2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

EPTECH 2013 09-10 B1-ujlapszamTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Dilemmák

FÓKUSZ

MŰEMLÉKVÉDELEM

  • Fertőd megújultan
  • Különleges anyagok a műemléki felújításokban

KIVITELEZÉS

  • Sablontechnika a Nagyerdei Stadionnál
  • Parkettalakk
  • Épületátalakítások és - felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel
  • Környezettudatos épületszigetelés= fenntarthatóság
  • Homogén épületek szálcement burkolattal
  • Vakolt és hőszigetelt falak helyreállítása árvíz után
  • Könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzem
  • Típusok, színek, minták kavalkádja
  • Új kéménytípus

NYÍLÁSZÁRÓ VILÁG

ÉPÜLETGÉPÉSZET

GÉPPARK

  • Újdonságok az építőipar szolgálatában
  • Bevetésre kész!

TŰZVÉDELEM

  • Megkerülhetetlenné vált tűzvédelem

IRÁNYTŰ

 

A Belügyminisztérium Építésügyi Főosztályának vezetőjétől, Magyar Máriától helyreigazítási kérelmet kaptuk, melyben a Magyar Építéstechnika 9–10. számában dr. Hajtó Ödön, Asztalos István, Budavári Zoltán véleményével kapcsolatban tett észrevételeket.

Bár a helyreigazítási kérelem később érkezett, mint a jogszabály által erre megadott időtartam, amikor a lap köteles lenne azt megjelentetni, úgy vélem, hogy a szakma hiteles tájékoztatása érdekében, főosztályvezető asszony kérésének eleget teszünk.

A három szerző 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelettel kapcsolatos véleményét nem vontam és nem is vonhattam kétségbe, miután szakmai felkészültségüket és hitelességüket eddigi pályájuk is igazolta. Úgy gondolom, hogy a vélemény szabad. Ahhoz, hogy a helyreigazítás a kívánt hatást elérje, és egyértelmű legyen a szakemberek számára, a helyreigazítás indokát, illetve kérelmét teljes terjedelmében az alábbiakban közöljük. Egyúttal tájékoztatom olvasóinkat, hogy a szerzőknek a válaszadásra, amennyiben igénylik, lehetőséget adok.

Máté Klára
főszerkesztő

 

Helyreigazítás

"A Magyar Építéstechnika folyóirat 2013. évi 9-10 szám nyomtatott verziójának 56-59. oldalain, illetve a Magyar Építéstechnika weboldalán az alábbi cikkek szakmai tévedéseket és vitatható állításokat tartalmazva jelentek meg:

  • Budavári Zoltán: "Új rendelet az építési termékek beépítéséről és betervezéséről"
  • Asztalos István: "Hozzászólás Budavári Zoltán előadásához: "Az építési termékek jogszabályváltozása"
  • Dr. Hajtó Ödön - Asztalos István: "Kormányrendelet az építési termékekről"

A szakami tévedések súlya és félrevezető jellege alkalmas arra, hogy a szakmai közönséget és a lakosságot a cikkekben hivatkozott jogszabályok helyes alkalmazása tekintetében a jogkövetésben hátrányosan beflyásolja.

A fentiek alapján a cikk olvasóit felkérjük arra, hogy a publikációkat fenntartással kezeljék és hiteles jogértelmezés tekintetében kizárólag a jogalkotó vagy a bíróságok joggyakorlatát kövessék.

 

Belügyminisztérium
Építési főosztály"

A levél teljes terjedelmben itt olvasható.

 

Negyedmilliárd forintból újították fel a győri Kossuth-hidat, az önkormányzat további fejlesztéseket tervez. Somogyi Tivadar hangsúlyozta: ezzel a beruházással a belvárost Révfaluval összekötő fontos kapcsolat újult meg. A tervekben szerepel egy harmadik, az útburkolat felújítását, a híd festését és díszkivilágítását magában foglaló fejlesztési fázis is. Erre a város anyagi lehetőségeinek megfelelően kerülhet sor.

Bővebben...

Közel háromnegyed milliárd forintos, teljes egészében uniós pályázati forrásból finanszírozott belváros-rehabilitációs program indul Győrben – hangzott el a támogatási szerződés szeptember 26-i aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Borkai Zsolt polgármester az eseményen elmondta: az utóbbi években több milliárd forintból fejlesztették a városközpontot, ennek eredményeként a település levetette ipari jellegét és fejlett, de múltjára is ügyelő megyeszékhely képét mutatja. A városvezető a korábbi fejlesztések betetőzéseként beszélt a most induló, jövő nyár végén záruló projektről.

