2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

2014-05-B1-webTARTALOM

 

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Öreg ember nem vén ember

FÓKUSZ

REKONSTRUKCIÓ

KIVITELEZÉS

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

  • Jó befektetés-e környezettudatos ingatlanokat építeni?
  • Sürgető a családi házak energetikai felújítása
  • A Bramac Solar bővülése

NYÍLÁSZÁRÓ VILÁG

  • Különdíjas projekt

IRÁNYTŰ

KITEKINTÉS

AKUSZTIKA

  • Homlokzati vakolt MW lemezes hőszigetelő rendszerek zajvédelmi hatásai – II.

 

Pali-bacsi1-web90 éves korában meghalt az építőanyagipar Pali bácsija.

1949-ben – 65 éve! – kapta meg az építészmérnöki oklevelét. Az Észak-Magyarországi Építőipari Vállalatnál helyezkedett el. A Magyar Építő Rt.-nél, majd a Bányászati Építő Vállalatnál, a Vegyépszernél dolgozott.

1973–1984 között a Könnyűbeton és Szigetelőanyagipari Vállalat műszaki igazgatója volt. A Vállalat szilikátbázisú, szervetlen hőszigetelő anyagok (duzzasztott perlit, salakgyapot, kőzetgyapot, gázbeton) gyártásával és azok fejlesztésével foglalkozott. Pali bácsi részt vett a vállalat hét gyárának alapításában, a hőszigetelő anyagok fejlesztésében.

Bővebben...

Czetenyi-webMegrendült szívvel tudatjuk, hogy Dr. Czétényi Piroska, 2014. június 3-án váratlanul csendesen elhunyt. A Magyar Építész Kamara Műemlékvédelmi és Restaurátori Tagozatának elnöke, a Budapesti Műemléki Felügyelőség egykori vezetője, a Budapesti Városvédő Egyesület egyik alapítója, nem utolsósorban lapunk szerkesztőbizottsági tagja nem csupán kollégánk, de – talán elmondhatjuk – barátunk is volt.

Lelkesedése, szakmai hitele, elkötelezettsége, tudása, csendes derűje pótolhatatlanul hiányozni fog.

Bővebben...

Idén 64. alkalommal rendezték meg az Építők Napja központi ünnepségét, amelyre a Vasas Szakszervezet budapesti székházának dísztermében került sor. A központi rendezvény fővédnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt. A programot a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Kassai Ferenc nyitotta meg.

Ünnepi köszöntőt mondott dr. Szaló Péter a BM területrendezési és építésügyi helyettes-államtitkára. Pallagi Gyula, az ÉFÉDOSZSZ elnöke rövid köszöntőjében utalt a gazdasági környezet nehézségei mellett elért építőipari sikerekre és az építők áldozatos munkájára. Ennek elismeréseként jelentős számú kitüntetést adtak át.

Bővebben...

TEGY-kozgyules-066-webAz idén négyéves Tető Építők Egyesülete szokásos évi közgyűlését Nagyvázsonyban, Piltman Miklós tagtársunk telephelyén tartotta 2014. május 9-én.

Az egyesület jelmondata: Tégy a szakmádért!

A jelmondatnak megfelelően, az elnökség elhatározása alapján az egyesület által képviselt három szakmából (ács, tetőfedő, bádogos) „Hagyományos munkafogások" elnevezéssel délelőtt bemutatókat láthattunk:

Bővebben...

ABB-Unigear-Digital-application-webA Cseh Köztársaságban rendezett „Amper" elektrotechnikai, elektronikai, automatizálási és kommunikációs technológiai nemzetközi szakvásáron a „leghasznosabb kiállított termék" kategóriában az idén az ABB, az energetika és az automatizálási technológia globális szállítója nyerte az „Arany Amper 2014" díjat. A díjjal az ABB UniGear Digital megoldását ismerték el. Az UniGear Digital egy innovatív koncepció, amely a jól bevált légszigetelésű kapcsolóberendezés-konstrukciót ötvözi a védelem, a vezérlés, a mérés és a digitális kommunikáció fejlett módszerével.

