2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1 eptech 2018 6-7 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Rekonstrukció

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

KITEKINTÉS

BETON

KÉMÉNY

SZIGETELÉS

IRÁNYTŰ

  • Tervek tartalmi követelményei a közelmúlt jogszabályi változásai tükrében
  • Az ipari létesítmények tervezésmetodikájának fejlődése a „kézműves" makettől a BIM-ig
  • Készül az ipari padlók műszaki irányelve

ÉPÍTŐGÉP

 

 

Fél év alatt építenék fel egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson Magyarország első kenderbeton-intézményét, egy Waldorf-óvodát. A Kenderház Magyarország szakemberei a tervek szerint augusztusban kezdik az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal, 2019 januárjában pedig már át is adnák a kenderovit.

A Kenderház Magyarország szakemberei 2018. június elején voltak műszaki egyeztetésen az óvodaépületről, amit a megrendelők az ökologikus szemlélet mellett szeretnének felépíteni, ezzel is minél ideálisabb környezetet biztosítva a gyerekek számára.

Bővebben...

szarazepito-tovabbkepzes1Az ország különböző építőipari szakképző intézményében dolgozó húsz szaktanár és gyakorlati oktató 2018. május 13. és 19. között szárazépítő szakmai továbbképzésen vett részt a Saint-Gobain Rigips Austria GesmbH Bad Aussee-i és puchbergi üzemében. Az elméleti és gyakorlati képzést is magában foglaló projektet az ÉVOSZ az Erasmus + Program anyagi támogatásával valósította meg.

A Rigips Austria Bad Aussee-i gipszkartonlap gyártóbázisán egy bevezető előadás keretében a résztvevők áttekintést kaptak a cég gipszkarton termékeiről és azok tulajdonságairól, valamint a különböző szerelt falszerkezetek, előtéthéjak, előtétfalak, álmennyezetek, vegyes szerkezetek, valamint a tetőtérbeépítés főbb szabályairól. A továbbképzés vezetője, Josef Praschl oktató emellett a jellemző szerelési hibákra is felhívta a résztvevők figyelmet.

Bővebben...

EVOSZ-SKILLCOAz EU „Szakképzési Szövetségek" programja keretében megvalósuló SKILLCO projekt első félidejében elkészült eredményekről a partnerek nemzeti konferenciák keretében adnak tájékoztatást. A Szlovén Építőipari és Építőanyag-ipari Kamara koordinálásával megvalósuló projektben a német, magyar és szlovén szociális partnerek és szakképző intézmények mellett az Európai Építőipari Ipari Szövetség (FIEC) működik közre.

KONFERENCIA

Az első nemzeti SKILLCO konferencia az ÉVOSZ szervezésében 2018. április 24-én, Budapesten, a 11. Szakmai Sztár Fesztivál keretében került megrendezésre. A Szakma Kiváló Tanulója verseny ugyanis ideális alkalmat biztosított a rendezvény számára, hiszen a versenyre az MKIK és a megyei Kamarák szervezésében az ország minden régiójából érkeztek tanulóikat kísérő szaktanárok és oktatók.

Bővebben...

kep1Magyarországon az első igazán nagy léptékű BIM rendszer segítségével létrejövő projekt a Telekom székház tervezése és kivitelezése. Az ország legnagyobb, egy épülettömbben megvalósuló irodaházának kivitelezése befejező stádiumában van, így már érdemben beszélhetünk a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról. A cikk szerzői példaértékűen mutatják be, hogy az épületinformációs modellezés mennyire hatékony segítséget jelent egy bonyolult tervezési és kivitelezési rendszer megalkotásában.

MEGFOGALMAZOTT CÉLOK

A WING Zrt. fejlesztésében, a MAGYAR TELEKOM Zrt. számára megvalósuló THQ projekten, a feladat léptékéből és a megvalósításhoz szükséges idő rövidségéből adódóan, nyilvánvaló volt a fővállalkozó MARKET ÉPÍTŐ Zrt. és a generáltervező TIBA számára is, hogy a BIM rendszer alkalmazása feltétlenül szükséges mind a tervezési, mind pedig kivitelezési fázisban.

Bővebben...

Magyar-MariaAz új kormány megalakulásával újraosztották az építésügyre vonatkozó feladatokat. Cikkünk ezeket a változásokat foglalja össze.

Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi V. törvény, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása és a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet az építésügy központi irányítását, összehangolását – ideértve a sajátos építményfajták és a műemlékek tekintetében az összehangoló feladatokat is –, továbbá a korábbi egységes építésügyi miniszteri feladatokat megosztotta az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter, valamint az építésgazdaságért felelős miniszter között.

Bővebben...

redi-majakka-tower-01-periA PERI mérnökei világszerte számos kúszótechnológiai projektben vettek már részt, így az ezen a területen szerzett tapasztalatok és kompetenciák révén Finnország legnagyobb belvárosi építkezésének megtervezésében és megvalósításában hatékony támogatást nyújtottak az építőknek.

