2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

EPTECH 2014 01 B1-webTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Jogászok

SZÁRAZÉPÍTÉS

KITEKINTÉS

  • 2013 emblematikus épületei

ENERGIA

TŰZVÉDELEM

BETON

  • Pörgetett betonoszlop

KIVITELEZÉS

ÉPÜLETGÉPÉSZET

IRÁNYTŰ

AGORA

  • A zöldtető-szigeteléseknek nincsenek rejtélyei

vagyongazd1-kicsiBács-Kiskun megyében 44 önkormányzat részére 125 szerződéssel adtak át térítésmentesen ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és jogelődjei az elmúlt évtizedekben – tájékoztatott a társaság az Országos Vagyongazdálkodási Roadshow kecskeméti állomásán.

Ebből kiemelkedik hét település, ahol 14 ingatlan került át önkormányzati tulajdonba összesen több, mint 1,3 milliárd forint értékben. A megye ezzel jóval az országos átlag felett jutott hozzá ingyenesen ingatlanokhoz. Az elmúlt évben további 43 tulajdonosi hozzájárulást adott ki az MNV Zrt. önkormányzatok részére pályázati projektek megvalósításához.

Bővebben...

varkert-bazar-kicsiHelyére emelték a Várkertbazárból a Vízhordó lépcsővel párhuzamos szabadtéri mozgólépcső szerkezetét. A Várba vezető fedett mozgólépcső hat emelet magas és ötven méter hosszú lesz. Beépítésének előkészítését novemberben kezdték meg, a szerkezet a tervek szerint tavasszal már üzemel majd.

A Várkertbazár 8,99 milliárd forintos felújítását egy éve kezdte meg a Switelsky-WHB konzorcium. Az első kerület további 6,4 milliárd forintot fordít a kapcsolódó fejlesztésekre. A munkákat uniós forrásból finanszírozzák. A Várbazár rekonstrukciójának határideje március 30-a, a kapcsolódó közlekedésfejlesztési munkáké pedig 2015. február 18-a – írja az első kerületi önkormányzat közleménye.

Bővebben...

Folytatódik az M60-as autópálya építése

Barcs irányába folytatódik az M60-as autópálya építése: az újabb, 1,8 kilométeres szakasz még idén elkészül. Pécs alpolgármestere, Csizi Péter hangsúlyozta: a mintegy 3,3 milliárd forintos beruházás célja, hogy csökkentse Pécs kertvárosi részén az M6/M60-as sztráda 2010-es átadása óta megnövekedett járműforgalmat.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a 85 százalékban európai uniós forrásból megvalósuló projekt részeként az 58. számú főútnál véget érő gyorsforgalmi utat összekötik a Kökényi úttal, ahol körforgalmi csomópontot is kialakítanak. Hozzátette: az új szakasz egy kilométer hosszan kétszer két, 800 méteren kétszer egy sávos lesz, előbbin 130, utóbbin 110 kilométer lesz az óránkénti megengedett legnagyobb sebesség. Loppert Dániel kitért rá, hogy a kivitelező EuroAszfalt Kft. és Soltút Kft. alkotta konzorcium februárban megkezdi az előkészítő munkálatoka.

Bővebben...

A Belügyminisztérium a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. közreműködésével az elektronikus építési napló mind szélesebb körben való megismerése, valamint a napló alkalmazásban, naplóvezetésben való tájékozottsága érdekében mindenki számára elérhető felületen lehetőséget biztosít tudásának elmélyítésére.

Az ismeret bővítésének elősegítése céljából – az oktatóanyag és DEMO alkalmazás mellett – önellenőrzés keretében gyakorlóteszt kitöltésére van mód, mely elérhető 2014. január 28-ától az Országos Építésügyi Nyilvántartás „Bemutató alkalmazások" fülén.

A gyakorlóteszt elérhető: vizsga.e-epites.hu oldalon is.

Bővebben...

Cradle2cradle logo-kicsi2010-ben az AGC volt az első európai üveggyártó, aki megszerezte a Cradle to CradleCM ezüst fokozatát a float és lágybevonatos üvegeire. 2012 decemberében újabb elismerést kapott a cég, ezúttal a dekorációs termékskálára. 2013 decemberében a harmadik ezüstöt az AGC Stratobel/Stratophone laminált termékei érdemelték ki.

