2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 2-3 B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei
  • Construma 2016 szakmai program

JEGYZET

  • Politikai befolyás

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

ÉPÜLETSZERKEZET

SZIGETELÉS

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

GÉPESÍTÉS

  • Több mint gépkölcsönző
  • Szivattyúk az építőipar szolgálatában

NYÍLÁSZÁRÓ

IRÁNYTŰ

FEJLESZTÉS

  • A Magyar Kéménygyártó Kft. legújabb fejlesztései

 

IMG 0009Az EMMI által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett „A szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése" című pályázaton elnyert támogatás segítségével az ÉVOSZ tehetséges kőműves tanulók számára szakmai továbbképzését szervez. A tehetséggondozó projektben tizennyolc, az ország különböző építőipari szakiskolájának tanulója vesz részt.

A továbbképzéssel a tehetséges és motivált kőműves tanulók számára lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy a szakiskolában tanultakat új elméleti és szakmai ismeretekkel egészítsék ki.

Bővebben...

IMG 1643Nemcsak a hazai, de az európai országok építőipara is súlyos szakemberhiánnyal küszködik. Az építőipari munka hitele, megbecsülése már évek óta nálunk is olyan mélyre süllyedt, hogy többségében csak azok a fiatalok jelentkeznek szakmunkásképző iskolába, akiknek – rossz tanulmányi eredményeik miatt – máshová nincs esélyük. A szakemberek megbecsülése közös érdek, melyet csak úgy érhetünk el, ha visszaadjuk a tisztes iparosmunka becsületét. Ez pedig egyaránt múlik a jó oktatási rendszeren, a szakemberek megbecsülésén és egy olyan erkölcsi magatartáson, mely tartást ad minden egyes szakma képviselőjének. Hiszen a nagyszerű kétkezi munka nélkül nem állnának a falak, nem lenne tető a fejünk felett és nem lenne se székünk, se asztalunk.

Bővebben...

2016-ban is kiosztották a Construmán leginnovatívabb termékeknek járó Construmadíjat, melyet az alábbi termékek és cégek érdemeltek ki:

BRAMAC 7 FOKOS TETŐRENDSZER
Pályázó: Bramac Kft.
Gyártó: Bramac Dachsysteme International

Bővebben...

Koji-Laszlo-webAz építőipar helyzetének javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elkészítette az ágazat 2016. évi súlyponti problémáinak megoldására tett javaslatát. Koji László, a szakszövetség elnöke ismertette a jelenlegi helyzetet.

Az elnök véleménye szerint nem meglepő az építőipar januári termelésének csökkenése, mely 44 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Változás csak akkor várható, ha a 2014–2020-as uniós pénzügyi ciklus pályázatait nagyobb számban kiírják. A várhatóan felpörgő lakáspiac javít a helyzeten, de igazán érzékelhető csak a 2017 második felétől lesz.

Bővebben...

kep1Az építőipar olyan gazdasági ág, amelynek tevékenységét, eredményességét a nemzetgazdaságban bekövetkezett változások és gazdaságpolitikai döntések alapvetően befolyásolják.

Az állami, az önkormányzati beruházásokra fordítható pénzeszközök mennyisége, a vállalkozások pénzügyi helyzete, a lakosság életkörülményei, megtakarításai, lakásépítési kedve alapvetően meghatározza az építőipar teljesítményét. Az építőipar nem telephelyhez kötött, hanem változó helyen és időben végzi tevékenységét. Mindezek alapján az építőipar érzékeny jelzőrendszerként működik, statisztikai mutatói a gazdasági konjunktúra fontos jelzőszámai.

Bővebben...

DSCN8979-webCikkünk célja a jelenleg is változó előírások között megtalálni az összefüggéseket, megvizsgálni az új, kedvezményes lakástámogatási rendszer és az építési engedélyezéssel kapcsolatos jogszabályok változásának hosszabb távú hatásait az építési és az ingatlanpiacra. 

