2024. május 1., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

homlokzat-KHBank

A K&H Bank új székháza a Soroksári út és a Duna által határolt területen, a Nemzeti Színház mögött helyezkedik el. ALUFE Kft. kapta a feladatot, hogy ennek az impozáns épületnek a teljes homlokzatát megtervezze, legyártsa és a szerelési munkákat elvégezze.

Olyan homlokzati megjelenés volt a tervező FINTA Stúdió elképzelése, amelyet eddig Magyarországon még nem terveztek és nem is építettek be. A tervezésnél, az anyagok beszerzésénél, beépítésénél a LEED (nemzetközi „zöld épület” minősítő rendszer) kritériumait kellett figyelembe vennünk. A minősítés előírja, hogy a beépítésre került anyagok minimum 30 százaléka újrahasznosított alapanyagból származzon. Ezt az igényt a homlokzatépítést meghatározó három területen tudtuk biztosítani. Az alumínium rendszeranyag, a felhasznált acéltermékek és a felhasznált üvegek tekintetében. A minősítés továbbá hangsúlyt helyez a helyi termékek használatára, vagyis az anyagokat 800 kilométeren belül kell előállítani az építés helyétől mérve. Végezetül még előírták, hogy az épület belső terében csak alacsony károsanyag-kibocsátású anyagok (ragasztó, tömítőanyagok) használhatók.

KHbank

 

Szerkezeti jellemzők:

A szerelt teljes felület mintegy 24 000 m². Ez a következő felosztásban jelent meg a homlokzaton:

  • Elemes szerkezet: 7500 m²
  • Klíma, vaku (kéthéjú): 3700 m²
  • Átrium függönyfal: 7000 m²
  • Földszinti portálszerkezetek: 1300 m²
  • Üvegtető: 1600 m²
  • Lemezburkolat + egyéb szerkezetek: 2900 m²

A homlokzatot alapvetően 4 elem alkalmazása határozza meg:

  • A: Elemes szerkezet, melyet egy horizontális, az üvegezés síkjából markánsan előrehúzott fehér párkány jellegű alumínium doboz tesz hangsúlyossá. Ezek helyenként vertikális elemekkel kapcsolódnak össze.
  • B: Elemes szerkezet külső párkány nélkül, a födémmezőben fehér színű parapet üveggel.
  • C: Kéthéjú klímahomlokzat, külső pontmegfogásos, egyrétegű üveggel, belül hőszigetelő ablakszerkezettel. Ezen szerkezetek vertikális tömegként jelennek meg a 1–6.emeletig.
  • D: Kéthéjú vakuhomlokzat, külső pontmegfogásos, egyrétegű üveggel, belül hőszigetelő ablakszerkezettel. Ezen vakuk az „A” típusú elemes szerkezetes felületekben játékosan „szétdobált” helyeken jelennek meg.

A típusú elemes

Egyedi, erre a projektre kifejlesz-tett profilokból került kialakításra (1–2. ábra).

Varga-1abraVarga-2abra

Egy elem mérete: 2700 × 3650 milliméter, súlya: ca. 650 kg volt. Az alap profilrendszernek a kiváló hőszigetelő értékkel bíró SCHÜCO AWS 70.HI szolgált. Az egyedi profilokra számolt Uf-érték ~1,9 W/m²K-re adódott. A beépített szerkezet hőszigetelő értéke így teljesíteni tudta az Uw ≤ 1,5 W/m²K igényszintet.

A beépített üvegekkel szemben támasztott megrendelő igények is igen magasak voltak. A megfelelő hőszigetelés (Ug = 1,1 W/m²K), hangszigetelés és fényáteresztés mellett az emelet magas üvegeknek a szigorú német előírásoknak megfelelő kiesés elleni védelmet is biztosítaniuk kellett. A kifelé álló csőr egyben a profil statikai igényei miatt szükséges, másrészt kültéri lamellás árnyékoló megvezetésére szolgál.

A Duna miatt szinte folyamatos szél miatt szélálló árnyékolót építettünk be. Ennek óriási előnye, hogy az eddig beépített árnyékolókkal szemben akár 80 km/h-s szelet is el tud viselni károsodás nélkül. A szél elleni védelmet a profilcsőrre erősített vezetősín a vezetőzsinórral közösen biztosítja. Az elem elé tervezett párkánydobozba lett az árnyékoló felhúzott csomagmennyisége elrejtve. A tűzoltó által előírt 0,5 h-s födémek közötti tűzgátlást a födém alsó és felső síkjára acéldűbelekkel lerögzített 2 milliméteres acéllemezzel oldottuk meg. Ez egyben a szintek közötti magas hanggátlási követelményeknek is eleget tett. Az emeletmagas nyíló szárnyak csak szellőztetésre használatosak, ezért 12 centiméteres szabad nyílószélességnél lekorlátoz, így oldva meg a kiesésgátlást. A külső párkánydoboz megtervezése, gyártása és szerelése okozta a legnagyobb fejtörést. Az elemes típusú szerkezetek lényege, hogy a gyártóüzemben minden alkatrész felkerül az elemre, a helyszínen már csak a helyére kell akasztani és komplett végleges falat kapunk.

