2024. május 1., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

Társasházak energiahatékonysági beruházásaihoz pályázattal és pályázaton kívül is igénybe vehető az állami támogatás. Írásunk ennek lehetőségeit tárja az olvasó elé.

Csonka Tibor, az OTP Bank Nyrt. Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság vezetője

A lakóközösségek többsége nem rendelkezik olyan forrással, amelyből önállóan képesek lennének a társasházuk energetikai felújításra. A beruházást legtöbben pályázati forrásból kívánják megvalósítani, de nem minden közösség jut támogatáshoz, vagy ha nyer, sokszor késleltetetten kapja meg a pályázati pénzt. Évről évre halasztják ezért a felújítást a lakóközösségek, miközben az energiaszámlák folyamatosan növekednek. A kivitelezéshez szükséges források pedig gyorsan előteremthetőek banki hitellel, amellyel megelőlegezhetőek a pályázati kifizetések, sőt pályázaton kívül is állami támogatást biztosítanak a beruházáshoz. Csonka Tibort, az OTP Bank Nyrt. Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság vezetőjét a társasházi beruházások finanszírozási lehetőségeiről kérdeztük.

Mi szól az azonnali beruházás mellett?

Csonka Tibor – Elsősorban a gyorsabban elérhető energiamegtakarítás, ami rezsiköltségekben is hamarabb jelentkezik. A beruházás halogatásával – a folyamatos állagromlásnak is köszönhetően – évről évre növekszik energiaveszteség, ami az emelkedő energiaárak miatt is fájó kiadással jár a lakóknak. A komplex energiahatékonysági beruházással viszont 30–40 százalékkal is mérséklődhetnek az energiaköltségek. Ez olyan nagyságrendű kiadáscsökkenést eredményez, amely nagyrészt megteremti a fedezetét a felvett hitel törlesztésének, így a hitel törlesztésének időszakában sem kell a havi kiadások jelentős növekedésével számolni.

A fűtés a malegvíz költségeken elért megtakarítás jelentős részben megteremtheti a hitel törlesztésének a fedezetétHazánkban a társasházak többsége felújításra szorul. A 900 ezer panellakásból például a különböző állami támogatások és kedvező banki hitelek ellenére is mindössze 200 ezer lakásban történt eddig valamilyen energia megtakarítást célzó korszerűsítés. A nyílászárók cseréjével, hőszigeteléssel és a fűtésszabályozás kiépítésével történő átfogó, értéknövelő felújítás pedig amellett, hogy jelentősen csökkenti a rezsiköltségeket, korszerűbbé, komfortosabbá teszi a társasházi lakásokat és növeli piaci értéküket is.

A felújításhoz többnyire állami vagy önkormányzati támogatásra számítanak a lakóközösségek. Milyen megoldásokkal vehetik ezt igénybe?

Cs. T. – Az energiahatékonyságot szolgáló állami és önkormányzati pályázatok mellett az OTP Bank kínálatában elérhető kamattámogatott hitelek és a lakás-takarékpénztári szerződés is állami támogatást biztosít a társasházi felújításokhoz. Ráadásul ez a kétfajta támogatás egyszerre is igénybe vehető. Az állami kamattámogatás mértéke az első öt évben 70 százalék, az ezt követő öt évben pedig 35 százalék. Emellett a lakás-takarékpénztári befizetések után 30 százalékos állami támogatás vehető igénybe, így a hitel tőkeösszegének 23 százaléka állami támogatásból finanszírozható. E finanszírozási konstrukciókat építési technológiától függetlenül, ingatlanfedezet bevonása nélkül is igényelhetik a társasházak és a lakószövetkezetek.

 

Vissza nem térítendő támogatás az OTP Bank társasházi pályázatával

Az OTP Bank nem csak az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz kapcsolódó hitellehetőségekkel, hanem a nagy népszerűségnek örvendő társasházi pályázatával is hozzá kíván járulni a lakóközösségek életminőségének javításához.

Az OTP Bank negyedik alkalommal írja ki a társasházi pályázatát, amely idén megemelt nyereményösszeggel, összesen nettó 6 300 000 forinttal, segíti a lakóközösségeket céljaik elérésében. Az egyes kategóriákon belül idén nettó 1 200 000, 600 000 és 300 000 forinthoz juthatnak a legjobb pályázatot beküldő társasházak. A pályázathoz nem kell hatósági engedélyeket és igazolásokat beszerezni, csupán a tervezett beruházás összefoglalójára, illetve indoklására van szükség.

A pályázatra az OTP kifejezetten társasházak részére létrehozott honlapján, a www.hazforum.hu oldalon lehet jelentkezni. Az oldalon nem csak a pályázatról, hanem a társasházakat érintő egyéb témákról is hasznos információkat lehet találni.


Pályázatok nyerteseinek is szüksége van önerőre a felújításhoz. Erre is van megoldása az OTP Banknak?

Cs. T. – Természetesen a pályázatokhoz kapcsolódóan is kínálunk hitelkonstrukciót a lakóközösségeknek. A Panel-, ZBR- és ÖKO-pályázatokon elnyert állami és önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő biztosításához vagy kiegészítéséhez többfajta hitelkonstrukciót is kínálunk. E hitelek révén kedvezményes feltételekkel, jelzálogjog kikötése nélkül finanszírozhatják a közösségek a beruházás önrészét, lakás-takarékpénztári szerződés révén pedig a hitel tőkeösszegének 23 százalékát állami támogatással teremthetik elő.

Hogyan gyorsíthatják fel a felújítást azok a lakóközösségek, akik már nyertek valamilyen pályázaton, de csak késleltetetten kapják meg a támogatást?

Cs. T. – Amennyiben a lakóközösség minél hamarabb szeretné a korszerűsítést befejezni a késleltetetten vagy utólagosan kifizetett állami és önkormányzati támogatás összegét az OTP Bank meg tudja „előlegezni" a Támogatás előfinanszírozási hitellel. Ebben az esetben a hitel visszafizetése a támogatásból, annak kiutalásakor történik, a felújítás előnyeit viszont jóval korábban élvezhetik a lakók.

A finanszírozási lehetőségek mellett milyen pénzügyi szolgáltatásokat kínál az OTP Bank a lakóközösségeknek?

Cs. T. – Az OTP Bank a társasházak eltérő igényeinek, számlaforgalmának megfelelő számlacsomagokat, a megtakarítások gyarapítására pedig többfajta betéti konstrukciót kínál. Lakás-takarékpénztári szerződést is köthetnek nálunk a lakóközösségek, amellyel az éves befizetések után 30 százalékos – lakásszövetkezeti, társasházi épületek esetén a lakásszámtól függően – maximum évi 324 000 forintos állami támogatással egészíthetik ki a közös megtakarítást.

A lakóközösségek adminisztrációját elektronikus banki szolgáltatásokkal tesszük egyszerűbbé. Az elektronikus bankszámlakivonattal gyorsabb, könnyebben tárolható és rendszerezhető, könyvelőprogramokban is használható elszámolást biztosítunk a társasházaknak, az OTP Direkt Electra Terminállal pedig azok dolgát könnyítjük meg, akik nagyszámban dolgoznak fel számlákat.

A tájékoztatás nem teljes körű, részletes információk és a termékek szabályai a www.otpbank.hu oldalon érhetőek el.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web

 

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web