2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-2014-11-nagyTARTALOM

  • A szakma hírei

 JEGYZET

  • Magyarország szép!

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

AKUSZTIKA

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

  • Nem pénzrablás klímával fűteni

NYÍLÁSZÁRÓ

  • Már okostelefonról is vezérelhető a garázskapu

SZIGETELÉS

AGORA

  • Megéri-e hőszigetelni a családi házak külső falait?

IRÁNYTŰ

  • Uniós támogatás a megújulóknak
  • TERC IRODAHÁZ
  • Építőipari konjunktúra felmérés

 

Egy nemrég felújított épületben az átadás után furcsa dohos szagot éreztek, továbbá balesetveszélyes megoldások tették „izgalmassá" az ott folyó munkát. Az épület vizsgálatára felkért szakértő beszámolója számos tanulsággal szolgál.

Miután az ingatlanban működtetett intézmény, nevelési tanácsadó célja a település szociális, mentális életének segítése, fejlesztése, a felmerülő problémák a szokásosnál nagyobb gondot jelentettek. A felkérés meglepett, hiszen egy akkor „rendbe tett" és ünnepélyesen átadott házrészről beszéltek. A szemle során feltárásokat nem végeztünk, a bejárás száraz, az évszaknak megfelelő, hűvös időben történt. Az épületről tervek nem álltak rendelkezésünkre.

Bővebben...

Világszerte komoly siker az energiatakarékos acélszerkezetes építési rendszer

latvanyterv01-webVárhatóan jelentős áttörés következik be a könnyű acél vázszerkezetű építési rendszer használatában Magyarországon. Szerzőnk a világ számos pontján szerzett gyakorlati tapasztalatai alapján ismerteti e világszerte elismert, energiatakarékos technológiát.

A 2008-ban induló gazdasági válság megnehezítette és feltartóztatta az acélszerkezetes építési rendszer hazai elterjedést, pedig ez az árérték arányt tekintve kiemelkedő rendszer joggal tarthat igényt a magyarországi beruházók, kivitelezők figyelmére is. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a könnyű acél vázszerkezetes építési technológia akár szélsőséges időjárási viszonyok között is megállja a helyét. Feltétlenül érdemes tehát megismerkedni további előnyeivel és felhasználási módjával, valamint a rendszer magyarországi képviselőjével és továbbfejlesztőjével.

Bővebben...

kep1-webMinden követelményre van alkalmas szerkezet, csak jól kell választani. Vannak olyan követelmények, amelyeknek többféle szerkezet is megfelel, ám minél különlegesebb az igénybevétel, annál kevesebb a választási lehetőség.

A mai kor épületeinél, legyenek azok újonnan épülők vagy felújítás alatt állók, a szerelt szerkezetek – például gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek – kiválasztásakor számos szempontot kell figyelembe venni. Vegyük sorra legfontosabbakat – a teljesség igénye nélkül. Alapvető szempont, hogy milyen tűzgátlási igényt támasztunk a szerkezettel szemben, továbbá az ergonomikus környezet, az akusztikai kényelem igénye miatt fontos a hanggátlás követelménye.

Bővebben...

3E7E2225-webMindent a tökéletes akusztika érdekében! Ez volt a multifunkciós tér padlórendszerének tervezési mottója.

Ybl Miklós egyik remekműve, a neoreneszánsz stílusú Várbazár a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotása. Az 1883-ban átadott Várbazár eredetileg kereskedelmi funkciót töltött volna be, árkádsorai üzletekkel voltak tele. Az üzlethelységeket azonban nem lehetett kiadni, így átalakultak alkotóműhelyekké. Az épületegyüttes hányatott évtizedei után ma új életre kel.

Bővebben...

A legtöbb bosszúságot a lapostetők hibás szigetelése és felújítása miatt kialakuló beázások okozzák. A következőkben általánosan előforduló tervezési és kivitelezési hibákat ismertetünk.

Sajnálatos tény, hogy a tervezés során előforduló hibák a kivitelezőt megtévesztik, és hibás teljesítést eredményeznek.

TERVEZÉSI HIBÁK

A födémszerkezet szigetelése és a párazáró rétege elmaradt – Az alábbi terasz szigetelési rétegrendekből hiányzik a párazáró minőségű lemez, továbbá hiányzik a teraszfödémek megfelelő minőségű, anyagú és rétegszámú szigetelése. Az üvegbetétes kent műanyag csapadékvíz elleni szigetelés ebben a formában leírva nem is értelmezhető, mi lehet az. Önmagában a kent szigetelés, burkolat alatt pedig megfelelő, mint kontakt szigetelőréteg, de annak anyagát, minőségét, esetleg termék nevét minden esetben meg kell határozni. Már érvényben van a 275/2013. (VII.16.) rendelet (1. ábra).

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240