2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-ujlapszam-webTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Itt a tanulás ideje

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

  • A debreceni Nagyerdei Stadion alapozása
  • Stadionépítések 2013

FELÚJÍTÁS

  • Iskola mint szemléletformáló tér
  • Zeniten a hőszigetelés
  • Újdonságok és hőtechnikai ajánlások
  • Tetők korszerű felújítása
  • Csend, kényelem és praktikum
  • Hanggátló gipszkarton építőlemez
  • Könnyűszerkezetes acél megoldások felújításokhoz
  • Környezetbarát parkettaragasztó
  • Komplett zöldtető rendszerek európai műszaki engedéllyel

GÉPÉSZETI MEGOLDÁSOK

TŰZVÉDELEM

  • A tűzvédelem új helye

ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁS

  • Integrált, PC-alapú épületautomatizálás

IRÁNYTŰ

  • Új építőipari-költségvetéskészítő programrendszer

NYÍLÁSZÁRÓ VILÁG

  • Üdvözöljük otthon!
  • Így válasszunk garázskaput!

KITEKINTÉS

  • Zöld, nem szürke! 

 

zeneakademia-kicsiIdén október 22-én fogják ünnepélyesen megnyitni a Zeneakadémia felújított épületét,
amelynek idejére a Liszt Ferenc tér rendezésének is el kell készülnie. Teljesen lezárják a forgalom és a parkolás elől a teret.

Az elfogadott programterv szerint a Teréz körútra merőleges, jelenleg átmenő forgalmat bonyolító és parkoló autókkal is zsúfolt Dohnányi Ernő utcában, valamint a Liszt Ferenc téren is teljesen megszüntetik az átmenő közúti forgalmat és a parkolást is.

Bővebben...

03-uj-Euro-6-CF-kicsiDAF Trucks 2013. április 9-én a birminghami haszonjármű-kiállításon bemutatta az új, Euro 6-os LF és CF típust, valamint az új, Euro 6-os PACCAR MX-11 motort. Az új, Euro 6-os LF-et és CF-et annak jegyében fejlesztették ki, hogy maximális szállítási hatékonyságot, piacvezetően csekély üzemeltetési költségeket és optimális teljesítményt nyújtsanak.

Az új LF és CF típusok bemutatásával immár kiteljesedett a DAF új, hatékony Euro 6-os járműveinek kínálata" – mondta Harrie Schippers, a DAF elnöke. „Az Euro 6-os projekt a legnagyobb szabású beruházás és fejlesztési program a DAF 85 éves történelmében, az iparág vezető termékeit eredményezve az ügyfelek legnagyobb elégedettsége érdekében."

Bővebben...

Weishaupt-257-114-kicsiAz új hidraulikai elemek, melyeket a Weishaupt most hozott piacra, a rendszert építők részéről megnövekedett igények (biztonság, egyszerűség, komplettség, gyors szerelhetőség) kielégítésére szolgál. Nemesacél lemezes hőcserélőt és csatlakozási tartozékait tartalmazza a leválasztó egység, mely nagyobb teljesítményű kondenzációs kazánrendszerek hidraulikájában alkalmazható.

Bővebben...

Elkezdődtek a feltáró régészeti munkák a Lánchíd budai hídfőjénél, a Clark Ádám téren, ahol a korábban tervezett hotel helyett a Clark Irodaház emelkedik majd.

A területre érvényes építési engedély már megvan, sőt, már az alapokat feltáró régészeti munkák is elkezdődtek. A majdani irodaház helyiségeit már hirdetik, amiből kiderül, hogy az épület kb. 3400 négyzetméter bérbe adható területet kínál 8 szinten, tetőterasszal, valamint az épület alatti 3 szintes mélygarázzsal, közel 40 férőhellyel.

Bővebben...

2013. július 1-jétől jelentős mértékben megváltoztak az építési termékek forgalomba hozatalára, beépítésre, betervezésére vonatkozó feltételek.

Az Európai Parlament és Tanács 305/2011/EU rendelete, valamint a hozzá kapcsolódó 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló előírásokat tartalmazzák. Lapunk ez évi 1. és 6. számában már foglalkoztunk a gyártó felelősségvállalásával. Az új termékdirektíva, valamint a kapcsolódó hazai kormányrendelet alapvető szemléletmódváltozást követel meg a tervezőktől és az építési folyamat résztvevőitől.

Bővebben...

epites-kicsiAz építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009 (IX.15.) Korm. rendelet szerint az építési naplót 2013. október 1-je után induló építőipari kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni. A korábban megkezdett kivitelezések esetében az építési napló vezetését papír alapon is be lehet befejezni.

Az elektronikus építési napló bevezetésével az építési napló fogalma és tartalma, illetve vezetésének főbb szabályai nem változnak. Az elektronikus építési napló a www.e-epites.hu portálon az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) ablakon keresztül elérhető internetes alkalmazás.

Bővebben...

tervek-kicsiVéglegesítette a KSH a 2012. évi lakásstatisztikai adatait: 86 ezer lakást értékesítettek egy esztendő leforgása alatt, és egész évben mindössze 3491 lakás épült. Az idei első félév adatai sem adnak okot az optimizmusra.

Az idén kiadott építési engedélyek száma egyértelműen jelzi, hogy az építőipar fellendülésére még várni kell. Hat hónap alatt ugyanis 3401 lakásra vonatkozóan hagytak jóvá építkezést a hatóságok.

Bővebben...

klaszterlogo-kicsiEz év januárjában akkreditálták a Zöldépítési Innovációs Klasztert, mely szakmai küldetésének tartja, hogy élenjáró szerepet töltsön be a magyar zöldgazdaság kiépítésében.

A klaszter aktívan kívánja segíteni az ehhez szükséges műszaki-technológiai, társadalmi- közösségi gyakorlat megváltoztatását egy új társadalmi, gazdasági paradigmaváltás kialakítását. Karikás György, a klaszter elnöke hosszú évek óta ennek a szakmai együttgondolkodásnak az érdekében tevékenykedik.

Bővebben...

kep-kicsiLapunk 2013/2–3. számában, sorozatunk előző részében már foglalkoztunk a napenergia felhasználási területeivel. Ezúttal a melegvízkészítésre és fűtésrásegítésre szolgáló napenergiahasznosításról lesz szó.

Korábbi írásunkban láttuk, hogy a „helyes", azaz az optimális rendszer a méretezésen vagy a program szerinti kiválasztáson alapszik. Megvizsgáltuk a hasznosságot, a fedezet és a kihasználtság viszonyát. Épületeink egyre alacsonyabb hőszükséglete miatt a négy évszakos országokban is többször előfordul az igény, hogy napkollektorral oldjuk meg a fűtésrásegítést. A feladat egyszerűnek tűnik, de nem az, ha az elérhető maximális megtérülést is kritériumként határozzuk meg.

Bővebben...

További cikkeink...

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240