KHBankbelso KH-homlokzatszigVarga-front

Esetünkben ez nem lehetséges, mert a párkánynak túl nagy a kiállása, ami a szerelés, csomagolás és mozgatás közben könnyedén megsérülhet. Arra a döntésre jutottunk, hogy utólag kerülnek fel a dobozok. A megrendelő a homlokzat tisztíthatósága miatt járható felületű dobozt kért, ezért a statika miatt jelentősen meg kellett erősítenünk a belső tartóvázat. Egyedi felfogató rendszer alkalmazásával sikerült úgy előkészíteni az elemes szerkezeteket, hogy a helyszínen könnyedén rá lehetett akasztani a készre szerelt párkányelemeket.

B típusú elemes

Az elem kialakítása teljesen megegyezik az „A” típusú elemes szerkezettel. Ennél a típusnál a külső párkányelem helyett a profilcsőr külső síkjában egy 8mm-es, fehér színre festett parapetüveg van elhelyezve. Ez mögé gyűlik a szélálló árnyékoló lamellacsomagja. (3. ábra)

Varga-3abra

C típusú kéthéjú klímahomlokzat

A külső és belső héj közötti távolság a 80 centimétertől több méterig terjed. A kiszélesedő helyeken lehetővé válik télikertek kialakítása. Ezek zöld szigetként tűnnek fel a homlokzaton. A külső síkon 8.8.4-es VSG/ESG ragasztott biztonsági, emeletmagas, pontmegfogásos üveg került beépítésre strukturális fugaképzéssel. A csökkentett vas-oxid tartalmú alapüveg a minimális reflexió és a nagy fényáteresztő képesség által lehetővé teszi, hogy a mögötte „elrejtett” zöld felületek és szerkezetek hangsúlyozottabban jelenjenek meg. Ez a külső héj egyben védelmet nyújt az időjárás hatásaival szemben (szél, eső, napsugárzás stb.), másrészt kitűnő hangszigetelő réteg, így jelentősen csökkenthető a belső üveg hangszigetelő értéke. Nagy előnye még a kéthéjú szerkezeteknek, hogy a két réteg közé szerelt árnyékoló szeles időben is el tudja látni feladatát. A korábbi munkáinktól eltérően a motoros vászonárnyékoló közvetlenül a külső sík mögött került felszerelésre. Ennek az az oka, hogy a köztes tér túlzott felmelegedését elkerüljék.

KH-hatsoresz

A FINTA Stúdió ragaszkodott az árnyékoló vezetősínjének elrejtéséhez. Ennek megvalósításához egy egyedi sajtolt alumínium profilt gyártattunk, amiben már a sín bele volt integrálva. Ez az elem egyrészt a burkolata volt a függőleges acéltartóknak, másrészt az árnyékoló motor és a szellőzőablak kábeleinek elvezetésére is szolgált. Egyes helyeken SCHÜCO FW 50+ rendszerű üvegtetőbe fordul át a külső üveg, ennek árnyékolása baldachinos, vászon árnyékolóval került kialakításra. Mivel a födémszélek mindig távol vannak a külső üvegtől, ezért tűzihorganyzott acél háttérszerkezet épült a külső héj tartására. A karbantartás és a tisztítás céljából a külső és belső szerkezet között acél taposórács épült be. A belső szerkezet SCHÜCO AWS 70. HI rendszerű szalagablak volt, a födémmezőben függőlegesen strukturált, fehérre festett parapetüveg futott végig. A profil hőszigetelő értéke 1,7 W/m²K, az üvegé Ug = 1,1 W/m²K volt. A beépített szerkezet könnyedén teljesítette az Uw ≤ 1,5W/m²K határértéket. A kéthéjú szerkezetek lelke az átszellőztetés korrekt megoldása. A legnagyobb probléma a „puffertér” túlságos felmelegedése nyáron, mert adott esetben még a klímaberendezés alkalmazása mellett is elviselhetetlenné válik a munka az irodákban.

Többféle szimuláció készült a klímaszerkezet hatásainak vizsgálatára, melyet a Mérték Építész Stúdió készített. Ezekben optimalizálták az árnyékoló anyagának típusát, az üveg típusát, a szellőző felületek nagyságát. A végeredmény alapján nem kellett minden emeleten szellőző felületet beépíteni (az eredeti verzióban még így volt), csak alul és felül. Ezek a felületek motorosan működtetett, üveglamellás ablakok lettek. Minden klímafal felső pontján hőmérsékletérzékelőket helyeztek el, ami szerverre küldi az értékeket és a kiértékelt adatok alapján nyitja vagy zárja az ablakokat (4. ábra).

Varga-4abra

 

D típusú kéthéjú vakuhomlokzat

A szerkezet kialakítása, működése megegyezik a „C” típusú klímafaléval, de csak kétszintes kivitelben (5. ábra).

Varga-5abra

Cégünk mindhárom LEED kritériumnak meg tudott felelni és ez által sikerült egy nemzetközileg minősített „zöld homlokzatot” építeni.

 

Varga Zoltán

ALUFE Kft.

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web

 

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web