2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2017 12 B1-tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Járdák

FÓKUSZ

FELÚJÍTÁS

TECHNOLÓGIA

  • Bionika az építészetben

KIÁLLÍTÁS

SZÍNVILÁG

INNOVÁCIÓ

IRÁNYTŰ

  • Miért érdemes a TSZSZ-hez fordulni elszámolási vita esetén?

GÉPÉSZET

  • A napelemes rendszerek hatásfokát rontó tényezők vizsgálata – II.

KIVITELEZÉS

  • Építkezők és szakemberek egymásra találása

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Homlokzati beázások a hőszigetelés mögött

 

 

epitoipari nivodij-webAz Építőipari Nívódíj pályázatot 2017-ben tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma, amelyre idén 16 pályázat érkezett. 11 építmény érdemelte ki az Építőipari Nívódíjat, 3 létesítmény pedig Elismerő Oklevelet kapott. A díjakat 2017. december 8-án, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdette ki és nyújtotta át a Bíráló Bizottság elnöke.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek, különösen sok pályázat érkezett a középület és a műemlék kategóriákban. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság a be-nyújtott dokumentációk, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Bővebben...

utasmolo-epitese2017 márciusában kezdődött meg az új utasmóló, a Pier B építése a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az új utasbeszállító móló tervezési és kivitelezési munkálatait a 6 évvel ezelőtt átadott SkyCourt csarnokot is kivitelező KÉSZ Építő Zrt. nyerte el 2016-ban. Az építési engedélyezési terveket a Budapest Airport, a kiviteli tervezési munkákat a KÉSZ Építő Zrt. megbízásából a KÖZTI Zrt. készítette Tima Zoltán Prima Primissima-díjas építész vezetésével. A nem mindennapi biztonsági és műszaki követelményeket támasztó projektet Kovácsik Tamás, a KÉSZ Zrt. létesítményfelelőse mutatja be.

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos (mintegy 160 millió Eurós) BUD 2020 elnevezésű repülőtér-fejlesztési tervének, amelyet a repülőtér üzemeltetője teljes egészében saját finanszírozásból valósít meg 2020 végéig. A B oldali utasmóló megvalósításának összköltsége meghaladja a 25 millió eurót (7,8 milliárd forintot).

Bővebben...

Régiből újat? Újat a régiből? Minden lehetséges, csak megfelelő tudás, megfelelő szakember és megfelelő anyagok, gyártók kellenek hozzá!

Amikor egy ház építésébe belefogunk, kellő optimizmusra van szükségünk (különösen a jelenlegi építési környezetben). Ha egy régi kőházat kell felújítani, akkor ehhez még egy jó adag megszállottság és kitartás is kell. Mert a tulajdonosok házhoz fűződő emócióit, szeretetét kell racionalizálnunk, és létrehoznunk egy álmot, azaz egy igazi otthont. Ez nem könnyű feladat, mindenképpen szükség van alapos tervezésre, és fel kell készítenünk a tulajdonosokat is arra, hogy lesznek előre nem látható problémák, meglepetések, amelyek a pénztárcájukra is hatással lesznek. A tervezés, az előkészítés, az egyes részletek átbeszélése, közös nevezőre hozása sokat lendíthet a megfelelő megoldások megtalálásában.

Bővebben...

3 kep-wEzzel az új vezértémával, új, kiemelt témakörökkel és egy új különbemutatóval, továbbá egy újabb csarnokszinttel várja látogatóit Frankfurtban a Light + Building világvásár 2018. március 18–23. között.

A Light + Building a világítástechnika és az épületgépészet vezető világvásárán összesen mintegy 2600 kiállító mutatja be világítás- és elektrotechnikai, valamint épületgépészeti és épületautomatizálási újdonságait. Középpontjában a piaci fejlődést alapvetően indukáló két téma található: az okos eszközök megjelenése a mindennapokban, valamint az esztétikum és a jó közérzet összhangja.

Bővebben...

 MG 2978A közelmúltban készült Településképi Kézikönyvekben maximum egy-egy jól sikerült épület fotóját közlik a panelszínezések témában és talán néhány kerülendő színárnyalatot. De részletes, övezeti koncepcióval, amely az épületek formai tagolásának összefüggéseit és színharmóniáit mutatja, ritkán találkozunk. Cikkünkben néhány külföldi és budapesti példaértékű gyakorlatot mutatunk be.

Települési Kézikönyvek

Sok elkészült Települési Kézikönyvet volt módomban átlapozni a füzetszerű, egyszerűbb ábrákkal illusztrált kisebb mérettől a már-már könyvszerű, több száz oldalas, a kerület vagy a kisváros fontosabb, szabályozható építészeti látványelemeit szinte leltárba vevő sok száz oldalas, több milliós bekerülésű enciklopédiákig.

Bővebben...

2 kep KleinteilelagerA ROTO AG idén Stuttgartba invitálta a sajtó képviselőit, ahol hagyományaikhoz híven a piaci környezet elemzése mellett bepillantást engedtek a cég terveibe, ismertették elért eredményeiket és bemutatták a legújabb fejlesztéseiket.

Eredmények

A 2017-es évre a tavalyinál 1-2 százalékkal nagyobb árbevételt prognosztizálnak (630 millió euró). A következő évre a piacok konszolidálódására számítanak, mely jó alapot adhat egy 3-5 százalékos forgalmi növekedésnek.

Bővebben...

Keresés