2023. március 28., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

napkollektor-mezo-webEgy amerikai őslakos-rezervátum energiaellátását ezentúl mikrohálózatú nap- és biomasszaerőművel és intelligens energiaelosztó rendszerrel látja el a Siemens. A Blue Lake Rancheria rezervátummal és a Humboldt Állami Egyetem Schatz Energiakutatási Központjával közösen valósítja meg a projektet a Siemens azzal a céllal, hogy a jövőben környezetbarát módon szolgáltasson energiát a terület kulcsfontosságú épületei és intézményei számára.

Többek között a törzsi kormányzati épületet, vállalkozásokat, egy szállodát és a Vöröskereszt helyben levő biztonsági óvóhelyének létesítményeit látják el így árammal. Már azt is kiszámolták, hogy évente várhatóan 150 tonnával tudják majd csökkenteni a rezervátum szén-dioxid-kibocsátását. A mikrohálózat telepítési és üzembe állítási céldátuma 2016 ősze.

A helyi indiánok ezt követően e téren önellátók és függetlenek lesznek az amerikai állami közművektől. A rendszerbe integrálandó eszközök között van egy 500 kW kimenő teljesítményű napelemes erőmű, egy biomassza-üzemanyag cellarendszer, de áramfejlesztő dízelgenerátorok is, valamint egy 950 kilowattóra (kWh) üzemi kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszer. A mikrohálózat „fényelektromos" erőműve az egész megye legnagyobbja lesz.

A Siemens Spectrum Power hálózatvezérlő rendszerén alapuló mikrohálózat energiagazdálkodási megoldás támogatja a személyzet nélküli működést, és így a SCADA (felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő) platformon futó infrastruktúra fogja kezelni a helyi energiaellátó hálózat (grid) vezérlési és energiagazdálkodási funkcióit. A hálózatvezérlő rendszer beépített időjárás- és terhelés-előrejelző eszközeivel kiegészítve a rezervátum képes lesz arra, hogy előre pontosan kiszámítsa az energiafogyasztást, így dinamikus és energiahatékony módon tudja majd szabályozni az elosztott energiatermelő rendszereket és a tárolóegységeket.

 

Forrás: HVG.HU

Keresés

mehi-banner-media 120x240