 INGATLANPIACI HULLÁMOK

Sooky-Toth-GaborMagyarországon az 1989–1990-es politikai és gazdasági fordulat nyomán az állami programok kifulladásával a lakás¬építésben a magánszektor vált a meghatározóvá. Jelentős fellendülésre azonban csak ismételt állami beavatkozás, a támogatott jelzáloghitelezés bevezetése révén került sor a kétezres évtized elején. Ugyan az építési volumen csak egy évben érte el a megcélzott, a meglévő állomány 1 százalékát közelítő értéket (2004-ben 43 913 új lakás épült Magyarországon), a fellendülés a piac egészét érintette. Tranzakciószám tekintetében 2003 volt kimagasló, amikor több mint 270 ezer adásvételi szerződést kötöttek Magyarországon. A hazai lakásállomány 6,59 százaléka cserélt gazdát ebben az évben.

Bővebben...

Vidor-Gyozo-webVidor Győzőt, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnökét kérdezzük az elmúlt időszak intézkedéseiről és várható hatásukról.

  • Hogyan fogadták a CSOK-ot? 

- A CSOK az elmúlt 20 év legjelentősebb építőipari élénkítő intézkedéscsomagjának látszik, amelyet örömmel fogadtunk, mert nagyon időszerű volt, tartalma hasonlít a MÉASZ tagjai által készített Új Otthonteremtés javaslatcsomaghoz, az áfa-visszaigénylést, alacsonyabb áfát és a kedvezményes hitellehetőséget illetően, jóllehet, erőteljes nemzetpolitikai fókusszal. Tehát ez az intézkedéscsomag fontos, és várhatóan jelentősen hozzájárul a lakóépületek építéséhez.

Bővebben...

Lestyan-kicsi2015 végén jelent meg az a kormányrendelet – 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról –, amely a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterülettel rendelkező új lakóépületek építési tevékenységét kivette az építési engedélyezési eljáráshoz kötött tevékenységek köréből és egyszerű bejelentési eljáráshoz kötötte.

A kormányrendelet nagy felzúdulást okozott az építési szakma szereplői, különös tekintettel a tervezők között. A lovak közé dobták a gyeplőt!... hangzott sok helyről. A mondás szerint is szóból ért az ember, hát még, ha laikus megrendelőről van szó. És hát valljuk meg, a rendeletből többek között sok olyan szó is hiányzott, amiből a megrendelő kihallhatta volna, hogy attól, mert az eljárás egyszerűsödött, az épületeket továbbra is meg kell tervezni, meg kell felelniük a jogszabályi előírásoknak, és olyan kivitelezésre alkalmas tervekből kell megépíteni, ami a szakma szabályainak betartásával készült és kellő részletezettségű. Az Építési törvény (Étv.) és néhány kapcsolódó jogszabály tervezett módosításával, megalkotásával a kimondásra (szabályozásra) váró kérdések orvosolhatók, viszont a tervezőknek a megváltozott eljárási rendben megnövekedett felelőssége ettől nem fog változni, sőt a tervezett kötelező tervezői művezetéssel még nőhet is.

Bővebben...

IMG 0816-webA Zeneakadémia évtizedek óta nem látott nagyságrendű felújítási munkáira az Arcadom Zrt., a Laki Épületszobrász Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. által alkotott konzorcium kapott lehetőséget 2011-ben. A munkákban projektvezetőként részt vevő szerzőnk bepillantást enged e különlegesen szép, ám embert próbáló feladat műhelytitkaiba.

Nemeshegyi-webBár zenekedvelőként korábban több alkalommal jártam koncerten a Zeneakadémián, a szerződés aláírása utáni első alkalommal, amikor az épületbe léphettem, rabul ejtett a káprázatosan szép földszinti és 1. emeleti előcsarnok, a nagyterem és egyáltalán, az egész épület atmoszférája. Kicsivel később, amikor a tervismertetésen az egyes szakágak tervezői mélyebben beavattak minket a felújítás részleteibe, döbbenhettünk rá, hogy mekkora feladatra vállalkoztunk.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240