2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2017 05 TartalomTartalom

  • A szakma hírei

INTERJÚ

JEGYZET

  • Kapacitáshiány

FÓKUSZ

ÉV TETŐJE

  • Év Tetője 2016
  • Zselickislak, Idősek Otthona
  • CREATON magastető az Év Tetője!
  • A ZOMKO Kft. új raktárcsarnoka
  • Év Tetője 2016 kategóriadíjasok

TETŐ

  • Lapostetők lejtésképzése
  • Hogy jön ide a szmog...?
  • Felkészült megrendelők – minőségi épületek

KIVITELEZÉS

IRÁNYTŰ

KIÁLLÍTÁS

  • Munkagépek katonarendben felsorakozva

 

 

Ingatlanpiaci szempontból továbbra is Budapest a legizgalmasabb helyszín, a fővárosban 22,5 százalékkal drágultak átlagosan a lakások egy év alatt. A korábbi esztendők 25-30 százalékos áremelkedése után a tavalyi év már trendforduló volt, legalábbis ami a drágulás lassulását jelenti.

A statisztikák regionális összevetésben hatalmas szórást mutatnak. Az ingatlanpiacot jellemző örömteli folyamatok, vagyis az elmúlt évek áremelkedése ugyanis Budapesthez és a nagyvárosokhoz, illetve Pest megyéhez és az ipari szempontból aktív régiókhoz köthetők. Az elnéptelenedő vidéki kisvárosokban és falvakban, ahol nincs munkalehetőség, csak nyomott áron lehet, ha van éppen kereslet, eladni a házakat és lakásokat.

Bővebben...

MARKOVICH-BELAMagyarországon az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője a Mapei Kft. Az elmúlt évek alatt jelentősen csökkent az építőipar termelése, mely számos cég tönkremenetelével és jelentős szakemberhiánnyal járt együtt. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a Mapei Kft. számos olyan lépést tett a cég továbbélése érdekében, mely biztosította a cég kereskedelmi sikerét és azt, hogy az építőipari élénkülésnek köszönhetően a 2017-es év első negyedévében már 36 százalékos növekedést ért el. Markovich Bélát, a Mapei Kft. ügyvezetőjét arra kértük, hogy mutassa be azt az életpályamodellt, melynek segítségével megfelelő számú szakembert tudnak képezni.

Epitestechnika logo transparent-web  Miként tudják a fiatalokkal megszerettetni az építési szakmát?

 

Markovich Béla: Olyan életpályamodellt dolgoztunk ki a Mapei Kft.-nél, melynek segítségével vonzóvá kívánjuk tenni a fiatalok számára az építő szakmát. Elsőként egy felmérést végeztünk, mely egyértelműen kimutatta, hogy a szülők 51 százaléka nem szívesen adná gyermekét építőipari szakembernek. Véleményük szerint alulfizetett szakma, piszkos és nehéz fizikai munkának látják. Még maguk a szakemberek is így vélekednek. Véleményük szerint hiányzik a szakma megbecsülése mind anyagi, mind pedig erkölcsi szempontból. Így nem csoda, hogy egyre kevesebb fiatal választja az építőipari szakmát.

Bővebben...

kepbujA Merkbau Kft. kivitelezésében készült el az Építőipari Nívódíjban részesült Sauska Borászat villányi szőlőbirtokának épületegyüttese, ahol évente 1700–2500 hektoliter bort állítanak elő. Hordókban és acéltartályokban érlelik, majd palackozzák a nedűt. A legújabb létesítménybővítés célja a meglevő épület kapacitásának változatlanul hagyása mellett a szőlőfeldolgozás területének a növelése, a szőlő hűtésének megoldása és a dolgozók számára új szociális helyiségek kialakítása volt.

kep1A problémák megoldására épült egy új összetett funkciójú épületszárny, fedett-nyitott feldolgozó térrel, hűthető és fűthető zárt tárolóval és a szükséges kétszintes szociális blokkal. A zárt raktárban lehűtik a szőlőt +5 Celcius-fokra, ugyanitt novemberben a must erjedésekor +25 Celcius-fokra fűtik fel a helyiséget egy ipari hűtőfűtő géppel. Az alkalmazott építészeti megoldásokkal és anyagokkal a kialakított épületegyüttes kiválóan simul a szőlődombos tájba, a toldás és a meglevő épület megbonthatatlan harmonikus egységet alkot.

Bővebben...

agyuonto2-wMűemlék-helyreállítás és -rehabilitáció kategóriában a 2016. évi Építőipari Nívódíj pályázaton Elismerő oklevelet érdemelt ki a sárospataki ágyúöntő műhely rekonstrukciója és kiállítási pavilonja.

