2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

2015 11 EPTECH-B1-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Tanulunk-e saját kárunkból?

FÓKUSZ

HOMLOKZAT

SZIGETELÉS

KIÁLLÍTÁS

  • bauma 2016

BETON

ÉPÜLETGÉPÉSZET

  • Munka- és energiahatékony rendszermegoldások a Schlütertől

ÚJDONSÁG

IRÁNYTŰ

 

 

Elkészült a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal felújítása, amit november 5-én adták át a püspökladányi vasútállomáson. A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza 100-as vasútvonal a Tiszántúl, a Sárrét közlekedési tengelye, ütőér a térség számára, amely kihat a gazdaságra, a turizmusra egyaránt – tette hozzá.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a megújult vasúti pályán a decemberi menetrendváltozástól felújított szerelvények közlekednek majd, a vasúttársaság pedig saját forrásból megkezdi a kisújszállási, a karcagi és a püspökladányi állomásépületek felújítását. Folytatódik a 100-as vasúti pálya építése is: a következő fejlesztési szakaszban Püspökladány és Debrecen között korszerűsítik a vasútvonalat – mondta a vezérigazgató.

Bővebben...

Mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Trimodális Logisztikai Bázisán épülő Innovációs és Inkubációs Központ beruházása.

Az 5000 négyzetméter alapterületű nagy belmagasságú csarnokrészt, valamint 3 szinten összesen 3000 négyzetméter iroda és szociális helyiségeket magában foglaló Innovációs és Inkubációs Központ több funkciót lát majd el a jövőben. Egyrészről helyet biztosít high-tech termelés, valamint magas hozzáadott értékű logisztikai szolgáltatások számára.

Bővebben...

Idén januárban elindult a legendás egykori „Moszkva" régóta várt felújítása, mely jövő tavasszal fejeződik be, és egy élhető köztérrel gazdagítja Budapestet. A teljes újjáépítést a szinte teljes lebontás előzte meg, ennek részeként a metrókijárati épület szerkezetének kivételével szinte teljesen a földdel tették egyenlővé a teret.

A tér átépítéséhez kapcsolódóan számos közművezeték – köztük vasúti, elektromos és távközlési kábeleket, vízvezetékeket, csatornaszakaszokat is cserélni kellett, nyomvonalukat pedig több esetben megváltoztatni. A Széll Kálmán tér területén naponta átlagosan 150 munkavállaló és 10 munkagép dolgozik. A felújítás során több mint 1000 köbméter épület, mintegy 100 tonna acél- és közel 3000 négyzetméter betonszerkezetet, továbbá 3800 méter útszegélyt, és közel 1390 méter sínpályát bontottak el.

Bővebben...

A Kalocsa és Paks térségében tervezett új Duna-híd, az M60-as gyorsforgalmi út Pécs és Barcs (országhatár) közötti szakasza, valamint az Esztergom és az M1-es autópálya közötti közúti kapcsolat megvalósítási, műszaki terveire írt ki közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. – a tenderek a november 3-i, 2015/124 számú Közbeszerzési Értesítőben (K. É. - 21756/2015 és K. É. - 21768/2015) jelentek meg.

Az új Duna-híd hossza 1060 méter lesz. A támaszok száma 12 darab, a legnagyobb nyílás pedig 220 méter lesz. A Kalocsa és Paks térségében tervezett hídra – valamint a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztésére – kiírt megvalósítási tender keretében el kell készíteni a Natura 2000 hatásbecslési dokumentációt, a környezetvédelmi hatástanulmányt, valamint az engedélyezési- és a tendertervet is.

Bővebben...

ausztria-hir-webAusztria legnagyobb tartománya, Alsó-Ausztria 100 százalékban megújuló energiaforrásokból biztosítja áramellátását. Az energia 63 százalékát vízi erőművek, 26 százalékát szélenergia, kilenc százalékát biomassza, két százalékát napenergia biztosítja – jelentette be Erwin Pröll, a tartomány vezetője. Hozzátette, a tartomány teljes mértékben független a fosszilis energiahordozóktól.

