2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2013 02-03 b1-webTARTALOM

  • Jegyzet
  • A szakma hírei

ZÖLD ÉPÜLET

  • Aranyat érő zöld épület

FÓKUSZ

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

  • Kellemes lakókörnyezet és alacsony rezsiszámlák
  • Belső oldali hőszigetelés
  • A modern hőszigetelt tető
  • A duzzasztott agyagkavics
  • Befújható cellulóz szigetelőanyag
  • Meddig él a hőszigetelés?

KIVITELEZÉS

  • Autonóm ház építése Isaszegen
  • ...és a vízzel mi lesz?
  • Belső válaszfalrendszer
  • Csarnokok a sportéletben és a mezőgazdaságban
  • Ipari padlók teherátadó zsugorhézagképzése
  • Budapesten most érdemes befektetni
  • A holnap lakóháza kerámia építőanyagokból
  • Könnyűszerkezetes csarnokburkolatok
  • Időjárás-előrejelzés építészeknek, építtetőknek

TŰZVÉDELEM

  • Tetőtéri hőszigetelés tűzvédelmi előírásai

BETON

  • Betonhelyzet

ÚJDONSÁG

  • MosaicLights

ÉPÜLETGÉPÉSZET

JÓTÁLLÁS

  • A termékfelelősség jogintézménye

IRÁNYTŰ

  • Az építőipari paritásos alapok működése
  • Csapdahelyzet a válság utáni ingatlanpiacon
  • Piaci helyzetértékelés és várakozások az építőiparban
  • CONSTRUMA – Szakmai program

gomba-webAz önkormányzat január 30-án aláírta a szerződést a közbeszerzést megnyerő kivitelezővel, pár hét múlva ténylegesen elkezdődhet a Móricz Zsigmond körtéren álló, egykori forgalomirányító épület, a Gomba felújítása.

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba közepe mindenki számára nyitott, átjárható pihenőhely lesz, az ott álló domborművel díszített kutat is felújítják. A kiviteli terveket a Hetedik Műterem a Gyüre Építészirodával együtt készíti. A tervek szerint a felújítás július 31-ig elkészül.

 

Bővebben...

A GRAPHISOFT EcoDesigner STAR képes tetszőleges csomópontok esetében teljesen automatizált hőtechnikai vizsgálatokat is végezni, amely leegyszerűsíti a hőhidak azonosításátA GRAPHISOFT®, az épületinformációs modellezés (ÉIM) egyik vezető építészeti szoftver fejlesztője megjelentette az EcoDesigner STAR ingyenesen letölthető és tesztelhető béta verzióját.

Az ArchiCAD® 16 épületenergetikai elemzés funkciójára építve az EcoDesigner STAR lehetővé teszi, hogy az építész épületinformációs modelljét közvetlenül energetikai modellként is használhatóvá váljon – mondta Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős vezetője.

 

Bővebben...

szegedidom-kicsiA tervek szerint 2015 márciusában fejeződik be az emblematikus szegedi épület külső-belső felújítása. Egyes terek új funkciókat kapnak, az új helyszíneken informatikai megoldásokat vezetnek be. Kétmilliárd forintból, a Regionális Operatív Program terhére újítják fel a szegedi dómot.

A március 8-án kezdődött beruházásról még 2012 augusztusában döntött a Nemzeti Fejlesztési kormánybiztosság. A dóm felújítása egyike lesz a harmincnégy kiemelt turisztikai beruházásnak.

 

Bővebben...

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület közleményében értékeli a 2012-es lakásépítésekről szóló KSH-jelentést, összefoglalja a lakásépítés közelmúltbéli adatait, majd a kormányzati intézkedésekre reflektálva javaslatokat tesz az épületek felújítását, építését támogató programokra kitekintve az Európai Unió vonatkozó célkitűzéseire.

