor egységes megjelenésű. A technológiai épületek tömegformálása a funkciónak legjobban megfelelő, racionális. Az iroda és a szervizépület méreteiből és funkcióiból adódóan azonban mozgalmasabb, izgalmasabb épülettömegeket ihletett. Az épületegyüttes ezáltal harmonikusan illeszkedik környezetébe, bebizonyítva, hogy egy ipari létesítmény is nyújthat esztétikai élményt.

MÁTÉ KLÁRA
főszerkesztő

A Strabag SE a világ vezető építőanyag­gyártójával, a Lafarge csoporttal közös társaságot hozott létre LAFARGE Cement CE Holding GmbH néven, melynek a magyarországi leányvállalata a Lafarge Cement Magyarország Kft. üzemelteti a gyárat.

A cement ennek megfelelően Lafarge márkanév alatt kerül a piacra. De a cementgyár tervezésekor az alapelveket a beruházás kigondolója és megvalósítója, a Strabag fektette le, melyek a következők voltak:

Bővebben...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web