Bővebben...

Lillafured nagykep-kicsiSzeptember 28-án adták át Lillafüred új turisztikai látványosságát. A függőkert megújulását lehetővé tevő 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című 2,4 milliárd forintos projektnek, a diósgyőri vár fejlesztése is szerepel.

A függőkert átadása alkalmából Kriza Ákos miskolci polgármester tartott sajtótájékoztatót. Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.

Bővebben...

Létszámfejlesztésbe kezd az olcsvaapáti székhellyel működő Zemplénkő Kelet- Magyarországi Fővállalkozó és Bányászati Kft., mely sikeresen pályázott három település csapadékvíz-hálózatának kialakítására is. A társaság ősztől jövő tavaszig csaknem megduplázza foglalkoztatottainak számát, a jelenlegi ötven alkalmazottjával szemben közel száz embernek ad majd munkát, miután közbeszerzési pályázatokon jelentős építőipari megrendeléseket nyert el.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén 250, míg Berkeszen 220 millió forintért épít vízelvezető-rendszert. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén szintén a cég lesz a kivitelezője a jövőre épülő csapadékvíz-elvezető hálózatnak.

Bővebben...

DAF-New-CF-Construction-Euro-6-07-kicsiA DAF bemutatja az új, Euro 6-os CF típus Construction, azaz építőipari változatát, amelyet kifejezetten rendszeres terepezéssel járó építőipari alkalmazásra fejlesztettek ki. A CF Construction masszív kinézetű stíluselemei az új LF Construction modelleknek is egyedi megjelenést nyújtanak.

Az új DAF CF Construction háromtengelyes, 6 × 4-es, fülke-alvázas kivitele 8 vagy 9 tonnás első tengellyel és 19, 21 vagy 26 tonnás hátsó tandemtengellyel készül, ami ideálissá teszi a járművet építőipari vagy rönkszállító alkalmazásra. Háromtengelyes, 6 × 4-es nyerges vontatóként a CF Construction különösen megfelel speciális fuvarozáshoz vagy hosszú rönkök, illetve oszlopok szállításához.

Bővebben...

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a jövőbe vetett bizalom jelének nevezte, hogy egy texasi székhelyű cég, amely 2001-ben telepítette első tengerentúli gyárát Debrecenbe, ismét fejlesztésbe kezd Magyarországon.

Csaknem 4 milliárd forint összköltségű tudományos park alapkövét helyezték el kedden Debrecenben, a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén; ez volt az első hazai elektronikus alapkőletétel, amelynek segítségével nyomon követhető a beruházás folyamata – közölte Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a ceremónia alkalmából.

Bővebben...

Sopron szelmalom Kuruc domb-kicsiNégy nyugat-dunántúli, megyei jogú város nyert el támogatást a napokban kiemelt projektjének megvalósításához az Új Széchenyi Terv keretében: Nagykanizsa, Sopron, Szombathely és Zalaegerszeg összesen 1,6 milliárd forint uniós forrásból fejlesztheti a leromlott városi területeket - közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.

A közleményben azt írták, a pályázati felhívás célja a városok egyes társadalmi, fizikai, gazdasági szempontból leszakadó vagy leszakadással fenyegetett részeinek megújítása, közösségi funkciókkal való ellátása, az életkörülmények és a közbiztonsága javítása.

Bővebben...

2013. augusztus 29-én megjelent a Magyar Közlöny 2013. évi 142. számában az egységes elektronikus közműnyilvántartásról (e-közmű) szóló 324/2013 (VIII.29) kormányrendelet, ami megteremti a lehetőségét az e-közmű I. ütemeként megvalósuló „tájékoztató rendszer" kialakításának. A jogszabály 2013. november 1-jén lép hatályba.

Az egységes elektronikus közműnyilvántartás (e-közmű) tájékoztató rendszerének célja: egy új szemléletű, egységes szabályozáson alapuló információszolgáltatási rendszer kialakítása a közművezetékek és nyomvonal jellegű építmények – a terület- és településrendezéshez, -fejlesztéshez, -üzemeltetéshez, az építészeti-műszaki tervezési tevékenységhez, valamint az építési beruházások és építőipari kivitelezési tevékenységek megvalósításához szükséges – közérdekből nyilvános adatainak egységes, elektronikus kezelése, azok megosztása, hozzáférés biztosítása a felhasználók számára.

Bővebben...

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240