Az UniGear Digital új koncepciót képvisel a középfeszültségű (MV) kapcsolóberendezések között. A megoldás a már jól bevált kapcsolóberendezés-konstrukciót ötvözi a védelem, a vezérlés, a mérés és a digitális kommunikáció innovatív módszerével. A megoldás az áram- és feszültségszenzorok középfeszültségű (MV) kapcsolóberendezésbe történő optimális integrálásán alapszik, amit a legújabb védelmi és vezérlési eszközökkel, valamint az IEC 61850 kommunikációval kombináltak.

Bővebben...

A megújuló energia területén száll versenybe a HIGH SIX TEAM Kft., amely hat gyártó minőségi termékeit kínálja májustól a vásárlóknak. A vállalat palettáján alapvetően nyugat-európai gyártók eszközei találhatók, a beszállítók szelektálása során elsődleges szempont volt, hogy olyan termékeket kínáljon a cég, amelyek tulajdonságaikban versenytársaik fölé emelkednek.

A cég kínálatában megtalálhatók a német Ritter Csoport tulajdonában lévő PARADIGMA napkollektoros rendszerei, amelyek fagyálló folyadék nélküli, vákuumcsöves rendszerüknek köszönhetően alacsony karbantartási igény mellett kiemelkedően hatékony működést biztosítanak. Hazai forgalmazásban először lesznek elérhetőek a tiroli gyártású SIKO síkkollektorai, a TURBINA AG kis helyigényű, függőleges tengelyű, halk járású és rezgésmentes konstrukcióval rendelkező szélturbinái, és rajtuk keresztül lesznek elérhetőek a görög SOLE légkollektorai is, melyek rezsimentes temperálási lehetőséget kínálnak fűtés nélküli hétvégi házak számára. Megnyújtva azok használati idejét.

Bővebben...

EVOSZ-kicsiAz építőipar azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a legsúlyosabban érintett a pénzügyi és gazdasági válság. Az Európai Unió tagállamaiban 2008 januárja és 2011 novembere között az építkezések és az infrastrukturális beruházások 16%-kal estek vissza. 2012 elejétől azonban növekedés tapasztalható az Unió építési-beruházási piacán.

HELYZETELEMZÉS

A magyar építési piacon a recesszió a globális gazdasági válságot megelőzően, már 2007 elejétől tapasztalható, amit a gazdasági válság tovább erősített. 2006-hoz viszonyítva, az akkori 2260 milliárd Ft értékű országos építés-szerelési tevékenység 2012 végére 1600 milliárd Ft-ra esett vissza folyó áron. A recesszió hat és fél évének inflációs folyamatait is figyelembe véve mintegy 45%-os a csökkenés. A magánbefektetés ettől jóval nagyobb mértékben tűnt el a hazai piacról.

Bővebben...

FSZ 6698 Liceum2012-webA 18. századi építkezéshez hasonló, emberfeletti kihívásnak tűnt a 14 ezer négyzetméter alapterületű műemlék teljes rekonstrukciójának megtervezése és kivitelezése, ám a munka nehézségeit feledteti a csodálatosan megújult épület. Botos Judith vezető tervező segítségével mutatjuk be az újjávarázsolt egri Líceumot.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola a 2013. évi Építőipari Nívódíj pályázaton Műemlék-helyreállítás, rehabilitáció kategóriában Nívódíjban részesült. A projekt keretében megvalósított revitalizáció eredményeként az épület és szolgáltatásai 21. századi színvonalon szolgálják a felsőoktatást. A funkciók bővítésével pedig – különösen a betemetett pince feltárása révén – egy integrált kulturális, tudományos szolgáltató központot is kialakítottak. Az épített örökség megóvása mellett hosszú távon fenntartható intézmény született.

Bővebben...

Green-webA 2012 decemberében átadott irodaépület Magyarországon a zöldépítés egyik zászlóshajója, amelynek működése során szerzett hasznos tapasztalatokról számolunk be.

Az elmúlt év szeptemberében a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete által szervezett Green Walk programon az egyik legnépszerűbb épület a Budapest XIII. kerületében álló Green House volt. Rengetegen voltak kíváncsiak az irodaépületre és annak működésére, hiszen az átadás után sokat olvashattunk a ház nemzetközi és hazai sikeréről.

Bővebben...

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240