2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-2015 12 EPTECH-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • A VÍZ az ÚR

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ

KIVITELEZÉS

  • Kossuth téri 1956-os emlékhely
  • Különleges látszóbeton-felületek Budapest főterén

NYÍLÁSZÁRÓ

SZIGETELÉS

KÖRNYEZETVÉDELEM

  • Alternatív tüzelőanyagok a cementgyártásban
  • Építőipari újrahasznosított termékek minőségellenőrzése

ÉPÜLETGÉPÉSZET

  • Így lehet a legegyszerűbben saját napelemes rendszere

BETON

SZAKKÉPZÉS

FAÉPÍTÉSZET

IRÁNYTŰ

 

Idén nyolc magyar újító szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New–Europe 100-as listán. A 100-as lista célja, hogy elismerje és szélesebb körben is bemutassa a kreatív, innovatív ötleteket, illetve azt, hogy ezek valóban hatással vannak a gazdaságra, a tudományra a kultúrára, valamint a helyi közösségekre.

A szervezők a nyilvános jelölések és a jelölő partnerek ajánlásai nyomán választották ki a díjazott innovátorokat. Az idei listából kiderül, hogy ők számos kulcsfontosságú területen – köztük az oktatásban, az egészségügyben, a közlekedésben vagy a mezőgazdaságban – a legújabb technológiai vívmányokat alkalmazva oldanak meg bizonyos társadalmi és üzleti problémákat – fejtette ki Agata Waclawik-Wejman, a Google kelet-közép-európai közpolitikai igazgatója. Közép- és Kelet-Európában számottevő növekedési lehetőség van a gazdasági és társadalmi innovációban.

Bővebben...

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2015-ben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) és az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA), valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata (MMKÉT), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) az MTF Közműtechnológiákért Egyesület (HSTT) és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata hirdette meg 8 kategóriában. A felhívás 2015 tavaszán jelent meg 2015. szeptember 18. beadási határidővel.

Az alábbi kategóriákban hirdettek pályázatot: többlakásos lakóépület; középület; ipari és energetikai építmény; mezőgazdasági építmény; műemlék-helyreállítás és rehabilitáció; közlekedési létesítmény; komplex infrastrukturális létesítmény; környezetvédelmi és vízügyi létesítmény. Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel a megvalósító szervezetek bármelyike. A megadott határidőre 20 pályázat érkezett. A formai és tartalmi szempontoknak 2 pályázat nem felelt meg. Nem érkezett pályázat a többlakásos lakóépület és az ipari építmény kategóriában.

Bővebben...

BES 9110-webA Kossuth tér építési munkálatait mint budapesti lakos és mint szakmabeli kísértem figyelemmel. A kezdeti időszakban nehezen tudtam elképzelni, hogy a vállalt időpontra elkészül. Aggódtam az árnyat adó fákért, örültem, hogy a gépkocsik nem csúfítják tovább a teret. S ahogy alakult a tér, egyre inkább elfogadtam a tájépítészetileg letisztult, rendezett vonalaival áttekinthető teret, melynek segítségével remekül kiemelkedik a Parlament csodálatos épülete.

A vízmedencében visszatükröződő Parlament képe lenyűgöző látványt nyújt és kedvenc József Attila szobrom is méltó helyre került. Így számomra különösen kedves, hogy arról a kitűnő tervezői és kivitelezői munkáról írhatok, mely mögött a résztvevő felek közötti nagyszerű együttműködés húzódik meg, és az a két szó, mely végigkísérte munkájukat.

Bővebben...

Épületeink építészeti karakterét méretükkel, felületi arányukkal, kialakításukkal, elhelyezési síkjukkal alapvetően meghatározzák a nyílászárók. Persze ezen túl is számos hatással bírnak például a belső tér megvilágítása vagy éppen az épület energetikai minősége szempontjából.

