2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Magyar Éíptéstechnika 2013/1 borítóTARTALOM

  • A szakma hírei

KIÁLLÍTÁS – KONFERENCIA

JEGYZET

  • Embertelen küzdelem és lassú pusztulás

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

BETON

  • Szeresd a betont!

ÉPÜLETGÉPÉSZET

JÓTÁLLÁS

  • A kártérítés mint a hibás teljesítés jogkövetkezménye

IRÁNYTŰ

  • Hitelcsapdában
  • Illetékváltozás: megszűnt az alsó sáv, emelkedett a végösszeg
  • Paritásos alapok az építőiparban
  • EDUCATE projekt

 

A Világörökség Egyezmény negyvenedik évfordulója és a hazai „Világörökség Éve" tiszteletére a hazai világörökségi helyszíneket bemutató kiállítás nyílt 2012. december 17-én a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.).

A kiállítás 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 9 és 16 óra között.

 

Bővebben...

2013. február 15. – 2013. március 10. között itthon is látható a Velencében sikerrel bemutatkozott a Spacemaker installáció. A Velencei Építészeti Biennále nem más, mint – építészeti hasonlattal élve – a világ metszete a kortárs építészetről.

Idén a magyar pavilont dr. Bachmann Bálint, a PTE PMMIK dékánja és dr. Markó Balázs rendezhették, de a két kurátor mögött mint tervezőcsapat a pécsi Breuer Marcell Doktori Iskola hat doktorandusza is részt vehetett. Az installáció alapgondolata egyrészről igazodott David Chipperfield világhírű építész, a 2012-es Biennále főkurátorának alapgondolatához, másrészről a pécsi doktori iskola és a magyar építészképzés szellemiségéhez is: a lényeg a generációkon átívelő kapcsolatok, a mester-tanítvány viszony és az ebből fakadó friss, fiatal szellemekből kicsírázó gondolat.

 

Bővebben...

Creatonhir-webKétfordulós pályázatot hirdet Creaton Hungary Kft. a termékeivel tervezett és megvalósított középületek tervezői számára, 1 millió forint összdíjazással.

Új középületek tervezése során általánosságban talán nagyobb súllyal esik latba a funkcionalitásra törekvés, az építési előírások sarokpontjaira kiemelt figyelemmel folyó tervezés, már a gazdaságossági szempontok miatt is. Ugyanakkor az épített környezet meghatározó részeiként a középületeink sem nélkülözhetik az esztétikai megfontolásokat az épületek egésze és a tető kapcsán sem.

Bővebben...

Tatabánya látkép panelekkelA tatabányai önkormányzat 2013-as költségvetésében 180 millió forintos keretet különített el tömbházak energiamegtakarítást eredményező homlokzati és födémszigetelésére – mondta el Schmidt Csaba polgármester.

Az önkormányzat ezzel próbál a lakóknak segítséget nyújtani a rezsiszámlák további csökkentéséhez. A pályázati formában elérhető támogatást azok a társasházak vehetik igénybe, amelyek korábban már mérhetővé és szabályozhatóvá tették a távfűtést, illetve a szigeteléssel együtt a fűtéskorszerűsítést is elvégzik.

Bővebben...

Fradi pálya látványterveMárcius 14-én kezdődik meg az Albert Stadion bontása jelentette be Fürjes Balázs, a stadionépítést vezénylő kormánybiztos. Az idei munkálatokra megvan a 7 milliárdos keret a büdzsében, és az összeg az új stadion melletti saroktelek eladásával már 2013 ban meg is térülhet.

A kivitelezésről február végéig döntenek, még 2-3 pályázó van versenyben. Meccsenként minimum 7 ezer nézővel számolnak, ennyi kell az önfenntartáshoz – tette hozzá. „A kormány a 100 milliárdos költségvetési tartalékkeret terhére biztosítja az FTC-stadion építéséhez szükséges pénzt. Immár nevesítettük is a forrást, odakerült a nemzeti vagyonkezelőhöz az idei 6,9 milliárd forint, ott választják ki közbeszerzéssel február végéig a kivitelezőt, márciusban indulhat az építkezés" – jelezte a kormánybiztos.

 

Bővebben...

Komoly kihívásokat tartogat az idei év is a régió építőipara számára, azonban a Buildecon kutatócég előrejelzése szerint már vannak biztató jelek is.

Szlovákiában 4,8 százalékkal bővülhet az építőipari teljesítmény az idén 2012-höz képest az Euroconstruct szlovák tagja, az ÚEOS – Komerica előrejelzése szerint. Északi szomszédunknál a mélyépítési ágazat lehet a növekedés mozgatórugója, ebben a szegmensben ugyanis 12,2 százalékos fejődés várható, a magasépítésben pedig 1,8 százalékos bővülést prognosztizálnak az elemzők.

Bővebben...

05-webAz Európai Unió építési termékekkel kapcsolatos szabályozása az évek során változott. A korábbi irányelveket (CPD) 2011-ben felváltotta az úgynevezett építési termék rendeletet (CPR). A cikk szerzője áttekintést nyújt a rendelettel hatályba lépő új európai dokumentumról.

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, így a jogalkotási hatáskör részlegesen az Európai Unió intézményeihez (Európai Parlament, Tanács, Bizottság) került át. Ezek a testületek a magyar állampolgárokra nézve is kötelező, közvetlenül alkalmazandó jogszabályokat hozhatnak (rendeletek), illetve kötelezően megszabhatják a magyar jogszabályok tartalmát (irányelvek).

 

Bővebben...

Az építésökológiai és építésbiológiai szempontú kutatás eredményeként született tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogyan építhetünk egészséges házat, amelynek tervezésében nemcsak az energiaháztartásra fordítunk figyelmet, hanem hasonló szerepet kap a levegőminőség, a károsanyag-mentes anyaghasználat és a vízháztartás is.

Ki látott már energiatakarékos házat? Sokan. Mire gondol az emberek többsége, ha alacsony energiafelhasználású házat emlegetünk? Legtöbb esetben egy polisztirollal vastagon körbe hőszigetelt, fóliával alaposan becsomagolt, tökéletesen légzáró épületre, speciális nyílászárókkal. Ezeket az épületeket legtöbb esetben úgy emlegetik, hogy gazdaságos, környezetbarát és egészséges házak.

 

Bővebben...

Sorozatunk második részében azt vizsgáljuk, hogy a felújítások során az utólagos hőszigetelés és nyílászárócsere, avagy a fűtési rendszer felújítása, cseréje adja a jobb energiatakarékossági mutatókat, azaz melyik hoz nagyobb eredményt az energiamérlegen.

Azért a felújítást választottam az új építkezésekkel, akár a passzívház-technológiával szemben, mert Magyarország jelen építőipara – sajnos – nem az új beruházásokra épül, hanem sokkal inkább a felújításokban játszik csak szerepet. 

Bővebben...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web