2023. december 11., hétfő

UJ HONLAP BANNER 250 100

kornyezetbarat-bonsaiA fogyasztók a minőséget keresik, és napjaink ugrásszerűen bővülő kínálatában és agresszív marketingjében egyre nehezebbé válik jó döntést hozni.

Mind a háztulajdonosok, mind a kivitelezők, az építészek és minden építőipari szakember folyamatosan választ keres a kérdésre: hogyan lehetne megtalálni az optimális megoldást egy kívánt szerkezet létrehozásához költséghatékony módon ahhoz, hogy az hosszú távon fenntartható és energiatakarékos legyen? Amikor megpróbálunk utánajárni egy termék minőségének, azonnal lenyűgöző információáradattal találjuk szemben magunkat.

Repkednek a furábbnál furább minősítésnevek és termékjellemzők, és amíg az ember nem lát pontosan a szakszavak mögé, addig csak tágra nyílt szemekkel, bólogatva hallgatja az eladók „kínai" szakzsargonját.

Ahogy azonban hozzászoktunk a „liposzómákhoz", a „hidratáláshoz" és a „bifidus essensishez", úgy könnyedén átláthatjuk a szigetelőanyag-iparban szokásos kifejezések mögöttes tartalmát is! Kis gyártói útmutatással azért könnyebb...

kornyezetbarat-labMIRŐL BIZONYOSODJUNK MEG, AMIKOR SZIGETELŐANYAGOT VÁLASZTUNK?

Óvatosnak kell lenni, mert számos olyan izgalmasan hangzó nevű tanúsítvány létezik, amely mögött valós, ellenőrizhető tartalom nincs is! Ne hagyjuk félrevezetni magunkat, keressük a hivatalos, szakmai szempontból alátámasztott minősítéseket!

Az, hogy ár-érték arányban optimálisnak kell lennie a termékválasztásunknak, nem is kérdés. A felvilágosult 21. században felmerül azonban az is, hogy a termék egészségbarát-e, környezetbarát-e, fenntartható-e és hosszú távon kielégíti-e majd szigetelési igényeinket. Milyen címkéket, minősítéseket keressünk tehát elsődlegesen?

RAL-Logo-2018RAL MINŐSÉGJELZÉS

A RAL minőségjelzés minden kétséget kizáróan igazolja, hogy egy termék egészségre ártalmatlan, biztonságos a használata és messzemenően környezetbarát.

Fontos tudni, hogy az „egészségre ártalmatlan" kritériumok tényét a tanúsító szerv saját felügyelete mellett független külső szervezet is igazolja.

A RAL minőségjelzést a Frankfurtban található Ásványgyapot Minőségügyi Szövetség (RAL Gütegemeinschaft Mineralwolle) adja ki, ezzel erősítve meg az adott szigetelőanyag egészségre vonatkozó ártalmatlan voltát. Az URSA szigetelőanyagok 1999. július 15. óta rendelkeznek RAL minőségjelöléssel.

Az URSA által gyártott ásvány(üveg) gyapot termékek megfelelnek az EU-ban követelményként alkalmazott, nem rákkeltő anyagokra vonatkozó kritériumoknak (ECB/TM/27 rev. 1998 EU jegyzőkönyv).

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Patológiai Intézet, az MTA Kémiai Kutató Központ Izotóp és Felületkémiai Intézet és a gyár közös kutatásai, valamint a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Munkahigiéniás és Foglalkozásegészségügyi Intézete által végzett vizsgálatok egyértelműen alátámasztották: „A gyártott üveggyapot rostok belélegezhető porfrakciója nem szaporodik el a tüdőben, nem okoz rákkeltő gócot, hanem összetételénél fogva az emberi szervezetbe bekerülve rövid idő alatt feloldódik és kiürül. A műgyanta kötésű hőszigetelő üveggyapot belélegezhető porfrakciójának hatására nem alakul ki értékelhető tüdőfibriosis és tüdőtumor, vagy azt megelőző adenomatoid hörgőproliferiációk sem találhatók."

EUCEB logoEUCEB MINŐSÍTÉS

Az EUCEB minősítés igazolja, hogy az adot t ásvány-(üveg)gyapot termék egészségre ártalmatlan.

