2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Eptech 2018 08 B1 tartalomTartalom

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Építettünk – bontunk – építünk

INTERJÚ

FÓKUSZ

  • Párizsi Udvar

VILÁGÍTÁSTECHNIKA

  • A 4-es metró Újbuda-központ állomásának világítási rendszere

SZIGETELÉS

SUGÁRVÉDELEM

ANYAGOK

TŰZVÉDELEM

  • Füstbe ment tervek. Kié a felelősség?

KIVITELEZÉS

ÚJ FELADATOK A BME ÉPÍTŐANYAGOK ÉS MAGASÉPÍTÉSI TANSZÉKÉN

  • Építőanyagok és Magasépítés Tanszék 2018
  • Fenntarthatóság a műszaki felsőoktatásban
  • Egy tantárgy öt évtizede

IRÁNYTŰ

  • Helyzetjelentés és távlatok
  • A megfelelőség értékelése a szabványok és irányelvek oldaláról

 

 

 

grabarics gaborAz elmúlt két és fél évtizedben folyamatosan talpon maradni és fejlődni a magyar építőiparban: ezt a nem kis teljesítményt tudhatja magáénak többek között a 25 éves fennállását ünneplő Grabarics Építőipari Kft. Grabarics Gábor cégvezetővel a vállalat múltjáról és jövőbeni elképzeléseiről beszélgettünk.

A hazai építőipar egyik meghatározó vállalataként jegyzett Grabarics Építőipari Kft. száz százalékig magyar tulajdonú vállalkozás, tulajdonosa Grabarics Gábor, aki 1990-ben egyéni vállalkozóként kezdte tevékenységét Dunaújvárosban. Ma is ott van a cég telephelye. Bár székhelyük Budapest, igazi otthonuknak és legnagyobb bázisuknak a korszerű dunaújvárosi központot tekintik.

Bővebben...

Nyugdijashaz-az-epites-evebenA vásárló legyen óvatos – ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Minden piacon találhatunk jó és kevésbé jó minőségű árukat. Ez egyaránt így van a zöldséges standoknál és az építőanyag kereskedelemben. Mindenki szeret spórolni, még akkor is, ha sejtjük, hogy a hosszú távú beruházásoknál ez nem biztos, hogy jó ötlet. No de honnan tudjuk, hogy amiért pénzt adunk ki, az minőségi, vagy sem? Érdemes tehát utánajárni, hogy melyik gyártó mennyire tartja fontosnak, hogy egyenletes jó minőségű áru kerüljön a vevőihez.

Bővebben...

Az Isover a folyamatosan szigorodó hőátbocsátási tényező követelményekre tekintettel fejleszti termékeit, amelyek akár a passzívház követelményeinek is megfelelnek.

Az 1246/2013. (IV. 30.) kormányhatározat szerint 2018. január elsejétől a középületek és minden más épület esetében a kötelező hőátbocsátási tényező (U) követelményértéke:

Bővebben...

Image haz kivulrol MediumNem minden lakó élvezi felhőtlenül a kora ősz kellemes perceit. Ahol támad a lakáspenész, ott elkeseredett harc kezdődik, melyhez kétségtelenül építőipari szakemberek bevonására van szükség.

Általában már a fűtési szezon elején megjelennek a lakásokban, házakban a penészesedéssel járó problémák. Először csak a külső ablaküvegek belső felületén csapódik ki a levegő magas belső páratartalmából a nedvesség, aztán ez a jelenség fokozódik, elváltozások válnak láthatóvá egyéb épületszerkezeteken is, elszíneződések formájában. Ez sajnos már a penész!

Bővebben...

SyntanTermik-montaz 1Az Icopal, a lapostetők nemzetközi szakértője közel százötven éves tapasztalatával nyújt professzionális minőségű, tartós vízzáró megoldásokat lapostetőkre és alépítmények szigeteléséhez egyaránt. A vállalat immár a Braas Monier Grouppal kiegészülve, a BMI Group égisze alatt szolgáltat komplex megoldásokat a pincétől a padlásig.

Lapostetőnek nevezzük azokat a tetőket, a melyek lejtése nem hala dja meg a 4°-ot, azaz kb. 7 százalékot. A lapostetőszigetelés az épületet felülről érő hatások ellen védő szigetelő rétegek összessége: tartalmazza a csapadékvíz elleni szigetelést és az épület funkciójának függvényében hőszigetelést is, valamint az ezekhez szükséges kiegészítő rétegeket.

