2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Carastelec large-IMG 3459-webMinden bornak története van. Minden bor mögött emberek, törődés, hozzáértés, szenvedély és sok munka áll. Külön kihívás volt a magyar építőipari cég számára egy külföldi helyszínen, külföldi támogatás előírásai szerint kivitelezni a létesítményt, mindezt európai színvonalon.

Előzmények

A kárásztelki pezsgőpincészet az első olyan romániai befektetés, amely a minőségi pezsgőkészítést tűzte ki célul, így ennek alapján választottak hozzá szőlőterületet és -fajtákat, valamint épülettípust és technológiai felszereltséget a pincészethez.

Körösvidék Erdély egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. Az észak-erdélyi szigethegységben, a Szilágyi-medence – melynek közepében fekszik Kárásztelek – talajösszetételéről híres, melynek csillámpala és csillámkvarcit tartalma garantálja az itt születő borok eleganciáját, gyümölcsösségét, üdeségét.

A rendszerváltás előtt Kárásztelek határában nagy területeken termesztették a szőlőt a szilágysomlyói Silvania pezsgőgyár számára. Ezen a területen is valamikor 230 hektár szőlőültetvény volt, de mivel a szilágysomlyói üzem az 1990-es évek elején csődbe ment, és így megszűnt a szőlő felvevőpiaca, a szőlészet hanyatlásnak indult a térségben.

szolo-webHelyszín

Ahogy a helyválasztás is, minden más döntés is a magas minőségű termék elkészítésének jegyében született és születik nap mint nap. A talajában rejlő kincsek miatt a gyakran Erdély „kristályszigetének" nevezett területet id. Gál Tibor, nemzetközi elismertségnek örvendő egri borász választotta ki 2004-ben.

A szőlőültetvény természetes amfiteátrumot alkotva egy déli fekvésű domboldalon terül el, különleges mikroklímája kedvez az itt ültetett szőlőfajtáknak. A szőlőtelepítés a hazánkban megszokottnál sűrűbb tőszámmal történt, mely kisebb tőketerhelést jelent, ezáltal a magasabb minőségű szőlő termesztésének feltétele.

Klímája kontinentális hűvös éghajlat, az átlagos napos órák száma 1200–1600 óra, 626 mm-es éves csapadékátlaggal, 47 szélességi fok és 300 méter tengerszint feletti magasság, ami magasabb savtartalmú, szép savszerkezetű borokat ad.

A szőlőfajták kiválasztásánál elsődleges szempont a jó pezsgő alapbor volt. Az észak-erdélyi hűvösebb klíma a fehér fajták otthona, amiből megfelelően magas savtartalmú borok születnek, melyek kiváló alapjai mind a pezsgőnek, mind a gyöngyöző és csendes boroknak. A kék- szőlők közül a Pinot Noir – mely a 19. században került Erdélybe Molnárszőlő vagy Burgundia néven – hűvösebb klímát kedvelő fajta és különösen gyümölcsös, elegáns borokat ad. A helyi fajták közül a Királyleánykára, magas cukorgyűjtő képessége, valamint bothrytis érzékenysége miatt a Rajnai Rizlingre esett a választás. A teljes 22,4 hektár összefüggő szőlőterületet 2011-ben telepítették.

A pincészet kivitelezése

Közreműködők
Építtető: S.C. EAST WEST IMPE X S.R.L, Kárásztelek
Lebonyolító: S.C. Confirm Constructii S.R.L, Kolozsvár
Tervező: S.C. ERYZ A PRO IEC T S.R.L, Szatmárnémeti
Fővállalkozó: MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft., Kiskunhalas
Alvállalkozó: SC Euro Trans Product S.R.L, Kárásztelek
Alvállalkozó: FRANKÓ-SZER Kft., Kiskunhalas
Alvállalkozó: SC Hydroproof S.R.L, Sarmaság

A kivitelezési megbízást a MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. cégcsoportjához tartozó aradi székhelyű Merkbau SRL nyerte el. A beruházás összértéke megközelítőleg 4 millió euró. Ebből 2,7 millió eurót költöttek az üzem megépítésére és a technológiára, amelynek felét európai uniós forrás – FADR – biztosította.

Jelen beruházással nemcsak egy épületet kellett létrehozni, hanem a domboldalban megteremteni egy komplett szőlőbirtokot. A terület megtisztítása, a telek bekerítése, közreműködés a szőlőtelepítésben, valamint az infrastruktúra kialakítása mind-mind a feladatok közé tartozott.

