2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Lillafured nagykep-kicsiSzeptember 28-án adták át Lillafüred új turisztikai látványosságát. A függőkert megújulását lehetővé tevő 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című 2,4 milliárd forintos projektnek, a diósgyőri vár fejlesztése is szerepel.

A függőkert átadása alkalmából Kriza Ákos miskolci polgármester tartott sajtótájékoztatót. Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.

lillafured-epites-kozben-kicsiA megújult látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni. Kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát, valamint az Anna-kilátót. A diósgyőri vár felújítása, rekonstrukciója is hamarosan megkezdődhet.

A tervek szerint megújul a vár mind a négy szárnya, helyreállítják a lovagtermet, a kápolnát, kiállító tereket alakítanak ki, és külső várszínház is létesül. Mindez várhatóan a 2014 nyarára készül el.

 

Forrás: MTI

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240