2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2018 10 B1 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Dilettánsok

FÓKUSZ

  • A szakemberek dicsérete
  • Átadták a Testnevelési Egyetem Központi épületét
  • Hasznos tanácsok a kivitelezési szerződésekhez

SZAKKÉPZÉS

ESZKÖZÖK

BETON

SZIGETELÉS

ÚJ FELADATOK A BME ÉPÍTŐ ANYAGOK ÉS MAGASÉPÍTÉSI TANSZÉKÉN

  • Kutatás az Építőanyagok és Magasépítés Tanszéken

ANYAGOK

IRÁNYTŰ

  • Az ÉME engedélyek korszakának vége

 

 

 

ISH-logo2019. március 11-15. között rendezik meg Frankfurtban az épületgépészet, az energetika, a klímatechnika, a megújuló energiák iparágának trendmutató seregszemléjét, mely egyben a modern fürdőszoba-koncepciók legnagyobb bemutatóterme is.

Az ISH az innovatív épületgépészeti megoldások, a víz és az energia épületeken belüli felelősségteljes használatának világviszonylatban is vezető szakvására és nemzetközi szakmai találkozója. Olyan jövőt meghatározó témákat képvisel, mint az erőforrások kíméletes felhasználása és a megújuló energiák hasznosítása. Irányt mutat a fenntartható fűtés- és klímatechnika, valamint az intelligens lakások fejlődéséhez. Az ISH egyúttal a modern fürdőszoba-koncepciók világviszonylatban is legnagyobb bemutatóterme.

Bővebben...

LAFARGE Arium2018Szendvicspanelekben akár építőanyagként is használható, teljes mértékben ásványianyag tartalmú, sokoldalú szigetelőanyagot fejlesztett ki a LafargeHolcim Csoport. A természetes fehérjéből készülő Airiumot a hazai piaci bevezetése előtt a Királyegyházi Cementgyár támogatásával az idei Hello Wood tábor résztvevői próbálhatták ki.

Már az ősember is szerette a biztonságot, megóvva magát a természet sokszor kiszámíthatatlan erőitől. A szigetelés mindig is kardinális kérdés volt az építkezésekkor, a 21. században pedig egyre nagyobb igény mutatkozik az energiahatékonyságra, és közben tudatosan kezdjük szem előtt tartani a természetes anyagok használatát is. A LafargeHolcim Csoport Lyon melletti Kutatóközpontjában fejlesztett ki nemrégiben, egy teljes mértékben ásványianyag tartalmú, természetes szigetelőanyagot, amely könnyen telepíthető, igen variábilis, és a szigetelés mellett tényleges építőanyagként szolgál. Az Airium nevű új anyag sokoldalú felhasználhatóságát különböző pilot projekteken tesztelték már: szigetelőbeton blokkok kialakítására Franciaországban és Ausztriában, a tetőteraszokra terítve Marokkóban, valamint a padlásokon alkalmazva Franciaországban.

Bővebben...

18-003 03Az új HITACHI PowerTools/HiKOKI vezeték nélküli keretszegező és burkolati szegezőgépek a profi felhasználók erős, kis karbantartási igényű készülékei. Használatukhoz nincs szükség levegőtömlőkre, kompresszorokra vagy gázpatronokra, viszont nagy teljesítményt és nagyfokú kényelmet nyújtanak.

Az új vezeték nélküli szegezőgép-sorozat öt modellből áll – két keretszegezőből és három burkolati szegezőgépből. Az iF Design Award 2018 díjazta az új akkumulátoros szegezőgépek designját, használhatóságát és komfortosságát.

Bővebben...

nyitokepGazdaságos, biztonságos és esztétikus rendszermegoldás a meglévő síklemez födémek átszúródás elleni megerősítésére.

A meglévő síklemez födémek átszúródás elleni megerősítésére gyakran van szükség. Ennek egyik oka lehet, hogy az épület átalakításából, funkcióváltozásából eredő többletterheket már nem képes felvenni a meglévő szerkezet. Több esetben alkalmazzák továbbá kivitelezési hibák korrigálására vagy a szigorúbb szabvány által támasztott követelmények kielégítésére.

Bővebben...

Baumit nyitokep-wA hideg- és a melegpadló-szerkezetek aljzatképzésére a hagyományos megoldás általában a cementkötésű esztrichek alkalmazása, mivel – sajnálatos módon – még ma is csak kevéssé ismertek a gipszes kötőanyagú esztrichek, illetve azok alkalmazásának előnyei, pedig a jövő a gyárilag előkevert esztrich-rendszereké.

Az esztrich tulajdonképpen egy gyárilag előkevert aljzatképző habarcs, amit 20-80 mm vastagságban földnedves vagy képlékeny állapotban kézzel vagy géppel dolgoznak be, és ez az esztrich közvetlenül (vagy aljzatkiegyenlítő réteg közbeiktatásával) hideg-, illetve melegburkolattal burkolható. A hagyományos aljzatbetonhoz képest kisebb szemszerkezet (max. 4 mm) jellemzi, és a gyárilag hozzáadott adalékszerek miatt könnyebben bedolgozható és simítható.

Bővebben...

Számos épületszerkezetünknél felmerülő probléma hőszigetelésnél a helyhiány. Erre jelenthetnek megoldást a PIR keményhabok.

Sok esetben a rétegrendi kialakításban nem áll rendelkezésre elegendő vastagság a hőszigetelés számára. A megoldás vagy a szerkezeti kialakítás áttervezése, mely többletköltséggel és sokszor kellemetlen, hátrányos kompromisszumokkal jár, vagy kedvezőbb hőszigetelő képességgel bíró anyagok használata, mint például a PIR keményhabok, melyek akár 50%-al jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek a hagyományosan használt termékekhez képest (hővezetési tényező, λ-érték: 0,022 W/mK).

Bővebben...

1-kep-wA hidegen hajlított zártszelvényekből készült acélszerkezetek korrózió elleni védelmére kínál hosszú távú megoldást a tűzihorganyzás.

A hidegen hajlított zártszelvényekből tervezett acélszerkezetek előnye, hogy kevesebb acélanyag alkalmazásával, azaz vékonyfalu acélszelvények felhasználásával költségtakarékos, ugyanakkor rendkívül jó stabilitású konstrukciókat lehet előállítani. Az ilyen szerkezetek korrózió elleni védelmének gyenge pontja, hogy a többnyire hosszú és sokszor bonyolult alakú szelvények belső tereiben a legtöbb technológiával nem lehet megoldani a felületek korrózió elleni védelmét. Erre a problémára kínál kiváló megoldást a már készre gyártott acélszerkezetek darabáruként történő tűzihorganyzása (MSZ EN ISO 1461). A magyar tűzihorganyzó ipar meghatározó vállalatai, a NAGÉV CINK KFT. és NAGÉV KFT. széles terjedelmi tartományban kínálják a nemzetközi szabványoknak megfelelő, minőségi bérhorganyzás lehetőségét, ezzel elkerülhetővé teszik a festési technológiák alkalmazásával járó hátrányokat.

Bővebben...

Keresés