Bővebben...

2-kepAz XRoc építőlemezekkel készült válaszfalak és egyéb szerkezetek tökéletes térelhatárolást biztosítanak kórházak, fogorvosi rendelők, klinikák, állatorvosi rendelők és egyéb röntgensugár-védelmet igénylő épületek számára.

HOGYAN VÉD AZ XROC A RÖNTGENSUGARAK ELLEN?

  • Az XRoc építőlemezek bárium-szulfát alkalmazásával készülnek.
  • A bárium-szulfát nagy sűrűségű anyag, ami akár minimális vastagság esetén is képes meghatározott szintű röntgensugár-védelmet biztosítani.
  • A bárium-szulfát természetben előforduló inaktív ásvány, amely elnyeli és semlegesíti a röntgensugarakat. Ugyanilyen ásványt kell elfogyasztania azon betegeknek, akiknél javítani kívánják a röntgendiagnosztika hatékonyságát, tehát igen biztonságos anyag.
  • Az XRoc rendszer 100%-ban ólommentes.

Bővebben...

Rendszerben gondolkodni: a megnyugtató megoldás

Tronsole TA megfelelő zajvédelem az ingatlan minőségének egyik fő ismérve, amelyre a bérlők és tulajdonosok is nagy hangsúlyt fektetnek. A Schöck cég Tronsole® nevű lépcsőházi lépéshangszigetelő rendszerét kifejezetten vasbeton lépcsőkhöz fejlesztették ki. Szakszerű kivitelezéssel könnyedén túlteljesíti az épületakusztikai követelményértékeket.

A különféle szerelvények és alátétlemezek gondoskodnak a lépcsőkarok és pihenők épületről történő hangtechnikai leválasztásáról. Ahhoz, hogy a zajvédelemre vonatkozó törvényeknek és előírásoknak megfeleljen az épületszerkezet, ügyelni kell a beépítendő lépéshangszigetelő anyagok magas minőségére. A hazánkban kialakult építési gyakorlat nem nyújt kellő biz-tonságot, mert magas a kivitelezési hibák lehetősége. A létrejövő hanghidak miatt még az alapkövetelmények teljesítése is veszélybe kerül. Ezzel szemben a Schöck Tronsole® egy bevizsgált, igazolásokkal rendelkező rendszer, melynek alkalmazásával a tervező a biztonságot választhatja a leendő tulajdonosok megelégedésére. A szakszerű elhelyezés egyszerű (a termékhez mellékelt képes elhelyezési útmutatónak köszönhetően), a magas minőségű elasztomer-betét pedig meggyőző és ellenőrzött akusztikai teljesítményt biztosít.

Bővebben...

Baumit-tartalek-2A homlokzatképzés leggyakoribb, legismertebb és legegyszerűbb módja a vakolás („színezés"). A homlokzati vakolatok fejlesztése az utóbbi évtizedekben, de főként az elmúlt néhány évben rohamosan fejlődött.

Gyakran mondják, hogy a homlokzat az épület arca. Pedig a homlokzat nemcsak az épületek esztétikai megjelenéséért felelős, hanem annak megfelelő védelmét is ellátja a különféle mechanikai és időjárási hatások ellen.

Bővebben...

Vac-templomVác egyik meghatározó épületegyüttese a ferencesek temploma és rendháza. A hamarosan megkezdődő rekonstrukció után a váci munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő speciális fejlesztő központ nyitja meg kapuit a megújult terekben. A felújítás léptékét és minőségét tekintve a műemléki rekonstrukció példaértékű lehet.

ÉPÜLETTÖRTÉNET

1721-ben gróf Koháry István adományából kezdték felépíteni a város legmagasabb pontján a ferencesek templomát és rendházát. A barokk templom alaprajza szigorúan a ferences hagyományoknak megfelelően készült, a tágas főhajót egy keskenyebb, hosszúkás szentély követi. Az 50 méteres, impozáns méretű torony a koldulórendi hagyományok szerint hátul, a hajó déli oldalán magasodik. 1766-ban épült fel a szintén barokk stílusú rendház. A templom déli oldalához csatlakozik, zárt udvaros, alápincézett, egyemeletes épület, egyenes záródású, kőkeretes ablakokkal, íves záródású, szintén kőkeretes kapuval és díszes keretű ajtóval. A templom és a rendház egyaránt műemléki védelem alatt áll.

Bővebben...

Keresés