„Lakásépítések, építési engedélyek, 2012" című jelentésben szereplő KSH-adatok szerint 2012-ben 10 560 db lakás épült, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. Az építési engedélyek száma 2012-ben 10 600 db volt, ez a 2011-es évhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Már negyedik éve tart a lakásépítések folyamatos csökkenése.

Bővebben...

A változó klíma miatt mind gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási események, viharos széllel kísért szupercellák, heves esőzések vagy éppen extrém meleg időszakok, ezért egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a lehetőleg minél pontosabb és részletesebb időjárás-előrejelzések.

Csodát persze ne várjunk, mert az utóbbi 10–20 évben ugyan jelentősen javultak az időjárás előrejelzések, köszönhetően a számítástechnika dinamikus fejlődésének, de mérnöki pontosságú, 100 százalékos előrejelzés még továbbra sem készíthető. Vajon mi ennek az oka? 

Bővebben...

Írásunkban az ISOGIPS belső oldali hőszigetelést mutatjuk be, mely a penészesedés elkerülésére, a komfortérzet javítására, a hőveszteség csökkentésére szolgáló rendszer.

Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés télen ≈ 5 °C-kal emeli a külső falak éleinek és sarkainak belső felületi hőmérsékletét, így elkerülhető a páralecsapódás, penészesedés.

Bővebben...

Ha a jelzálogjog még a fejlesztői hitel miatt maradt egy lakáson, miközben a lakás tulajdonosa a teljes vételárat kifizette, az ingatlan mégis értékesíthetetlen. A mind gyakoribb esetek jogi hátterét Tilki László ügyvéddel elemeztük.

Lehetetlen helyzetbe kerültek azok az adósok, akik lakásuk teljes vételárát kifizették, ám a fejlesztő hazardírozása miatt annak egy része nem jutott el a hitelintézethez. Emiatt aztán a bank nem tehermentesítette az ingatlant, azaz a jelzálogjog még jóval a vételár – esetleg hitelfelvétel esetén kamattal növelt összegének – kifizetését követően sem tud túladni ingatlanán a tulajdonos.

Aki ugyanis megvenné azt, azonnal látja, hogy jelzálogjog és elidegenítési tilalom terheli a kiszemelt lakást, így rögtön más otthon után néz. De ha még ki is tartana a vétel mellett, a jogi része az ügynek – legalábbis az adásvételnek – megoldhatatlan, hiszen a bank nem járul hozzá az értékesítéshez mindaddig, amíg nem tehermentes az ingatlan. Az ügy rákfenéje éppen az, hogy a teljes egészében kifizetett vételár ellenére jelzálog terheli a lakást. Ráadásul a bank nézőpontjából jogosan.

Bővebben...

Sorozatunkban eddig a fűtéssel, hőszükséglettel, energiabetárolással és -elosztással foglalkoztunk. Most körüljárandó témánk a napenergia-hasznosítás melegvízkészítésre, ez esetben is részletekbe menően elemezzük a megoldások „helyességét".

A napenergia az elmúlt évek egyik feltörekvő alternatív energiaforrása, ennek következményeként sok esetben találkozunk olyan összetett rendszerekkel, ahol a szoláris energianyerés és -felhasználás követelmény.

Bővebben...

infravörös fűtőfóliaVadonatúj technológia jelent meg a piacon: az infra-fűtőfólia, mely gyors beépíthetőségével, számos egészségvédő tulajdonságával a legmodernebb fűtési módszerek közé sorolható.

Fűtési rendszerünk megválasztásakor legtöbben alaposan tájékozódunk, ismerősöktől, tervezők véleményét kikérve vagy egyedül keresgélve. Megéri alaposan informálódni, mielőtt több százezres vagy akár milliós nagyságrendű beruházásunkról később kiderül, hogy teljesen gazdaságtalan, és nem nyújtja az elvárt hatást, ráadásul még a folyamatos szervizeléssel is foglalkozni kell.

Bővebben...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web