Az 1631-től működő sárospataki ágyúöntőműhelyt I. Rákóczi György alapította. Az épületet a 17. századi tűzvész, majd a 19. században kialakított tájképi kert végleg eltüntette.

Bővebben...

09 Battersea Power Station BIGÍrásunk második részében folytatjuk rövid összefoglalásunkat a manapság sokat emlegetett algoritmikus tervezés témakörében. Az algoritmikus tervezőeszközök bemutatása után egy esettanulmány ismertetésével bepillantást nyújtunk a munkafolyamatok részleteibe is.

Algoritmikus tervezőeszközök

Számos olyan számítógépes alkalmazás készült, mely az algoritmikus tervezői munkafolyamatokat hivatott segíteni, ilyen pl. a Dassaultáltal fejlesztett Solidworksés Catia, a Bentleyáltal fejlesztett GenerativeComponents, az Autodeskáltal fejlesztett Dynamo, vagy a Vectorworksáltal fejlesztett Marionette. Az általános, vagy a mérnöki tervek során használható algoritmikus eszközök nem minden esetben nyújtanak hatékony megoldást építésztervezők számára.

Bővebben...

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége 28. alkalommal rendezte meg a 2016-ban elkészült tetők versenyét. Az eredményhirdetésre hagyományosan a Construmán, a Tetőfedők Napján került sor.

A pályázatok száma ebben az esztendőben is meghaladta a 80-at. A versenymunkák túlnyomó részét a magastetők tették ki. A zsűrizés a 28 éves gyakorlat szerint két fordulóban történt: első körben a hazai szakemberek választották ki a legjobbakat, majd másodjára a nemzetközi zsűri, Artur Wierschem és Ernst Weber, a német és a svájci tetőfedő szövetség elismert szaktekintélyei segítségével alakult ki a végső sorrend. Minden munkát a helyszínen, a tetőre felmászva, közvetlen közelről tekintettek meg.

Bővebben...

001-w4600 m2-es logisztikai központ épült Tatabányán a Gelbmann Kft. megbízásából. A könnyűszerkezetes épület esetében alkalmazott, speciális műszaki megoldásokról, illetve a Lindab Systemline csarnokrendszerének jellegzetességeiről kérdeztük a Tartóterv Kft. ügyvezető tartószerkezet tervező mérnökét, Molnár Attilát.

Milyen kapcsolat fűzi önöket a Lindab Kft-hez?

Molnár Attila: Bár szép számmal vannak saját megrendeléseink, immáron két évtizede folyamatosan részt veszünk a cég olyan innovációiban, mint pl. az SBS Maxi, ahol az addig másodlagos tartószerkezeti elemként alkalmazott C-profilú szelemenrendszert tettük alkalmassá arra, hogy a főtartó szerepét is betöltse. Tevékenységi körünk egy másik szegmense a megrendelt Lindab csarnokrendszerek – köztük a Lindab Systemline – acél vázszerkezetének megtervezése az adott geometriai és teherbírási igények alapján, hiszen „nincs két egyforma csarnok" – ahogyan a gyártó is hirdeti.

Bővebben...

P1060816A tartós svédacél épület kimondottan azoknak ajánlott, akik hosszú távban gondolkodnak – és melyik vállalkozás nem...?

Manapság egyre elterjedtebb a modern és tartós acélcsarnok használata kisebb és közepes magánvállalkozások beruházási tervei esetén is. Beszélhetünk akár szolgáltató vagy kiszolgáló, kereskedelmi célú épületről, illetve akár magáncélú, családi tervről, az egyes üzemek jellegzetességeit figyelembe vevő szerkezetek állnak rendelkezésre, amelyet hozzáértő mérnökök szabnak a megrendelői igényre.

Bővebben...

jovo-otthonaA 2016-os év az IT szektorban egyértelműen a virtuális valóság (VR) rendszerek megjelenéséről szólt. Nyugat-Európában és a világ fejlett részein már közel egy éve használják építészek, mérnökök és ipari formatervezők a különféle VR rendszereket készülő projektjeik vizuális megjelenítéséhez.

Tavaly év végétől hazánkban is elérhető a VR megjelenítés, mely alapjaiban változtatja meg az építészeti látványterv fogalmát. Az építőipar folyamatosan alkalmazkodik az új rendszer használatához, a piac pedig kezdi felismerni a virtuális valóságban létrehozható, komplex 3D terekben rejlő lehetőségeket. A Construma 2017 rendezvény egyik főattrakcióját, a Jövő Otthonát a látogatók immár virtuálisan is bejárhatták. A fizikailag felépített stand mellett a modell kidolgozásra került virtuális valóságban is, melyet a vendégek a helyszínen biztosított üres területen próbálhattak ki.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240