Ezeket a tulajdonságokat különböző szempontok alapján jellemzően külön-külön vizsgáljuk, pedig könnyen belátható, hogy az építészeti szándék és annak megfeleltethető szerkezeti kialakítás nem különíthető el egymástól. Ezt a kérdéskört járom körbe két cikk keretében.

Bővebben...

Orbán József lapunk augusztusi és szeptemberi számában megjelent vitaindító írására fizikus szerzőnk reagál. Cikkének első részét előző számunkban közöltük.

E) Nő-e a fal hőmérséklete belül, ha nanokerámiás festékkel vonják be?

A hirdetések szerint az alacsony emissziójú festéket belülről a falra kenve megnő a fal belső hőmérséklete, és: „Belsőoldali rétegként alkalmazva, a hőhullámok egy részét visszaveri, egyenletes (szórt) hőelosztást biztosítva a belső térben, ami csökkenti a hőhidakat, valamint a páralecsapódás- és penészképződés veszélyét" [2] – írja Orbán József is. Érdemes ennek utánaszámolni.

Bővebben...

A szakma iránti elkötelezettség és a jövőbe vetett hit arra inspirált bennünket, hogy ne csendes szemlélői legyünk a szakképzés terén kialakult helyzetnek, hanem tegyünk meg mindent azért, hogy minél több cég ismerje fel a duális képzés előnyeit és vállaljon tevékeny szerepet a szakmai gyakorlati képzésben.

GAZDASÁGI KÖRNYEZET

Amikor az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége a szakmai utánpótlás-nevelés kérdését napirendre tűzte, kettős minőségében és szerepvállalásban teszi:

  • egyrészt segítséget kíván adni a cégek döntéshozóinak, hogy el tudjanak igazodni abban a jogszabályi környezetben, amelyben meghozzák azon döntésüket, hogy cégüknél a szakmunkás utánpótlás nevelés azon formáját választják, hogy direkt módon részt vesznek a szakma gyakorlati oktatásában. Időt és pénzt nem kímélve maguknak és persze másoknak szakembereket képeznek;
  • másrészt a szakma érdeke, hogy számára mindig megfelelő mennyiségű és képzettségű munkaerő álljon rendelkezésre.

Bővebben...

Fur-Kovacs-AdriennAz Avers Fiber Kft. október végi szakmai rendezvényéről készült összefoglaló második részében az ipari padlók és térbetonok alkalmazásának további műhelytitkaiba nyerünk betekintést.

FŰR-KOVÁCS ADRIENN ELŐADÁSA

„Szálerősített padló és pályalemezek" című előadásában az Avers Fiber Kft. ügyvezetője az elmúlt évek tapasztalatairól beszélt a magyarországi és külföldi projektek bemutatásán keresztül.

Bővebben...

Az épületek faanyagát károsító gombák minden esetben valamilyen emberi mulasztás következtében képesek megtelepedni a beépített faanyagokon. Sokszor olyan apróságok a kiindulási forrás okai, amelyekre senki nem gondolt.

2015 februárjában egy többlakásos, századfordulós villaépülethez hívott ki minket egy rémült nagymama, akinek gyerekkori emlékei között megelevenedett egy több héten keresztül tartó kiköltöztetés emléke, a családi bútorok egy részének elvesztése és az otthonuk teljes feldúlása, mindez a könnyező házigomba (Serpula/Merulyus lacrimans) megtelepedésének köszönhetően.

Bővebben...

jogi-kep2-webAz új közbeszerzési törvény (Kbt.) hatályba lépését követően, 2015. november 1-jén lépett hatályba az építési beruházások, valamint az építési beruházásokhoz kapcsolódó tervezői és mérnöki szolgáltatások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

A Kormányrendelet egyrészt magába olvasztotta a korábbi közbeszerzési törvény egyes, építési beruházásokra vonatkozó szabályait, másrészt pedig teljesen új szabályokat vezetett be az építési beruházásokkal kapcsolatban.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240