2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2016 1 B1-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Visszafelé?

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ

KIVITELEZÉS

FELÚJÍTÁS

  • A déli Klotild Palota megújulása

USZODATECHNIKA

  • Szakszerű medenceépítés és karbantartás
  • A Penetron használata vizes létesítményeknél

ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA

  • Az optimális árnyékolás

IRÁNYTŰ

  • A tervpályázati eljárások új szabályai
  • Épületes adózás – I.

SZAKKÉPZÉS

  • Helyzetkép a cégek szerep-vállalásáról a szakképzésben – II.

KIÁLLÍTÁS

 

 

giccs-kepTöbb önkormányzat követheti Óbudát, ahol évi félmillió forintos giccsadót vetne ki önkormányzat azokra az építkezőkre, akik figyelmen kívül hagyják a kerület építésügyi szempontjait – írta a Világgazdaság. Nem Óbuda-Békásmegyer lesz az egyetlen önkormányzat a szakértők szerint, amely megpróbálja valamilyen módon megakadályozni, hogy csiricsárévá váljanak a települési utcaképek.

Óbuda-Békásmegyer új helyi adófajta bevezetésével szeretné elérni, hogy azt követően se épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek, hogy a kormány a 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek esetében megszüntette az engedélyeztetési eljárást és bejelentési kötelezettségre változtatta.

Bővebben...

Felcsut-kep1-Foto-Denes-GyorgyA politikai színezetű sajtóviharok közepette zajló stadionépítési „láz" a szakma számára kihívásokat és megérdemelt sikereket hozott. Lapunkban nem először adunk hírt ezekről a teljesítményekről, ezúttal a 2015. évi Építőipari Nívódíjat is kiérdemelt felcsúti Pancho Aréna labdarúgó stadion tervezéséről és különleges tartószerkezetéről.

A Pancho Aréna világszinten is az egyik legnagyobb középület, amely az organikus építészet jegyében született. Több mint húsz nemzetközi − kínai, koreai, indiai, orosz, német, amerikai − publikáción van túl, az Európai Unió Kortárs Építészeti Díjára, a Mies Van der Rohe-díjra is felterjesztették, négy építészeti témájú válogatáskötetben is a világ legérdekesebb kortárs épületei között fog szerepelni. Mindemellett az ország egyik legnagyobb konzolos faszerkezetével is büszkélkedhet különleges, természetes palafedése mellett.

Bővebben...

CSILLAGPONT-22-webA „Csillagpont Kórház" az Észak-Magyarországi Régió legkorszerűbb egészségügyi intézménye, amely a 2015. évi Építőipari Nívódíj Pályázaton – egyedüli egészségügyi intézményként– középület kategóriában elismerő oklevelet kapott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban a „Csillagpont Kórház" program egy új „Csillagpont" épület létesítésével, a volt ideggyógyászati tömb – a Járó- és Fekvőbeteg Ellátó Központ, rövidített nevén JÁFEK – teljes belső átépítésével, átalakításával, valamint a Sebészeti tömbben Szülészeti-Nőgyógyászati Osztály és Perinatális Intenzív Centrum elhelyezésével valósult meg, egyidejűleg biztosítva az érintett épületek funkcionális összekapcsolását. Az új „Csillagpont" épületet a sebészeti tömbbel a 3. emelet magasságában húzódó acélszerkezetű átkötő híd, a JÁFEK épülettel folyosó köti össze.

Bővebben...

DSC 0248-webAmikor az építész úgy alkotja meg magát a stadiont, ahogyan a nézők a futballt látni akarják: hullámzóan, izgalmasan. A 3500 férőhelyes emblematikus aréna építkezésén a MEVA zsalurendszereinek 9 különböző típusát használták.

A Pancho Aréna kivitelezése Makovecz Imre tervei alapján indult; a Mester halála után a munkát Dobrosi Tamás fejezte be. Makovecz jellegzetes építészeti stílusa az épület formájában és az anyaghasználatban egyaránt megjelenik. Nem lehetett kétséges, hogy a terveiben szereplő látványos formavilágot a betonelemeknek is tükrözniük kell. Ennek megalkotásához a MEVA zsalurendszerei voltak a legalkalmasabbak.