Az épület monolit vasbeton szerkezetű, valamint tégla tartófalak alkotják. Alapozása vasbeton gerendaráccsal összefogott alaplemez, amelyre a romániai földrengés-biztonsági előírások miatt volt szükség. A nagy belmagasságú tároló, valamint a kétszintes irodai blokk kiemelkedik a domboldalból, míg a hordós tároló és érlelők rejtve maradnak a terepszint alatt.

Carastelek Vinca-webEzen jól átgondolt elrendezésnek technológiai és hőtechnikai jelentősége is van. A földbe épített egység felett zöldtetőt alakítottak ki. A megfelelő vízelvezetésről az épületet körbeölelő földalatti drénrendszer, valamint felszíni vízelvezető árkok gondoskodnak.

Az épület szigetelése rugalmas EPDM gumilemezzel megoldott. A külső és belső nyílászárók borovi fenyőből készültek. A padlóburkolat és a fal egy része csúszásmentes műgyantát, a felsőbb részek mosható falfestést kaptak. Az épület fűtését/hűtését geotermikus hőszivattyú rendszer, míg az épületben használt melegvizet napelemek biztosítják. Ezek mellett egy pelletkazán került kiépítésre, amely a szőlőbirtokon keletkező fahulladékkal működik.

Carastelec large-IMG 3935-webAz épülethez szorosan csatlakozik a szőlőfogadó és a készáruraktár, amelyek rétegelt-ragasztott tetőszerkezetét korcolt titáncink lemezfedés borítja. Az épülethez vezető aszfaltos utat seprűzött beton térburkolat váltja fel, míg az épület előtt térköves díszburkolat készült.

A 2013-ban átadott, 1600 négyzetméter területű pinceépület európai színvonalú, ultramodern technológiával rendelkezik. A reduktív eljáráshoz használt 2300 hektoliteres erjesztőtartály kapacitása mellett az oxidatív módszerrel készült borok előállításához 225 és 500 literes magyar tölgyfahordókat használnak. A pezsgőgyártás minden mozzanata, az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig a pincészetben történik.

Carastelec large-IMG 3866-webKülön kihívás volt a magyar építőipari cég számára egy külföldi helyszínen, külföldi támogatás előírásai szerint kivitelezni a létesítményt, mindezt európai színvonalon. A saját létszám alkalmazása mellett az igen elmaradott környék szakembereit is előszeretettel vonták be a munkába, amely a térség fejlődésére is kedvezően hatott. Az elkészült borászat számos embernek ad megélhetést és mára a falu ékköve lett.

Termékek

A kárásztelki pezsgőpincészet Románia első pincészete, amely mustból készített gyöngyöző bort állít elő. A kizárólag saját erjedésből származó széndioxid friss, üde, rendkívül gyümölcsös, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkező bort eredményez. A gyöngyöző borok márkaneve, a FRIZA, az olasz frizzante szóból származik.

A VINCA márkanév a csendes boroké. Nevét egy virágtól, a kis meténg latin változatától – vinca minor – kapta, amely a birtok szomszédságában lévő erdőben virágzik tavasztól nyár derekáig. A VINCA borok egyik része reduktív, azaz acéltartályos erjesztésű és érlelésű, másik része a tradicionális, hordós érlelésű azaz oxidatív technológiával készül. A reduktív fajták – fehér és rozé – friss, gyümölcsös fajtaborok és a szőlőfajta nevét viselik. A tölgyfahordóban erjesztett és hosszasan érlelt borok pedig testesebbek, komplexebbek, és a Kárásztelek történetében meghatározó személyiségek nevét kapták.

DSC 0061-webNívódíj

A helyválasztás, a megvalósítás és minden más döntés a magas minőségű termék elkészítésének jegyében született és születik nap mint nap. Ezt az elhivatottságot, valamint a mesterséget magas fokon megvalósító kivitelezés elismeréseként az épület mezőgazdasági építmény kategóriában 2015-ben ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ-ban részesült. Ez az építőipari kivitelezés szervezésének, irányításának és a munkavégzés színvonalas minőségének bizonyítéka.

Külön megtiszteltetés a pincészet számára a díj, hiszen első ízben ítélték oda külföldi építménynek az építőipar egyik legrangosabb kitüntetését.

 

Merkbau logo-webVértesaljai Ádám
okl. építőmérnök
Merkbau Kft.
www.merkbau.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240