A rendszeres félévenkénti tesztelés során a minősítő szerv ellenőrzi, hogy a legyártott szálak mindenben megfelelnek-e az európai direktívának (az Európai Bizottság által kiadott EC 1272/2008 Európai Direktíva Q megjegyzése), azaz bevizsgálják, hogy a szálak belégzése vagy lenyelése esetén van-e a szálasanyagnak rákkeltő vagy egyéb egészségkárosító hatása.

A belga BCCA, mint az EUCEB (European Certification Board for Mineral Wool Products) független tanúsító szervezete megállapította, hogy az URSA ásvány(üveg)gyapot szálak egészségre teljesen ártalmatlanok, mivel az emberi szervezetbe bekerülve 10-40 nap alatt kiürülnek a szervezetből.

BlueAngel logoBLUE ANGEL

A Blue Angel egy 1978-ban alapított német ökotanúsítvány. A címke birtokában a gyártó cég elismerten környezetbarát és fenntartható fogyasztási cikkek gyártására specializálódott; megbízható minőség előállításával büszkélkedhet.

Az URSA gyár minden ásványgyapot terméke – URSA GLASSWOOL BiOnic, URSA TERRA BiOnic rendelkezik a Blue Angel címkével, azaz nemcsak gyártási folyamatuk környezetbarát, de egészségre ártalmatlan, környezetbarát összetevőkből állnak, beépítésük után kiváló beltéri levegőt biztosítanak, és lebomlásuk során nem gyakorolnak negatív hatást a környezetre.

A „Kék Angyal" címke birtoklása bizonyítja azt is, hogy az URSA ásványgyapot szálasanyag termékek felhasználási minőség szempontjából is magas teljesítményt nyújtanak – méghozzá teljes életciklusuk során. Minden egyes tanúsított termékcsoportnak speciális követelményeknek kell megfelelniük, mely technológiai kritériumokat a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (Federal Environmental Agency) 3-4 évente felülvizsgál. Ez folyamatos környezetvédelmi termékfejlesztésre motiválja a gyártót.

zag epd logoZAG A FENNTARTHATÓ ÉPÍTŐIPARÉRT

Az 1949-es eredetekre visszavezethető ZAG a fenntartható építőiparért létrehozott műszaki bevizsgálással és minőségtanúsítással foglalkozó szervezet, mely nemcsak az építőanyagok életciklus-elemzését és a tesztelő műszaki eszközök fejlesztését végzi, de aktívan részt vesz az építőipari szabványok alkotó folyamatában is.

A Szlovén Nemzeti Magas- és Mélyépítészeti Mérnöki Intézet (Slovenian National Building and Civil Engineering Institute) által hitelesített tanúsítvány egy úgynevezett Környezetvédelmi Terméknyilatkozat.

Az URSA az EPD-13/001 számú Környezetvédelmi Terméknyilatkozatával (EPD: Environmental Product Declaration) mindenki számára átláthatóvá teszi termékeinek környezetre gyakorolt hatását.

KÖRNYEZETVÉDELMI MUTATÓK FOLYAMATOS FEJLESZTÉSE

Ursa-goes-green kez korokkel 0425Az URSA kiváló minőségű hőszigetelő anyagai kínálatával csökkenti az épületek fűtése miatt keletkező CO2-kibocsátást, így javítja az épületek energiafelhasználását és jelentősen csökkenti a környezetszennyezés mértékét. A termékek környezetvédelmi mutatóinak folyamatos fejlesztésével csökkenti az építési tevékenységekből adódó negatív környezeti hatásokat.

Az URSA ásványgyapot szálasanyagok legalább 50%-ban újrahasznosított üvegből készülnek, és a termékek csomagolás során történő összenyomhatóságán is folyamatosan dolgoznak a fejlesztő szakemberek – ezzel ugyanis a szállítás során fellépő kibocsátás (mint második legnagyobb szennyező forrás) mennyisége csökkenthető.

URSA-30-eves-logo tekercsAz URSA termékeinek minőségi és szigetelési tulajdonságait hivatalos és független intézmények hitelesítik (RAL, EUCEB, Blue Angel, ...stb.), emellett a vállalat tagja az „Isolons la terre contre CO2" szervezetnek, valamint együttműködik a WWF-el is, amellyel felelősen támogatja a Földünk védelmére irányuló erőfeszítéseket.

Mi tagadás: ami zöld, az zöld...

 

ursa-logo-w

www.ursa.hu

 

 

 

 

Keresés