2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1 2017 01-2-tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Elhunyt Somogyi László

IRÁNYTŰ

FÓKUSZ

KIVITELEZÉS

BETON

  • Hidrofil vagy hidrofób?

ÉPÍTÉSI HIBÁK

  • Dűbeltörések új homlokzati hőszigetelésen

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS

  • Új Minergie lakóépületek energetikai teljesítménye – 1.

KIÁLLÍTÁS

  • BAU 2017
  • Állvány- és zsalurendszer innovációk
  • Energiahatékony és dizájnközpontú rendszerek

KONFERENCIA

  • Az első Art Deco Budapest Symposium

 

 

A KSH legfrissebb adatai szerint 2016 novemberében az építőipari termelés volumene 14,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 2,5, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján novemberben az építőipar termelése 1,7%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. A megkötött új szerződések volumene 28,2 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,9 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.

Az ÉVOSZ elnökét és alelnökeit az építőipart befolyásoló változásokról kérdeztük.

Bővebben...

Magyarország 2015 márciusában a mexikói Guadalajara városától átvállalta a 2017-es vizes világbajnokság rendezését, és egyúttal azt is, hogy a versenyre felépíti az új, 15 000 fő befogadására alkalmas Dagály Úszóarénát. A létesítmény megvalósítására – a nemzetközi gyakorlattól eltérően – kevesebb mint két év állt rendelkezésre. Írásunk az uszoda, az ideiglenes lelátók és a kapcsolódó projektelemek tartószerkezetének rekordidő alatt történő (10+5 hónap!) kivitelezését mutatja be, ismertetve azokat az építéstechnológiai és építésszervezési megoldásokat, amelyek a sikeres megvalósításhoz vezettek.

Ritter-Adam-wA Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2013. júliusi, barcelonai kongresszusán Magyarország elnyerte a 2021-es Úszó-, hosszútávúszó-, műugró-, szinkronúszó- és vízilabda világbajnokság rendezési jogát. A magyar kormány garanciát vállalt arra, hogy a 2021-es rendezvényre felépít egy új, 15 000 néző befogadására alkalmas uszodakomplexumot az Árpád híd pesti hídfőjénél elhelyezkedő Dagály fürdő mellett. 2015 februárjában váratlan esemény történt, a 2017-es vizes világbajnokság kijelölt rendezője, a mexikói Guadalajara város visszaadta a rendezés jogát. A visszalépést követően szűk egy hónappal Magyarország átvállalta a 2017-es úszóvilágbajnokság lebonyolítását.

Bővebben...

Madaras-Koppany portreA 2017 júliusában Budapesten megrendezendő FINA Úszó Világbajnokság helyszínei között szerepel a Dagály Úszóaréna új épülete is. A 2015-ben indult beruházás részeként megvalósult árvízvédelmi fejlesztés eredményeként az új úszóaréna mellett a strand – korábban hullámtéri besorolású – megmaradó területe is védetté vált.

A korábban Szabadság Strandfürdőnek nevezett Dagály fürdőt 1848-ban nyitották meg az Árpád híd északi oldalán, és máig a legnagyobb strandfürdő a Duna pesti oldalán. A fürdő területének északi részére telepítették az új úszóarénát, míg a déli oldalon a fürdő (felújítás és átépítés után) továbbra is megmarad. A nagy értékű beruházás működéséhez feltétlenül szükséges volt a mély fekvésű területek árvízvédelmi rendszerének felülvizsgálata, melynek során nyilvánvalóvá vált, hogy a műszakilag nem megfelelő állapotban lévő nyárigátat át kell építeni. A korábban a Népfürdő utca mentén húzódó elsőrendű árvédelmi védvonalat a Duna-parti nyárigát nyomvonalára áthelyezve biztosított lett a terület árvíz elleni védelme.

Bővebben...

PappGA Dagály úszókomplexum kivitelezése során kiegészítő projektelemek megvalósítása is a fővállalkozói feladatok közé került. A különleges kihívásokra az egyik választ egy itthon még nem elterjedt eljárás alkalmazása adta meg.

Az egyik kiegészítő projektelem az építési területen K-Ny irányban haladó 4000/4700 mm átmérőjű gravitációs-, és 2000 mm átmérőjű csapadékvíz nyomóvezeték volt, amely az észak-pesti vízgyűjtő területen összegyűlt csapadékot vezeti a Dunába, áradás esetén olykor 5 m3/s vízhozammal. Ezen csatornavezetékek az 1927–1933-as évek között épültek ki a Rákos-patak mentén az angyalföldi szivattyúteleptől a Szugló utcáig. A csatorna szerkezete monolit vasbeton és téglaboltozat kombinációjából épül fel.