Hatalmas beruházásokat végeztünk az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások kiszélesítésére. 2002 óta 2,8 milliárd eurót (840 milliárd forint) fektettünk be ökoenergia-fejlesztésbe a Dunán lévő vízi erőművektől kezdve a napenergiáig" – közölte Pröll.

Bővebben...

Lifting1-webVelence, Bécs, Belgrád és Zágráb után 2015. október 30. és december 6. között Budapesten is látható a 14. velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé partnereseményeként megvalósult kiállítás, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet. Az öt ország szervezetei együttműködésében létrejött nagy sikerű kiállításon Magyarország először szerepelt a biennálén a nemzeti pavilonon kívül.

Helyszín: Iparművészeti Múzeum (Budapest, Üllői út 33-37.)

Nyitva tartás: 2015. október 30. – december 6.

Bővebben...

plant-for-the-planet-webA világ vezető szálloda-üzemeltetője, az AccorHotels a hivatalos partnere a november 30-a és december 11-e között Párizsban megrendezésre kerülő 21. Nemzetközi Klímaváltozás Konferenciának (COP 21). „A COP 21 kiemelt esemény a világ vezetői és a civil szereplők számára, ahogy számunkra is, akik elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett. Több mint 90 országban vagyunk jelen, s a fenntartható szállodaipar vezetőjeként a COP 21 sikere közel áll a szívünkhöz. Ezért az AccorHotels egyrészt vállalja 200 fiatal szállodaipari szakmai képzését, másrészt pedig vállalja, hogy semlegesíti a konferencia ideje alatt az Ile-de-France régióban található valamennyi saját, illetve konkurens szállodában eltöltött összes vendégéjszaka szén-dioxid kibocsátását" – nyilatkozta Sébastien Bazin, az AccorHotels elnök-vezérigazgatója.

A kezdeményezés, mely egy VCS (Verified Carbon Standard) újraerdősítési projektet támogat Peruban, követi a „Plant for the Planet" programot, melyet a Csoport 2009-ben indított el, felkérve a szállodákban egynél több éjszakát tartózkodó vendégeket, hogy használják újra a törölközőiket. A kezdeményezés növeli a mosodai megtakarításokat, kevesebb mosószer-, víz- és energiafogyasztással jár, erőforrásokat biztosítva újraerdősítési projektekre.

Bővebben...

Új épületek építésére 2016. január 1-jétől hatályba lépnek a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelmények. Az új szabályok fokozatosan lépnek életbe az épületek engedélyeztetése és kivitelezése tekintetében.

Az elmúlt 60 évben az újonnan épülő épületek komfortosság tekintetében sokat fejlődtek. A komfortosság javulásával együtt az épületek energiafogyasztása, fenntartási költsége és építési költsége is növekedett. Új épületek építésekor, energiatudatos és költségérzékeny tervezéssel minimális többletköltséggel csökkenthető a tervezett épület üzemeltetési költsége, energiaszámlája.

Bővebben...

Hosszú kutatómunka és fejlesztési folyamat eredményeképpen jött létre a szabadalmi oltalommal védett FAPEDIT elnevezésű online program, mely minden tervező számára szabadon hozzáférhető segítséget nyújt a teljesítménykiíráshoz.

kep1ELŐZMÉNYEK1

Az építésztervező mindig felelős volt az általa tervezett épületért. Akkor is, amikor még a jogszabályok nem írták elő számára, hogy részletes teljesítménykiírást készítsen a betervezett termékekről, hiszen ezeket akkor is az adott hatásoknak és követelményeknek megfelelő teljesítőképesség alapján kellett megválasztania. Az építészeti tervezésen túl számos olyan szakterület található, ahol az elvárt teljesítményjellemzők rögzítése nem újdonság. A tartószerkezeti tervezők munkájának eddig is része volt a betervezett szerkezetek elvárt – statikai, szilárdsági szempontból fontos – teljesítményjellemzőinek rögzítése, de ugyanígy jártak el a tűzvédelmi, az akusztikai tervezők is, illetve ezen túlmutatva a gépész- és elektromos tervezők tervei is tartalmaztak elvárt műszaki paramétereket.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240