2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Measz4Az egyes építőanyag szegmensek 2017. első félévi teljesítménye és piaci tapasztalatok: stabil forgalombővülés mentén a beruházók egyre inkább figyelembe veszik a várható üzemeltetési költségeket is.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke szerint a beruházók egyre tudatosabban választanak terméket és egyre inkább figyelembe veszik az épület várható üzemeltetési költségeit. Ez különösen a falazatok, a homlokzati hőszigetelések és az épületgépészeti megoldások terén tapasztalható.

Measz2NÖVEKEDÉS!

A MÉASZ elnöke kifejtette, hogy az egyes termékszegmensekben jellemzően 20–30% közötti volumennövekedésről számoltak be a gyártók. A hazai cégek kapacitásaikkal ki tudják elégíteni a megnövekedett keresletet, és szükség esetén további kapacitástartalékok vonhatók be.

Az építőanyagok idei árnövekedése jellemzően 5-8% körüli, vagyis lényegesen kevesebb, mint amennyivel a gyártói oldalon a bérek, illetve egyes alap- és nyersanyagok beszerzési ára az idén megnövekedett.

TERMÉKPIACI KÖRKÉP

Measz1Az égetett kerámia (tégla) falazati termékeknél kitart az első negyedévben tapasztalt erőteljes növekedés: mintegy 25-30%-os erősödés érzékelhető a tavalyi bázishoz képest, összefüggésben a széles körben tapasztalt lakásépítési előretöréssel. Téglából nincsen hiány: a gyártók szükség esetén belső gyártói import révén (társvállalatokon keresztül) kezelik a keresletet. Az égetett cserép termékek piacán 8-10%-os növekedés jellemző, amely az elkészülő projektek műszaki készültsége függvényében tovább nőhet.

A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton) termékeknél 20%-os növekedés tapasztalható; a gyártók kitartó és jelentős megrendelésállományt érzékelnek.

Measz3Az EPS alapú hőszigetelők piacán a féléves és a második negyedéves vonatkozásban is jelentős, szegmensek szerint 30-40-50%-os keresletnövekedés tapasztalható. A piaci kereslet érzékelhetően elmozdult a még jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező, új fejlesztésű termékek irányába.

A szálas szigetelőanyagok piacán az első félévet tekintve a szigetelőanyagok terén stabil, mintegy 20-25%-os kereslet-növekedés látható, amelyben egyaránt közrejátszanak a családi házas beruházások, és a kereskedelmi- ipari fejlesztések egyaránt.

A vakolat- és építőkémiai termékek terén 20-30% közötti növekedés tapasztalható a tavalyi bázishoz képest, így összességében kitartó növekedés prognosztizálható 2017-re.

Az épületgépészeti termékeknél jelentősen megnőtt az ötvözött acélcsövek (rozsdamentes, inox) iránti kereslet. Ez minőségi ugrást is jelent a létesítmények tekintetében. Az acél világpiaci árának évek óta tartó növekedése miatt 4-8%-al nőttek az acéltermékek árai.

Measz5A homlokzati nyílászárók piacán a nyár folyamán is kitart az év eleji lendület, így 17-20%-os növekedés várható tavalyhoz képest. Ennek oka az, hogy a tavalyi panelfelújítások az első félévben jutottak el a jelentősebb ablakmegrendelésekig. A hazai nyílászárószektorban a géppark felújítása 70-80%-ban befejeződött, így nincs mennyiségi és minőségi probléma.

A profil- és vasalatköltségek, valamint a munkabérek növelése, továbbá az üvegárak év eleji növekedése összességében 5-10%-os növekedést jelentettek idén a végtermékek árában, azonban további változásokkal a gyártók nem számolnak.

 

 

Forrás: MÉASZ

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240