2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

csm PREFA-fassadenlatten-braun-seiser-alm01-wA 15 percenként induló felvonó télen-nyáron napi mintegy 11 000 vendéget szállít Európa egyik legszebb hegyi táján, a Dolomitokban, amely a világörökség része. Miközben a kis falu megtartotta eredeti arculatát, egy hangsúlyos modern építészeti elemmel gazdagodott: az egész évben forgalmas felvonó PREFA alumínium burkolattal történt felújítása után, lenyűgöző méretei ellenére is harmonikusan simul a tájba.

Hegyi romantika? Távolról sem.
Az épület három szintjén 3455 m2 alapterületű völgyállomás Seiser Alm turisztikai szíve. Európa legnagyobb, 1600 és 2300 méteres magasságon fekvő fennsíkja kedvelt sí- és kirándulóhely, amely remek túraútvonalakkal, télen pedig 60 km sípályával és 23 felvonóval várja a látogatókat. A bázisállomáson így éttermek, sportszer üzletek, síoktató bázisok és mindenféle funkció megtalálható, amelyet a síelők és kirándulók kereshetnek. „A hatalmas PREFA alumínium homlokzat a fény változása szerint a nap minden szakában izgalmas, néha hatalmasnak és büszkének látszik, néha szinte láthatatlan"– mondta el a környékről származó tervező, Lukas Burgauner.

Feltűnő és észrevétlen

PREFA FX.12 alumínium lemez
Anyag: 0,7 mm vastag alumínium, P.10 Barna színben
Méret: 700×420 mm és 1400×420 mm-es
Súly: 2,3 kg/m²
Bevonat: magas minőségű kétrétegű beégetett lakk
Szerelés: csavarozott vagy szegezett

Az FX.12 barna PREFA panelek szabálytalan felületi rajzolata gondoskodik arról, hogy a völgyállomás homlokzata a fény járása szerint egyszer kifejezetten szembetűnő, máskor pedig észrevétlenül simul a környezetébe. A PREFA homlokzat strukturált felülete ugyanis a sziklák erezetét, hasadékait szimbolizálja. A fény-árnyék hatást fokozza, hogy a beugrók kültéri födémje a P.10 antracit színű lemezzel, míg a bejárati rész PREFA Sidings lapokkal burkolt.

Az épület egyedülálló módon ötvözi az ihlető Dolomitok látványát a napjainkra jellemző dél-tiroli építészet modernségével.

csm PREFA-fassadenlatten-braun-seiser-wEgyszerűen minden nagyobb...

A helyi előírásoknak egy ilyen helyszínen soha nem könnyű megfelelni, az elv mégis egyszerű volt: mindent a megszokott módon, de mégis mindent nagyobb méretben. A tervezési programot a funkcionalitás, a modernség, az akadálymentesség és természetesen a környezetbe illeszkedés hatja át. A pinceszint a hegy felőli oldalon jórészt a föld alá épült, míg az épület nyugati oldalán a panorámaterasz 8 méterrel az utcaszint fölé nyúlik.

Sötétbarna sziklatömbként emelkedő épület

csm PREFA-fassadenlatten-braun-seiser-w2Az anyagválasztás tudatos volt, sőt az építész szerint gyorsan eldőlt, mivel dolgozzanak: „A PREFA anyaga nemcsak látványában, de funkcionalitásában is megfelelő volt, és további érvként szolgált, hogy időjárás-állósága mellett karbantartást sem igényel. Az állomás folyamatos működése miatt a kivitelezésre szánt időt nagyon hatékonyan kellett megtervezni."

A PREFA FX.12 tető- és homlokzati paneljeinek hosszanti és keresztirányú korcolása, felületi kialakítása – amely még ilyen nagy felület esetén is sem ismétlődik – eredményezi a homlokzat változatos képét.

 

További információ: www.prefa.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240