Bővebben...

Picture1-webA Pancho Stadion építésekor a csomópontok tervezése során az egyik legnagyobb problémát a nyíróerő felvétele okozta: ezt a tervezők huszáros vágással oldották meg, egy „sarkantyút" alkalmaztak, mely a teljes nyíróerőt pecsétnyomással adja át a vasbeton pillérre.

ELŐZMÉNYEK

A stadion ragasztott fa tetőszerkezetének és az ezt fogadó vasbeton pilléreknek a tervezését két külön iroda végezte. A vasbetonszerkezetekért felelős statikus csapat (Pond Mérnöki Iroda Kft.) már a korai tervezési szakaszban utólagos, ragasztott rögzítésekkel tervezte megoldani a fa tartórudak és a pillérek kapcsolatát biztosító csomólemezek rögzítését. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a bonyolult geometriák miatt számítani lehetett betonozási pontatlanságokra, ami a kivitelezési szakaszban be is bizonyosodott. A későbbi probléma másik forrása a szűk határidő, az ebből adódó párhuzamos tervezés és kivitelezés volt, a faszerkezet csatlakozásainak kidolgozása a vasbeton pillérek kivitelezése közben készült.

Bővebben...

05 CH Zuerich BL 08 SihlCity PP-web„Készelemes fém munkaállványok létesítésének, használatának és bontásának követelményei" címmel elkészült az új MSZE 13020 előszabvány.

A február első napjaiban megjelenő új szabvány többéves munka eredménye, melyet a Magyar Állványépítők Egyesülete dolgozott ki, közösen a Magyar Szabványügyi Testület illetékes munkabizottságával. A szabvány előszabványként jelenik meg, mely státusz lehetőséget ad arra, hogy az illetékesek kipróbálják „élesben" is az ott leírtakat, majd véleményezzék azokat. Ha minden a tervek szerint alakul, akár egy éven belül is megszülethet a végleges változat.

Bővebben...

Hoval-webMagyarországon 25 évvel ezelőtt, mikor belecsöppentem az árnyékolástechnikába, még úri passziónak számított árnyékolókat tervezni és beépíteni egy épületre. Szerencsére mára gyökeresen megváltozott a helyzet: igény van az optimális megoldásokra.

Az újdonságokra fogékony építészeknek, a zöld gondolkodás előretörésének, valamint a német nyelvterületről betelepülő vállalatoknak köszönhetően sokat változott a világ. A „tegyünk fel egy szalagfüggönyt az irodába", vagy „tegyünk fel egy műanyag redőnyt otthon az ablakunkra" kliséktől mára eljutottunk odáig, hogy ezeknél már többre, jobbra van igény és lehetőség. Ma már az az igazi kihívás, hogy az adott épülethez és az adott funkcióhoz megtaláljuk,

  • a szakmailag,
  • csomópontilag,
  • esztétikailag és
  • gazdaságilag is optimális árnyékolót.

Bővebben...

kep1-webAz Építési Vállalkozók Országos Szövetsége napirendre tűzte a szakmai utánpótlás-nevelés kérdését azzal a céllal, hogy segítsen eligazodni a cégek döntéshozóinak, a jogszabályi környezetben, amikor arról döntenek, hogy direkt módon részt vesznek a szakma gyakorlati oktatásában.

FINANSZÍROZÁS, CÉGEK ÉRDEKELTSÉGÉNEK VIZSGÁLATA

A szakképzés finanszírozásának A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Szht.) írja elő, melynek módosításai múlt év nyarától, illetve 2016. január 1-jétől léptek életbe. A törvény egyértelműen szabályozza a hozzájárulásra kötelezett cégek körét, akik a szakképzés költségeihez adó formájában járulnak hozzá. Ez a szakképzési hozzájárulás, melynek mértéke a cég szociális hozzájárulási adó alapjának 1,5 %-a. Ez a bruttó kötelezettség. A kötelezettséget különböző formában lehet teljesíteni a cég döntésétől függően.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240