Bővebben...

Szigorú peremfeltételek és rövid határidő mellett sikerült megvalósítani egy, a magasépítés területén nem szokványos méretű acélszerkezetet. A szerelés során egy Magyarországon különlegesnek számító technológiát alkalmaztunk (heavy lifting), ahol a szerkezetet megépítve egyben emeltük a végleges helyére.

A Dagály fürdő területén egy olyan új fedett uszoda épül, mely világversenyek megrendezésére is alkalmas. Ezen versenyek alkalmával 15 000 nézőt kell fogadni, ezért az épület kialakítása olyan, hogy alapkiépítésben 6000 néző részére képes helyet biztosítani, de világversenyek alkalmával a hosszanti oldali homlokzati falak elbonthatók, és további 2×4500 nézőt fogadó ideiglenes lelátók építhetők a főépület két oldalára. A falvázak bonthatósága miatt a tető csak a négy sarkán támaszkodik le a vasbeton lépcsőházi magokra, a támaszpontok távolsága 96×72 m. A tetőszerkezet fő külső méretei 108×84 m.

Bővebben...

01Ebben a cikkben az előre gyártott vasbetonra fókuszálunk. A FERROBETON ZRT. termékei a versenymedence két hosszoldala mentén, a szinte teljesen szimmetrikus északi és déli lelátón találhatók.

A döntési határidő közeledése és az aktuális politikai események a 2024-es olimpiát tartják napirenden a közbeszédben, de essék szó egy sporteseményről, amelynek rendezését már elnyertük. Nem kis sportdiplomáciai siker és kiváló „vizes" versenyzőink elismerése, hogy 2017-ben Magyarország rendezheti a vizes világbajnokságot. Az esemény méltó megrendezéséhez szükséges egy megfelelő létesítmény, amelyik mind befogadóképes-ségében, mind technikai színvonalában kielégíti az elvárásokat. A lehetséges helyszínek közül a Dagály strandtól északra fekvő Duna parti területre esett a választás, ahová a tervezők impozáns épületet álmodtak meg.

Bővebben...

kep1A Layher Allround TG-60 alátámasztó állvány a gyakorlatban is bizonyított.

EGY RENDSZER MEGALKOTÁSA

Egyre gyakrabban hallani, hogy az építkezéseken az egyik legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő megtalálása jelenti, így egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyekkel rövidebb idő alatt, tehát kevesebb élőmunka felhasználásával lehet az építési feladatokat elvégezni.

Bővebben...

IMG 2479Energiahatékonyság, biztonság és elegancia. Ezen fő szempontok alapján esett a választás a Schüco rendszerekre a Dagály Úszóaréna kivitelezésénél.

FÜGGÖNYFALSZERKEZETEK

A 2017-es világbajnokságnak otthont adó új úszóaréna tömegtartózkodásra alkalmas tereinél a nyílászárók és függönyfalrendszerek kiválasztásánál az energiahatékonysági szempontokon túl meghatározó volt a biztonsági előírások minél magasabb szintű teljesítése. Ennek megfelelően a be- és kiesésgátlási követelményeket teljesítő, speciális teherbírású üvegezéssel ellátott (1, illetve 3 kN/m terhelésre méretezve) SCHÜCO FW 50+ hőhídmentes függönyfalszerkezetek kerültek beépítésre. A rendszert a földszinten egyenes, az emeleten szegmensíves alaprajzi kialakítással építették be. A követelmények és rétegrendek meghatározása szimuláció alapján történt, mely alapján a méretezett üvegezés rétegfelépítése: 8.8.2 TVG-TVG VSG (3 kN/m terhelés esetén).

Bővebben...

kep1A legkorszerűbb szerelt technológia válasza a legmagasabb páraterhelés kihívására – Knauf Aquapanel cementkötésű lemez az uszodatérbe.

A Budapest Dagály projekt, a FINA 2017. évi úszó, vízilabda, műugró, műúszó és nyíltvízi világbajnokság létesítménye már a tervezés során is, de a kivitelezéskor még inkább éreztette, hogy a nemzetközi igények maradéktalan teljesítése az épület szerkezeti megoldásaiban is a 21. század korszerű szerkezeti kialakításait kívánja meg.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240