2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

2015 10 EPTECH-B1-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Törvénykezünk

FÓKUSZ

MINŐSÉG

ÉPÍTŐANYAG

SZIGETELÉS

BIZTONSÁGTECHNIKA

KITEKINTÉS

ÉPÜLETGÉPÉSZET

IRÁNYTŰ

  • A brüsszeli BIM találkozóról
  • Vezető műszaki szolgáltató a hazai építésben
  • December 1-jétől megújul a TERC Kft. honlapja!

TŰZVÉDELEM

 

 

logo2-web2015. október 7-én lapunk, a Magyar Építéstechnika szervezésében egésznapos konferenciát tartottunk, amelynek a Terc Tudásközpont adott otthont.

A konferencia délelőtti programjában az építésügy aktuális helyzetével és jelenlegi problémáival foglalkoztunk. Így például:

  • Az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervek és a hozzá kapcsolódó feladatok [1567/2015 (IX. 4.) Kormányhatározat].
  • Építőipari cégek hatósági ellenőrzésének eredményei, tanulságai [275/2013 (VII. 16.) Kormányrendelet].
  • Építőanyagok forgalmazásának piacfelügyeleti ellenőrzése.
  • Az egyéni védőeszközök szabályozása az Európai Unióban.
  • Tartozások kezelése [191/2009 (IX. 15.) Kormányrendelet].
  • A Teljesítménynyilatkozat kiemelt szerepe az építőiparban.
  • Az építőipari árképzés napi gyakorlata.

Bővebben...

Gunter Kuhn es dr Csorba Kazmer-webÖkörsütéssel ünnepelte 25. születésnapját a KUHN Magyarország, mely az eugendorfi székhelyű KUHN Holding első nem Ausztriában alapított vállalata. A cég 1990. október 1-én még KUHN-ÉGV Kft-ként, az akkori szabályozások szerint osztrák – magyar vegyesvállalatként kezdte meg a FAI földmunkagépek forgalmazását. Még a '90-es években kibővült a paletta a Mitsubishi targoncákkal, a Komatsu földmunkagépekkel, a Palfinger darukkal és a Powerscreen osztályozókkal, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Bővebben...

Siofok-epitesi-helyszin-webA jelenlegi sportcsarnok építési „láz" során egyre gyakoribb az igény a 36–51 méter fesztávolság tartományban. Szinte kivétel nélkül acél rácsos tartó tetőáthidalásra gondolnak a tervező építészek és statikus tervezők, ám a nagyszilárdságú betonból készült, feszített vasbeton gerendák egyre nagyobb fesztávolsággal jelentenek konkurenciát az acél tartókkal szemben.

ELŐZMÉNYEK

A feszítés korai alkalmazási időszakában Magyarországon a korlátolt szállítási és emelési lehetőségek miatt több utófeszített szegmenstartós szerkezet került megvalósításra a csarnoképítések területén.

Bővebben...

Plaxis-abraAz elmúlt időkben megnőtt a geotechnikai tervezés szerepe. Fordítsunk nagyobb hangsúlyt a geotechnikai koncepcióalkotásra!

Az elérhető új technológiák alapos feltárást,valós alapadatokkal alátámasztott koncepcióalkotást igényelnek. A számítástechnika adta lehetőségek ma már teret adnak a szerkezeteinkre ható folyamatok részletes modellezésének, azonban ezek a számítások csak jól meghatározott alapadatok esetén mutatják be helyesen a várható viselkedést (1. ábra).

Bővebben...

1kep-webA hiba az építőiparban is kulcskérdés, hiszen bármilyen „selejt" keletkezése, a helyreállítás érdekében végzett utómunkálatok nagy többletköltségekkel járnak. Fontos tehát a hibák elkerülése, megelőzése.

A különböző típusú építkezések esetén más és más a jellemző hibatípus. Hogyha keletkezik egy hiba, annak a helyreállításához minden esetben utómunkára van szükség. [1] A szakirodalomban az utómunkát többféleképpen jelölik, egyaránt előfordul a minőségi eltérés [2], eltérés [3], a hibák [4]), a minőségi hiányosságok [5] kifejezés, de a definíció változhat. Ashford definíciója az utómunkára a következő: „Az a folyamat, amely az egyes elemeket kiegészíti, vagy helyreállítja, hogy megfeleljen az eredeti követelményeknek". Azonban a The Construction Industry Development Agency (1995) így definiálja az utómunkát: „valamennyi plusz időbefektetéssel csinálni valamit a követelményektől való eltérések miatt".

Bővebben...

1 inditokep-webBár az építési technológiák változnak, a vakolás még mindig az egyik leggyakoribb felületképzési mód. A hagyományos, helyszínen kevert vakolatokat azonban kiszorítják a gyárilag előkevert szárazhabarcsok és a feldolgozásra kész vékonyvakolatok. A következőkben a vakolás leggyakoribb kivitelezési hibáit mutatjuk be.

A „hagyományos" vakoló habarcsokat az építkezésen keverik cementből, mészhidrátból, vízből és adalékanyagból (pl. homokból). Egyéb adalékszereket nem igazán tartalmaznak. Az összetétel „beállítása" általában tapasztalat alapján történik, emiatt a minőség megbízhatatlan és változó, ezért ezeket egyre ritkábban használják.

Bővebben...

nyitoEgyre több tetőt tesz tönkre a szélsőséges időjárás. Pedig a tetőket szakszerűen, viharállóan is el lehet készíteni. Ha körültekintően megtervezzük, nem kell extraköltségekkel számolnunk.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben időjárásunk egyre szeszélyesebb. Szinte nem telik el hét, hogy a hírműsorokban ne hallanánk pusztító szélviharokról, jégesőkről. Egyesek még vitatják, hogy az időjárás változásai a globális felmelegedéssel vannak összefüggésben, de az tény, hogy a viharos időjárások évenkénti száma egyre emelkedik. A biztonságra törekvés természetes igény mindenki részéről, és természetes az is, hogy szeretnénk elkerülni a viharkárból fakadó kiadásokat. Márpedig a természeti katasztrófáknak sokszor nemzetgazdaságot is érintő hatásuk van.

Bővebben...

DSCF1034A fokozott hőtechnikai követelményeknek megfelelően a tetőszigetelések már jelenleg is – az alkalmazott anyag függvényében – cca. 20–24 cm vastag hőszigetelés beépítését igénylik. A rétegrend vagy a szerkezetek hőhidassága ezt az értéket tovább növeli.

A lapostetők 2020-as „közel nulla..." elvárásoknak megfelelő hőátbocsátási tényezőjének követelményértékét U = 0,12 W/m2K értékkel határozták meg.

Bővebben...

A magasból leesés az építőiparban az első, az ipar egészét tekintve pedig a második helyen áll a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek között. Tetőfelületeink, zöldtetőink karbantartási idejére a biztonságos munkavégzés biztosítása a hatályos jogszabályok alapján kötelező.

2014. április 26., Debrecen, Nagyerdei Stadion. A tetőfedést készítő cég alpinista munkása a stadion észak-nyugati oldalán, a tetőn dolgozik, amikor beszakad alatta egy ponyva. A tartó acélszerkezetbe még megkapaszkodik, de ereje fogytán a szerkezetet elengedi és 15 méterről a lelátó székeire zuhan. Sérüléseibe azonnal belehal.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240