A szigorú Cradle to Cradle program a fenntarthatóság szemszögéből vizsgálja a termékeket, azok teljes életciklusa során. A minősítés megszerzéséhez a termékeknek öt kategória kritériumainak kell eleget tenniük az egészség, biztonság, környezetvédelem vonatkozásában. Vizsgálják a felhasznált anyagokat, az újrahasznosított anyagok arányát, a megújuló energiák használatát, vizeink védelmét és a szociális felelősségvállalást.

Bővebben...

Érvénytelenné nyílvánította az ajánlatkérő a KÉSZ Építő Zrt. ajánlatát, amelyet a szegedi lézerközpont épületének kivitelezésére kiírt közbeszerzésre nyújtott be. A cég értetlenül áll a döntés előtt, mert álláspontjuk szerint az eljárás elmúlt közel 120 napja során minden kiírásnak, követelménynek maradéktalanul megfeleltek.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ csoport kommunikációs és marketingigazgatója elmondta, az erről szóló döntést január 28-án, néhán yperccel éjfél előtt kapta meg a cég. A KÉSZ Építő Zrt. számos irreális hiánypótlási felhívásnak eleget téve, egyetlen verenytársánál több mint 300 millió forinttal kedvezőbb ajánlattal várta a döntést - fogalmazott.

A KÉSZ-csoport sem szakmailag, sem pedig etikailag nem tudja elfogadni ezt a döntést - mondta Pintyőke Marcell, hozzátéve: arról még nem határoztak, megtámadják-e a közbesezrzési eljárás eredményét. Az index.hu szerdán megjelent cikke szerint a kiemelt kormányzati beruházás tenderének győztese az osztrák hátterű Strabag-Swietelsky konzorcium lett, a KÉSZ Építő Zrt. 24,7 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be.

A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpontot egy volt szovjet laktanya terüeltén, a városközponttól 5 kilométerre található 16 hektáros területen építik fel. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében.

Forrás: MTI

Ötletpályázatot írt ki a beruházó Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. a volt Ipari Minisztérium budapesti, Margit körúti egykori épületének helyén létesítendő közpark funkcióira. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Által alapított társaság ügyvezetője, Halmai Zoltán közölte: az 1960-as évek végén átadott épület ma már nem felel meg egy modern iroda céljainak. Az épület bontása a tervek szerint a nyár végére befejeződik, és 2015–2016-ra alakítanak ki mélygarázst és közparkot a helyén.

A beruházástól azt várják, hogy a budai hegyek felől érkező szél az akadály megszűnése után képes lesz átszellőztetni a várost, és így jelentősen javul a környék, elsősorban a Margit körút levegőminősége – mondta az ügyvezető.

Bővebben...

A közép-kelet-európai régióban az egy irodai dolgozóra jutó havi költség – azaz az üzemeltetési költség és a bérleti díj együttvéve – 62 ezer forinttal, azaz mintegy 270 dollárral Budapesten a legalacsonyabb – közölte a CA Immo régiós ingatlanbefektetési társaság január 24-i tájékoztatójában.

Az éves szinten egy munkahelyre vetített bérleti díj Budapesten 3300 dollár, Bukarestben
3980, Prágában 5940, míg Varsóban 5970 dollár. A keresletet ösztönző, bérletidíjmentes
időszak a 2012. évi 3-7 hónapról tavaly már 3-10 hónapra emelkedett, feltéve, hogy a bérlő
legalább 3-5 éves szerződést írt alá.

Bővebben...

magashaz-kicsiNapokon belül elhárulnak a jogi akadályok a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház bontása elől – mondta a Baranya megyei kormánymegbízott január 17-én Pécsett újságíróknak.

Hargitai János beszámolt arról, hogy a kormányhivatalnak a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel kiadott bontási határozata január 22-én jogerőssé válik, mert az ellene benyújtott egyetlen fellebbezést másodfokon is elutasították, a fellebbező pedig nem kíván bírósághoz fordulni. A kivitelezés várhatóan tavasszal kezdődhet meg. A „problémakör" az épülettel együtt a pécsi önkormányzathoz kerül, és a kormány támogatásának köszönhetően rendelkezni fog az ahhoz szükséges forrással is.

Bővebben...

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240