Finnország legmagasabb lakóépülete – a 134 m magas REDI Majakka torony, Helsinki régi kikötőnegyedében, a belváros keleti részén található Kalasatama szívében épül. Mint egy világítótorony (Majakka) fogja a magasház jellemezni az új REDI kerületet, amely hét további többemeletes épületből és a város legnagyobb bevásárló és szórakoztató központjából áll. A felhőkarcoló építészeti kialakítása révén urbanisztikus és divatos negyed létesül.

Bővebben...

kep1A budapesti Centuria társasház építése során több munkafolyamatban, mint például a hőszigetelés, a hidegburkolat és az ipari padló kivitelezése, a Mapei-megoldások jelentettek
segítséget az építők számára.

HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉS ÉS HOMLOKZATKÉPZÉS

Az épület homlokzatának kialakításánál a QUARZOLITE TONACHINO rendszerre esett a választás, mert struktúrája tetszett a tervezőnek. A projektben a teljes MAPETHERM hőszigetelő rendszert alkalmazták, amely az alábbi termékeket foglalja magában, a megadott rétegrendi kialakításban:

Bővebben...

4A természetesség, amely futurisztikus formáktól sem idegenkedik. Egy rugó sziluettjét formázó épület esetén mi sem természetesebb, mint a PREFA burkolat, amely a rugalmas és fantáziadús felhasználás lehetőségét már számos épületen hozta.

Az építészet létjogosultságát csupán az épület használóinak igényei igazolhatják" – ez Stefan Camenzind svájci építész meggyőződése, aki saját, a Zürichi-tó partján épült, rendhagyó kinézetű otthona kapcsán beszélt arról, számára mit jelent a „felhasználó-központú építészet".

Bővebben...

Rudas-Bad2A fehér cement alkalmazása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napjaink építészete már nem is képzelhető el nélküle. Különösen a fehér cementből készült felületi beton (látszóbeton) nyit új távlatokat az esztétikai, díszítő célú felhasználási lehetőségek előtt, amelyek a modern épületek külső megjelenését jelentős mértékben felértékelik.

A fehér cementet elsősorban transzportbetonhoz, betonelemek és betontermékek gyártásához, vakolat és falazóhabarcs előállításához, illetve építéskémiai anyagokhoz használják. A szürke cementhez hasonlóan nagy szilárdságú, tartós szerkezetek épülnek belőle, amelyek teljes élettartamuk alatt nagy biztonságot nyújtanak.

Bővebben...

LAFARGE ELIA magyarországi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont mellett a hamburgi XFEL kutatóközpont felépítéséhez szükséges speciális építőipari alapanyagok gyártásával is erősítette termékkínálatát a LafargeHolcim Csoport.

A LafargeHolcim Csoport Kutatás- és Fejlesztési részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy a világszerte újonnan épülő, különböző fizikai, műszaki és technikai adottságú építményekhez megfelelő specifikációjú alapanyagokat tudjanak biztosítani.

Bővebben...

Dekorbeton kepA közeljövőben dekorbetonnal kapcsolatos szolgáltatásokat, termékeket is kínál majd a Grabarics Építőipari Kft. hevesi betonüzeme (GVB).

Dekorbetonnak a beton azon felhasználási területeit nevezzük, ahol az anyagot kifejezetten látszó felületek kialakítására, többek között, de nem kizárólag esztétikai céllal használjuk fel.

Bővebben...

A Magyar Kéménygyártó Kft. KREA K2 kéménye ideális mind az új, mind a régi építésű társasházak túlnyomásos és kondenzációs gázkazánjaihoz.

Kétféle kivitelben forgalmazzuk

  1. bekötő nyílásokba beépített csappantyúval
  2. csappantyú nélkül

A csappantyús kivitel univerzálisan használható az összes túlnyomásos gázkazánhoz, míg a csappantyú nélküli kivitel csak visszacsapó szeleppel ellátott kondenzációs gázkazánok számára használható.

Bővebben...

1kepÉpített környezetünkben szeretnénk jól érezni magunkat. A zavaró hanghatás egyike a legkevésbé figyelembe vett környezeti problémáknak.

A szárazépítési rendszerekkel nemcsak új hanggátló szerkezeteket építhetünk, hanem kiválóan alkalmasak a meglévő falak és födémek utólagos hangszigetelésének biztosítására is. A komfortérzet növelése érdekében nemcsak a hangszigetelésre érdemes figyelmet fordítani, hanem a terem-akusztikára is, amelynek feladata a helyiségben keletkező zajok csillapítása a hangelnyelő és hangvisszaverő felületek megfelelő kombinációjával, ezzel biztosítva a tér zajszintjének mérséklését.

Bővebben...

kep1A SOPREMA csoport egy 1908-ban alapított független vállalatcsoport, amely jelenleg 90 országban van jelen. 57 gyárával és több mint 7200 munkavállalójával az építőiparban felmerülő igényeket széles skálán képes kielégíteni, a víz-, hő- és hangszigetelés terén pedig teljes körű megoldásokat kínál.

Észak-Amerikában, Nyugat-, Dél- és Kelet- Európában, Kínában vannak működő gyárai, és építés alatt áll a legújabb Indiában. Fentiek mellett világszerte 22 oktató központtal segítik az anyagok beépítését és 13 kutató-fejlesztő részleg dolgozik a termékek fejlesztésén. A viszonteladóinak száma 4000 fölött van.

Bővebben...

Keresés